Как да използвате командата man в Linux

Разбирането на нюансите на всяка Linux команда може да бъде трудна задача както за новодошлите, така и за опитните потребители. Въпреки това, един инструмент, който се откроява като основен ресурс, е командата man. Ето всичко, което трябва да знаете за командата man в Linux, включително как да я използвате и как да избягате от хватката й, когато сте готови.

Какво представлява командата man в Linux?

Командата man, съкращение от „ръчно“, е незаменима команда за Linux. Той служи като вградена система за документация, която предоставя подробна информация за други Linux команди, функции и конфигурационни файлове.

  Как да инсталирате Ardor Audio Editor на Linux

С man можете да получите изчерпателна представа за това как да използвате дадена команда, нейните различни опции и дори примери за нейното практическо използване.

За да използвате командата man, просто отворете вашия терминал и въведете man, последвано от името на командата, за която искате да научите повече. Например, за достъп до ръководството за командата ls (използвана за изброяване на файлове и директории), въведете:

 man ls 

След като изпълните тази команда, ще ви бъде представена подробна страница с ръководство, която включва описание на предназначението на командата, списък с наличните опции и примери за употреба. Можете да навигирате в ръководството, като използвате клавишите със стрелки на клавиатурата или други определени навигационни клавиши, в зависимост от вашия терминал.

  Как да играете Left 4 Dead 2 на Linux

Командата man понякога може да бъде много дълга и многословна, но не се притеснявайте, можете да използвате команди като tldr, за да съкратите страницата на man.

Как да излезете от документацията на командата man

Въпреки че командата man е невероятно информативна, може да се чудите как да излезете от тази система за документиране, след като получите информацията, от която се нуждаете. Излизането от него е проста задача. За да се върнете към подканата на терминала, можете да използвате един от следните методи:

 • Натиснете Q: Най-лесният начин за изход е да натиснете клавиша Q. Това действие незабавно ще ви върне към вашия терминал.
 • Използвайте Ctrl + Z и bg: Можете да поставите човека на пауза, като използвате Ctrl + Z, за да го накарате да работи във фонов режим. Можете също да го върнете на преден план за момент, като напишете fg и след това използвате клавиша Q за изход.
 •   Как да инсталирате qTox клиента на Linux

  Получаване на помощ за командния ред на Linux с man

  Командата man не е единственият ресурс на ваше разположение. Има алтернативи като добавяне на опцията -h към команда, която предоставя бърза и кратка помощна страница.

  Освен това инструменти като TLDR и ExplainShell предлагат съответно опростени обяснения на командите и модерен списък с файлове, което прави вашето пътуване през вселената на Linux по-достъпно и ефективно.

  x