Как да използвате Nmap на Linux, за да видите кой е във вашата Wi-Fi мрежа

Ключови изводи

  • Проверете лесно колко устройства са свързани към вашия Wi-Fi рутер с помощта на мрежовия скенер на Nmap.
  • Можете да определите IP адреса на вашия рутер с помощта на командата ip route.
  • Използвайте Nmap с IP адреса на рутера, за да изброите клиентите във вашата Wi-Fi мрежа.

Чудите се за устройствата, свързани към вашия Wi-Fi рутер? Опитайте да използвате мощния мрежов скенер Nmap и можете да разберете само с една команда.

Вземете своя Wi-Fi IP адрес

Първото нещо, което трябва да знаете, е вътрешният IP адрес на вашия Wi-Fi рутер. Повечето Wi-Fi рутери ще използват частен IP адрес за мрежата с превод на мрежови адреси за прехвърляне на пакети към и от интернет. Три диапазона на IPv4 адреси са предназначени за частни мрежи: 10.0.0.0, 172.16.0.0 и 192.168.0.0.

  Как да настроите многозареждащо USB устройство на Linux

Ако не знаете IP адреса на вашия рутер, използвайте командата ip route. Потърсете реда, който казва „по подразбиране“. Ако приемем, че сте в проста еднодомна мрежа само с една интернет връзка, адресът на тази линия ще бъде вашият шлюз.

Проверете вашата подмрежова маска

IPv4 адресите също използват подмрежова маска, за да разграничат коя част от адреса принадлежи на мрежата и коя част идентифицира хоста. 192.168.0.0 има подмрежова маска 255.255.255.0. Може да видите нещо подобно, когато влезете в уеб базирания инструмент за конфигуриране на рутер. Това означава, че първите три части от десетичния адрес с точки, частта 192.168.0, принадлежат на мрежата.

  6-те най-добри проверки на правописа и граматиката за Linux

С тази подмрежова маска са налични 256 адреса. Това обикновено е повече от достатъчно за повечето малки офиси и жилищни мрежи.

Помощната програма за ip на Linux и Nmap използват CIDR (безкласово междудомейнно маршрутизиране) нотация за представяне на подмрежови маски. Този формат следва IP адреса със знак / (наклонена черта) и броя на битовете в маската. Подмрежовата маска 255.255.555 е дълга 24 бита, така че IP адресът на нашия рутер и комбинацията от подмрежова маска е 192.168.0.1/24 под CIDR.

Използвайте Nmap

Трябва да използвате това само във вашата собствена Wi-Fi мрежа или такава, за която имате разрешение да сканирате.

С тази информация можете да използвате Nmap за да изброите клиентите във вашата Wi-Fi мрежа. Ако не сте го инсталирали, можете да го направите в Ubuntu и Debian с тази команда:

 sudo apt install nmap 

И на Арх:

 sudo pacman -S nmap

И в семейните дистрибуции на Red Hat:

 sudo dnf install nmap

За да посочите клиентите, използвайте опцията -sn, последвана от IP адреса на рутера с маската на подмрежата CIDR. Това ще изброи IP адресите на всички клиенти в мрежата, които отговарят, но ще спре да ги сканира. Например:

 nmap -sn 192.168.0.1/24 

Сега можете да видите кой е във вашата мрежа

Nmap е мощен мрежов скенер за Linux. Можете да го използвате, за да разберете устройствата, които са свързани към вашата Wi-Fi мрежа от командния ред.

  6-те най-добри инструмента за екранни снимки за Linux

x