Как да изтриете личната си информация от сайтове за намиране на хора

Имаше време в интернет, когато никой нямаше да разбере дали си куче, но тези дни отдавна са отминали. Сега е невероятно лесно да намерите дълбоко лична информация за някого онлайн благодарение на брокери на данни, по-известни като сайтове за намиране на хора.

Вашата лична информация (вероятно) е там

Сайтовете за намиране на хора са истинска съкровищница от информация. Те често имат вашия адрес, телефонен номер, имейл и възраст. Те дори включват данни от съдебни документи и други публични или държавни записи. Тези дни не само можете да разберете породата на кучето за блогове, но и последния път, когато е имал трихофития.

Ако искате да разгледате този мършав подкорем на мрежата, просто Google себе си или член на семейството. Освен ако не сте публична личност, която често е в новините, най-добрите резултати вероятно ще бъдат от Бели страници, Spokeo, Проверено, и други подобни сайтове.

Търсещите хора знаят много за вас

Тези сайтове често показват тревожно количество информация отпред, но предоставят още повече зад платената стена. Понякога те се възползват от най-долните човешки мотиви. Например, BeenVerified дразни, че трябва да „проверите любовника си“. Ако щракнете за повече информация, има тенденция да отнеме изкуствено много време за „компилиране на резултатите“. Това е психологически инструмент, предназначен да ви накара да инвестирате в процеса и е по-вероятно да отделите малко пари, когато се появи платената стена.

Някои от тези сайтове са дори по-безскрупулни от това! През 2011, MyLife.com беше съден за измама на хората, за да повярват, че са разследвани, и след това им даване на фалшиви имена срещу заплащане. Искът в крайна сметка беше отхвърлен, но сайтът беше съден отново през 2015 г за подвеждане на хората да се откажат както от лична информация, така и от пари в брой.

Продажбата на потребителите обикновено дори не е основният бизнес модел за тези уебсайтове – често е просто странична работа.

  Complete For Gmail предлага предложения за думи при писане на имейл [Chrome]

„Продажбата директно на потребителите не се мащабира“, каза Надер Хенейн, старши изследователски директор в Gartner. „Брокерите на данни продават предимно на организации, които искат да обогатят своята информация за голям набор от лица.“

Тези сайтове получават някои данни за вас от сайтове за социални медии. Повечето от тях обаче идват от публични архиви, като съдебни документи и сделки с недвижими имоти, или други онлайн данни, като истории на търсене.

Много компании са повече от готови да продадат вашата информация на тези брокери на данни – дори и привидно безобидни източници, като гаранционни и лотарии, ще направят това. Освен ако във формуляр не е посочено конкретно, че компанията няма да продава вашата лична информация, можете спокойно да предположите, че рано или късно тя ще се окаже на сайт като Spokeo.

Можете да се измъкнете от тази гадна афера и да изтриете личната си информация от тези сайтове. В зависимост от вашия подход обаче, това може да бъде трудно или скъпо.

Въпреки изобилието от съвети за обратното, едно нещо, което вероятно няма да бъде ужасно ефективно, е да намалите отпечатъка си в социалните медии. Това е така, защото социалните медии отразяват само малък процент от данните, които тези компании събират за вас.

„Това е само върхът на айсберга“, каза Хенейн.

Използвайте закона в своя полза

В зависимост от това къде живеете, законът може да е на ваша страна. Въпреки че няма федерален закон, подобен на Национален регистър за не обаждайте в САЩ на 1 януари 2020 г. в Калифорния влезе в сила закон, който защитава 40-те милиона души там.

В Закон за поверителност на потребителите в Калифорния позволява на хората отчасти да поискат личната им информация да бъде изтрита от уебсайтове. Това е подобно на Общия регламент за защита на данните, европейски закон, който влезе в сила през 2018 г.

Ако живеете в Калифорния, можете да използвате ресурси на адрес Вашите цифрови права за изпращане на заявки за изтриване на данни до голям брой сайтове за намиране на хора. Сайтът също така предлага разширение за браузър за Chrome и Firefox, което ще подаде заявка за изтриване, когато посетите уебсайт нарушител.

  Как да защитите и възстановите олеофобното покритие на вашия смартфон

Организация с нестопанска цел управлява YourDigitalRights. Услугата е безплатна и не събира вашите лични данни.

Ръчно изтриване на себе си от Търсене на хора

Ако не живеете в Калифорния, все още можете да се откажете от много хора за намиране на хора, това е просто по-„ръчен“ процес. Въпреки че някои сайтове може да имат връзка за премахване на лична информация, действителният процес може да бъде объркан.

Spokeo е може би най-простият. Просто намирате страницата на вашия профил в сайта, отидете на spokeo.com/optoutи след това въведете (или поставете) връзката заедно с вашия имейл адрес, за да можете да потвърдите.

Други не са толкова ясни. В Whitepages трябва да поставите URL адреса в профила си на адрес whitepages.com/suppression_requestsи след това въведете причината, поради която искате да се откажете. След това трябва да предоставите телефонния си номер – да, трябва да дадете телефонния си номер на брокер на данни. След това получавате обаждане от робот, който ви дава код за потвърждение, който трябва да въведете на уебсайта, за да завършите процеса.

Крайното унижение? 411.info всъщност начислява такса, ако искате да премахне вашата информация.

„Това е незаконно в Европа“, каза Хенейн. „Но нищо не им пречи да таксуват за това в САЩ“

Като цяло премахването на вашата информация не е трудно; просто е тромаво и отнема много време, което е умишлено. Ако искаш малко помощ, Изтрий ме предлага подробни инструкции за шепа от най-често срещаните сайтове. Пате за поверителност поддържа и някои ръководства за отказване на видео.

По същия начин, на Клирингова къща за правата за поверителност има доста изчерпателна база данни от над 200 брокери на данни. Той също така показва дали всеки сайт има начин, по който можете да се откажете, въпреки че ще забележите, че много записи са маркирани като „неясни“. Ако е възможно да се откажете, щракнете върху името на компанията вляво, за да видите страницата с подробности, която обикновено включва връзка към формуляра за отказ на сайта.

Отказването е безкрайна задача

Ръчното премахване от сайтове за намиране на хора може да бъде много работа. И това, че сте се отказали днес, не означава, че ще останете отказан завинаги. Ако се преместите, промените телефонния си номер или имате важно събитие в живота, което е документирано някъде, може да откриете, че тези сайтове отново ви добавят.

  Какво представляват + Разлика между TCP и UDP

„Когато поискате да изтриете информацията си, те са длъжни да изтрият информацията днес“, каза Хенейн. „Но няма нищо, което да казва, че те не могат да започнат да събират повече информация за вас, като се движите напред от този момент.

Плащане за изтриване на себе си от Търсене на хора

Един от начините да смекчите всичко това е да се регистрирате за услуга, която премахва вашите лични данни от ваше име. За съжаление, тези не са евтини. Пате за поверителност, например, е невероятно скъпо. Основната услуга, която изчиства до двама души от 91 сайта за брокери на данни, струва умопомрачителните 500 долара на година (ВИП услугата покрива 190 сайта за 1000 долара годишно).

В сравнение, Изтрий ме е изгодна сделка! Тази услуга ви премахва от 38 често срещани сайта за $129 на година, с други планове, които се повишават от там.

Изправени пред тези цени, премахването на себе си ръчно може да изглежда убедително. Или може да се запитате дали е толкова важно да премахнете личните си данни на първо място.

Цената на поверителността е вечна бдителност

Имайте предвид, че без значение кое решение изберете – да го направите сами или да инвестирате в услуга за премахване – вие премахвате само резултати от определен набор от сайтове. Ако искате да запазите информацията си извън тези сайтове завинаги, е необходима вечна бдителност.

Вашата лична информация вероятно ще се появи отново на тези сайтове, когато придобият нова информация за вас. Така че все пак ще трябва да почиствате сами, ако или когато спрете да плащате за абонаментна услуга.

x