Как да използвате Rufus за създаване на Windows, за да отидете на USB устройство

Windows To Go е функция, достъпна за потребителите, която им позволява да инсталират и стартират Windows OS, като Windows 8 или 10, от USB или външен твърд диск. Няколко компютърни потребители, които използват операционни системи като Linux и macOS, предпочитат да използват тази функция, за да инсталират желаната операционна система Windows на външното USB устройство, вместо да я инсталират на вътрешните устройства. А решенията на трети страни като Rufus също позволяват на потребителите да създават Windows To Go USB устройство с помощта на приложението Rufus. И така, в тази статия ще научите как да използвате Rufus за създаване на Windows To Go USB устройство с подробни стъпки.

Как да използвате Rufus за създаване на Windows, за да отидете на USB устройство

С помощта на функцията Windows To Go потребителите могат да спестят вътрешното пространство за съхранение, тъй като операционната система работи от USB или външен твърд диск. Операционните системи, поддържани с функцията Windows To Go, са:

 • Windows 8 и 8.1 Enterprise Edition
 • Windows 10 Education Edition
 • Windows 10 Enterprise Edition
 • Windows 10 Professional Edition

Функцията Windows To Go обаче вече не е налична в Windows 10 (2004 и по-нови версии). Така че, ако искате да използвате тази функция, трябва да използвате софтуер на трети страни, като Rufus. Поради липсата на вградената функция Windows To Go, Rufus Windows To Go USB Drive вече се превърна в един от най-популярните софтуери за използване.

  Как да калибрирате сензорния екран на Windows 10

По-долу са изискванията за създаване на Windows To Go USB устройство с помощта на Rufus:

 • Софтуер Rufus
 • Windows 8, Windows 8.1 или Windows 10 (всички издания), необходими за използване на Rufus за създаване на Windows To Go USB устройство
 • Необходими са 32 GB или повече USB или HDD размер
 • Изисква се поддържано и съвместимо ISO изображение на Windows OS

И така, след като прочетем и разберем изискванията, нека се насочим към основния фокус на тази статия: Как да използваме Rufus за създаване на Windows To Go USB устройство? Следвайте предстоящите стъпки, за да извършите същото във вашата система.

1. Ако нямате стартиращо ISO изображение, трябва да започнете с изтеглянето на Windows Insider Preview ISO с помощта на вашия акаунт в Microsoft.

2. След като получите стартиращ ISO образ, изтеглете софтуера Rufus на вашата система. Изтеглете най-новата и нормална версия на Rufus, а не преносимата, и я инсталирайте на вашата система.

  Как да спрете Windows 10 да отваря отново предишните ви приложения след рестартиране на вашия компютър

3. Свържете вашето USB флаш устройство, за да го използвате като Windows To Go USB устройство.

Забележка: Архивирайте всички данни от това устройство, тъй като тези данни ще бъдат изтрити автоматично по време на процеса.

4. Стартирайте софтуера Rufus на вашата система Windows 10/8/8.1.

5. Изберете желаното USB устройство от падащото меню Устройство.

6. Сега, под Схемата на дяловете и целевия тип система, изберете опцията за MBR дял за BIOS или UEFI компютър от списъка. По този начин новосъздаденото USB устройство ще работи с по-стари BIOS и по-нови UEFI системи.

7. Изберете NTFS под Файлова система.

Забележка: FAT32 не може да се използва поради ограничението на размера.

8. Изберете 4096 байта (По подразбиране) под Размер на клъстера.

9. Полето Нов етикет на тома се променя автоматично по време на процеса на създаване на спасителен диск.

10. Под Опции за форматиране поставете отметка в квадратчетата за тези опции:

 • Бърз формат
 • Създайте стартиращ диск, като използвате: Прегледайте и изберете вашето ISO изображение от вашата система.

 • След като изберете стартиращото ISO изображение, премахнете избора от опцията за инсталиране на стандартен Windows по подразбиране и изберете другата опция за Windows To Go.
 • Създайте разширени файлове с етикети и икони
  Как да тествате високоговорителите за съраунд звук на Windows 10

11. Сега щракнете върху опцията Старт отдолу, за да започнете процеса на създаване на стартиращ диск.

12. Ще се появи изскачащото съобщение, което гласи: ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: ВСИЧКИ ДАННИ НА УСТРОЙСТВОТО [USB drive name] ЩЕ БЪДЕ УНИЩОЖЕН. Щракнете върху OK, за да продължите процеса по-нататък.

13. Сега софтуерът на Rufus ще отнеме почти 1,5-2 часа време, за да подготви устройството Windows To Go за вас. Така че, поддържайте този софтуер да работи във фонов режим.

14. След като процесът приключи, ще видите съобщението READY в лентата на състоянието на софтуера Rufus.

15. И накрая, рестартирайте компютъра си, за да тествате и стартирате новоинсталираното устройство Windows To Go.

По този начин сте завършили успешно процеса на Rufus Windows To Go USB Drive.

***

И така, сега разбрахте как да използвате Rufus за създаване на Windows To Go USB устройство с подробните стъпки в помощ. Можете да ни уведомите за всякакви въпроси относно тази статия и предложения за всяка друга тема, по която искате да направим статия. Пуснете ги в секцията за коментари по-долу, за да знаем.