Как да използвате Notion като разработчик

Notion е повече от просто приложение за водене на бележки. Като разработчик можете да използвате Notion, за да проследявате вашите проекти на свободна практика, да организирате кодовите си фрагменти, да си сътрудничите с клиенти, да следите работните места, за които кандидатствате, и да се интегрирате с инструменти на трети страни, за да рационализирате целия си работен процес на разработчици.

По-долу ще се потопим в някои от тези случаи на употреба, за да научим как можете да използвате Notion като разработчик на софтуер.

1. Запазване на кодови фрагменти

Ако откриете, че използвате повторно парче код отново и отново, може да искате да го запазите за по-лесна справка. Таблица Notion предлага лесен начин за организиране и достъп до тези кодови фрагменти. Можете да създавате тагове за различни езици за програмиране, рамки или теми и да използвате филтри за тагове, за да намерите фрагмента, когато имате нужда от него.

Например, можете да създадете нова страница Notion и да добавите таблица с име Code Snippets. След това добавете колони за името, описанието и категорията на фрагмента към тази таблица. Можете също да добавите колона с дата, която показва кога сте създали фрагмента.

В тази таблица всеки кодов фрагмент е страница.

Можете да добавяте, редактирате или изтривате съдържание от него и Notion ще подчертае синтаксиса на кода според неговия език за програмиране, което го прави по-лесен за четене.

Много приложения ви позволяват да запазвате връзки директно в приложението. Примери за тези приложения включват браузъри и платформи за социални медии като X (бивш Twitter) и Instagram, които ви позволяват да маркирате уеб страници и публикации.

  Как да изключите предложенията за търсене във Firefox

Проследяването на тези връзки в различни приложения може да бъде трудно. Може дори да забравите за тях. По-добър вариант е да ги организирате в централизирана база данни на Notion.

Подобно на таблицата с кодови фрагменти, използвайте тагове, за да категоризирате връзките, за да улесните сортирането и филтрирането им, когато търсите конкретен маркер.

За да създадете база данни за вашите отметки, започнете, като създадете нова страница във вашия акаунт в Notion и я наименувате Bookmarks. След това добавете таблица към страницата и създайте колони за името на страницата, URL адреса на страницата, категорията и датата.

Можете ръчно да добавяте отметки към таблицата или да използвате едно от няколкото разширения на Chrome, предназначени за запазване на данни в Notion. The запишете в Notion Разширението на Chrome, например, ви позволява да свържете база данни и да създадете формуляр за добавяне на отметките към вашата таблица.

Във формуляра можете да добавите име, категория и връзка към страницата, която искате да маркирате, като използвате разширението.

3. Използване на Notion като CMS за вашия блог

Ако искате да създадете прост статичен блог, обмислете използването на база данни на Notion като система за управление на съдържанието (CMS). По-долу е даден пример за това как можете да организирате данните от блога си в таблица с идеи.

Тази таблица има полета за име, slug (удобен за потребителя URL адрес), описание, тагове, квадратче за публикуване и датата на публикуване на статията. Наличието на публикувана колона, която можете да превключвате, ви позволява да проектирате съдържание и избирателно да го публикувате на сайта си, когато е изпипано и готово за обществеността. Таблицата предоставя прост потребителски интерфейс за добавяне, редактиране или изтриване на съдържание. Просто добавете страница с идея и започнете да пишете публикацията си.

  Как да получите онлайн магистърска и бакалавърска степен по технологии?

За да покажете публикациите на вашия сайт:

 • Извлечете публикациите от базата данни на Notion, като използвате API на Notion.
 • Използвайте предната рамка, която предпочитате, за да изобразите тези публикации на вашия сайт.
 • Ако изберете React, обмислете използването на пакети като react-markdown за изобразяване на страници на Notion и синтаксисен маркер за подчертаване на кодовите блокове.
 • 4. Интегриране с други приложения

  Като разработчик можете да създавате приложения, които се интегрират с API на Notion и изпълняват специфични задачи. В момента има над 250 интеграции в пазара на Notion за различни цели.

  Например, можете да използвате интеграциите на GitHub и Figma, за да визуализирате съответно хранилища и UI дизайни.

  Други популярни интеграции включват Everhour за проследяване на часовете, в които работите по проект, и Asana за консолидиране на задачи от множество работни пространства. Тези интеграции улесняват живота ви като програмист, като елиминират необходимостта от превключване между множество приложения.

  Вместо това можете да ги свържете към вашия акаунт в Notion и да получите достъп до тях от една платформа. Ако съществуващите интеграции не отговарят на вашите специфични нужди, използвайте Notion API, за да създадете свои собствени интеграции.

  5. Проследяване на пътната карта на проекта

  Когато работите върху софтуерно приложение, пътната карта на проекта ви помага да визуализирате етапите и времевите линии, като помага на вас или вашия екип да продължите да изпълнявате задачата.

  Notion е лесно за използване работно пространство за управление на проекти. Можете да създадете проект в Notion, да дефинирате задачи, да назначите членове на екипа за конкретни задачи, да зададете крайни срокове и да наблюдавате напредъка в реално време.

  Персонализирайте страниците на проекта според вашите изисквания, като добавите толкова полета, колкото е необходимо. Помислете за следната страница, където можете да добавите имена на задачи, членове на екипа, да зададете приоритети, да определите състоянието на задачата, да посочите крайни срокове и др.

    Как да използвате фокусираното върху поверителността приложение Euki за проследяване на цикъл

  ​​​​​Когато назначеният член на екипа изпълни задачата си, той я премества в съответната колона, предоставяйки ясна представа за това как напредва проектът. Като наблюдавате напредъка, можете да идентифицирате всички задачи, които може да изостанат от графика, и да ги адресирате по съответния начин.

  6. Проследяване на кандидатури за работа

  Когато търсите работа, е важно да имате списък с компании, с които искате да интервюирате. Още по-важно е, ако имате визуална представа дали вече сте кандидатствали в компанията, дали сте получили интервюто и дали сте получили отговор или не.

  Един подход, който можете да предприемете, е да създадете база данни Notion и за всяка компания и длъжност да добавите тези колони, които проследяват къде се намирате. Тази таблица функционира като команден център за търсене на работа – имате карти за всяка компания в колони, които показват дали се интересувате, дали сте кандидатствали за позицията или дали вече сте в разговор с екипа.

  Подреждането на данните по този начин гарантира, че не пропускате никакви възможности и можете да се свържете с интервюиращите, когато е необходимо. Можете да започнете, като дублирате безплатното Комплект за интервю Notion предоставени от Notion във вашия собствен акаунт. Ето как изглежда:

  Когато щракнете върху карта, можете да добавите подробности за интервюто като връзка към позицията, заглавие, местоположение, област и статус на приложението.

  Докато напредвате в процеса на интервю, можете да редактирате състоянието на интервюто, за да отразява етапа, на който се намирате.

  Приспособете концепцията към вашите специфични нужди

  Ако сте разработчик, който търси нова възможност, можете да използвате базите данни на Notion, за да проследите кандидатурата си за работа и уменията си за интервюиране. Ако се учите да кодирате, можете да го използвате, за да следите вашето обучение. Колкото повече използвате Notion, толкова повече научавате как да го персонализирате според вашите нужди.

  x