Как да извършите тест за съраунд звук 5.1 на Windows 10

Въпреки че в наши дни има нови постижения в звуковите технологии, някои приложения предоставят само стерео. Когато получавате стерео изход, понякога може да се сблъскате с трудности при определяне дали вашият Windows 10 5.1 съраунд звук работи добре или не. Тази технология доставя мегабитови аудио потоци и многоканални, но някои несъвместимости в Windows 10 могат да направят усещането за 5.1 повече проблеми, отколкото си струва. Ако не знаете как да конфигурирате и извършвате тест за съраунд звук 5.1, тази статия ще ви помогне много.

Как да извършите тест за съраунд звук 5.1 на Windows 10

Ако искате да изпълнявате съраунд звук на Windows 10 5.1, ние показахме процедура стъпка по стъпка тук. Но преди да преминете през стъпките, преминете през следващия раздел, за да знаете за теста за съраунд звук 5.1.

Всичко, което трябва да знаете за теста за съраунд звук 5.1

  • Ако настроите съраунд системата правилно, съраунд звукът на Windows 10 5.1 ще подобри диапазона от ефекти, което допринася значително за атмосферата на саундтрака на филма.
  • Ако използвате заобикалящата система 5.1 в игрите, ще можете лесно да проследите местоположението на врага и също така ще забележите действията му въз основа на звука, който издават.
  • Вграденият високоговорител във вашето устройство с Windows 10 ви позволява да тествате звуковата система на Windows 10 5.1, както правят предишните версии.
  • Преди да преминете към частта, в която научавате как да настроите 5.1 съраунд звук на компютър с Windows 10, е необходимо да сте сигурни, че сте настроили съраунд системата правилно.
  • За да използвате всички изброени канали, трябва да конфигурирате правилно системата за тестване на 5.1 съраунд звук, както е посочено в тази статия, и това гарантира, че получавате най-доброто качество.
  • В Windows 10 потребителите могат да се насладят на страхотно аудио слушане и страхотно медийно изживяване, особено потребители, които предпочитат атмосферен саундтрак.
  • В някои случаи потребителите може да срещнат проблеми при конфигурирането на съраунд звука на Windows 10 5.1. Ако срещнете някои проблеми, докато го конфигурирате, ето пълно ръководство за това как да направите тест за съраунд звук на Windows 10 5.1.

Как да настроите 5.1 съраунд звук на компютър с Windows 10

По-вероятно е да получите стерео изход от вашия лаптоп или компютър, докато не конфигурирате правилно 5.1 каналите в Windows 10 след свързване на хардуера. Днес не всички вградени звукови карти са конфигурирани за 5.1 заобиколен сигнал, но настолните компютри с по-нови дънни платки имат това обикновено и на ниски нива, но лаптопите не ги получават.

  5 най-добри приложения за рисуване за Windows 10

Забележка: Трябва да запомните, че вашата звукова карта трябва да има 5.1 съраунд поддръжка, за да получите 5.1 изход на вашето устройство. В допълнение към това, трябва да се уверите, че всички проводници и кабели са свързани към устройството правилно и също така да проверите дали драйверът на вашата звукова карта е до най-новата версия, както е указано в Част 1.

Стъпка 1: Актуализирайте драйверите на звуковата карта

Ще се насладите на високото качество на звука на вашето устройство. Така че, трябва да се уверите, че всички компоненти на аудио устройствата са актуализирани до най-новата версия и са актуални. Това включва звукови карти в диспечера на устройства. Следвайте посочените по-долу стъпки, за да актуализирате звуковите карти във вашето устройство с Windows 10.

1. Натиснете клавиша Windows и въведете диспечера на устройства и щракнете върху Отвори.

2. Щракнете двукратно върху контролери за звук, видео и игри, за да го разширите.

3. След това щракнете с десния бутон върху звуковата карта, към която е свързана вашата 5.1 съраунд настройка.

4. Като следваща стъпка изберете опцията Актуализиране на драйвера.

5. Щракнете върху опцията Търсене автоматично за драйвери.

6. Ако има чакащи актуализации, които да бъдат изтеглени на вашето устройство, компютърът ви автоматично ще ги инсталира. След като този процес приключи, излезте от диспечера на устройства.

След като актуализирате звуковите си карти, можете да активирате звуковите карти на Windows 10 5.1, както е указано в следващия раздел.

Стъпка 2: Активирайте Windows 10 5.1 съраунд звук

Качеството на вградената звукова карта на Windows 10 5.1 ще бъде под стандарта. Но в действителност повечето от вградените звукови решения няма да произвеждат истински 5.1 звук. Ако предпочитате качество, тогава използвайте специална звукова платка.

1. Натиснете клавиша Windows и въведете Run. След това щракнете върху Отвори.

2. Въведете mmsys.cpl и натиснете клавиша Enter, за да отворите прозореца за звук.

3. Отидете на Възпроизвеждане и изберете устройството за възпроизвеждане, което доставя 5.1 съраунд звук.

4. След като изберете вашето устройство за възпроизвеждане с поддръжка на Windows 10 5.1 звукова карта, щракнете върху Задаване по подразбиране, последвано от бутона Конфигуриране.

5. Сега изберете 5.1 Surround в прозореца за настройка на високоговорителя.

Забележка: Ако намерите много 5.1 Surround записи, анализирайте позицията на вашия високоговорител, изобразена от дясната страна на същия прозорец, и изберете кой от тях ви подхожда.

6. След това изберете Напред.

Забележка: Тук игнорирайте бутона Тест. Можете да го използвате по-късно, след като конфигурирате аудио изхода.

  Как да видите използването на хранилището по папка в Windows 10

7. В прозореца Настройка на високоговорителя изберете всички квадратчета под Опционални високоговорители.

8. След това щракнете върху Напред.

Забележка: Ако настройката ви е непълна или използвате настройката без субуфер, деактивирайте оборудването. Това гарантира, че не оставяте жизненоважно аудио съдържание.

9. След това щракнете върху Високоговорители с пълен обхват.

10. Изберете полетата предни ляв и десен и съраунд високоговорители (ако е приложимо) в менюто Високоговорители с пълен обхват и щракнете върху Напред.

Забележка: Тъй като аудиозадачата е разделена на множество канали, повечето от системите 5.1 нямат пълен набор от високоговорители.

11. След завършване на конфигурацията щракнете върху бутона Готово.

ЗАБЕЛЕЖКА: Ако имате 5.1 високоговорители, но не можете да изберете 5.1 Surround след натискане на бутона Конфигуриране, този проблем е грешка, при която Microsoft се опитва да прокара Dolby Atmos и Sonic Surround, като принуждава потребителите да изключат старата технология. Този проблем е широко разпространен дори след стартирането на Windows 10, но Microsoft не направи стъпка, за да го поправи. Вместо това изглежда, че са планирали остаряване, когато става въпрос за 5.1 съраунд системата. Много потребители се оплакват, че тяхната 5.1 заобиколена система е спряла да работи, когато са актуализирали до Windows 10 от Windows 7,8, но няма официално решение.

Стъпка 3: Извършете тест за съраунд звук 5.1

Ако сте приключили с конфигурирането на вашите 5.1 високоговорители, време е да ги тествате. Ето няколко инструкции за извършване на тест за съраунд звук 5.1 на вашия компютър с Windows 10.

1. Щракнете с десния бутон върху иконата Високоговорители в долния десен ъгъл на екрана и щракнете върху Звуци.

2. След това превключете към раздела Възпроизвеждане и щракнете с десния бутон върху високоговорителите 5.1, които сте конфигурирали преди това.

3. Сега изберете опцията Тест.

4. Ще чувате тестови звуци, които идват от всеки един от вашите 5.1 съраунд високоговорители алтернативно. Използвайте този звук, за да тествате всеки високоговорител.

ЗАБЕЛЕЖКА: Можете да щракнете върху бутона Конфигуриране и след това върху бутона Тест. Това показва виртуалното представяне, което високоговорителят е тестван по това време. По този начин можете също така да гарантирате, че всеки високоговорител е свързан в правилната позиция.

5. След като тествате високоговорителите, щракнете с десния бутон върху високоговорителя и изберете опцията Stop Testing.

ЗАБЕЛЕЖКА: Ако видите грешката Неуспешно възпроизвеждане на тестов тон, докато щракнете върху бутона за тест, може да има някаква грешка с конфигурацията на вашия съраунд звук.

Методите, изброени в нашето ръководство Неуспешна грешка при възпроизвеждане на тестов тон, ще ви помогнат да сортирате всички грешки, които възникват, когато извършвате тест за съраунд звук 5.1.

Освен това можете да инсталирате Windows Media Feature Pack, за да коригирате грешката при неуспешен тестов тон на вашия компютър с Windows 10. N означава Европа, а KN означава Корея. Тези версии на Windows имат само основни функции на операционната система. не включва Windows Media Player и други свързани технологии. Ако използвате Windows 10 N или Windows 10 KN в Корея и Европейския съюз, трябва да сте изтеглили пакета с мултимедийни функции за съответните версии на Windows, тъй като тези версии на компютрите не включват всички медийни пакети в стандартните издания. Така че, ако използвате N и KN версии на Windows, следвайте посочените по-долу стъпки, за да инсталирате Windows Media Feature Pack.

  Как да намерите времето за стартиране на приложение в Windows

1. Първо, разберете дали използвате N или KN версии на Windows. За да направите това, натиснете заедно клавишите Windows + I, за да отворите Настройки.

2. Изберете системната настройка.

3. Сега превъртете надолу десния панел и проверете версията на Windows в спецификациите на Windows. Ако намерите термини N или KN, тогава трябва да инсталирате Windows Media Feature Pack.

4. Сега отидете на тази страница с пакет с функции на Windows Media.

5. След това превъртете надолу главния екран и изберете връзката Изтеглете пакета за актуализация на Media Feature Pack сега. Изчакайте файлът да бъде изтеглен.

6. Накрая стартирайте инсталатора, за да го добавите към вашия компютър с Windows. Проверете дали сте отстранили проблема с тестовия тон при неуспешно възпроизвеждане.

Професионален съвет: Допълнителни звукови тестове

Ако сте потвърдили, че вашите високоговорители са окабелени и свързани правилно и аудиото се възпроизвежда от мястото, откъдето се предполага, че трябва да дойде, нека преминем през някои задълбочени тестове. По-долу ще видите колекция от тестове, която ви позволява да чуете дали ниските, високите, средните и субуфера на вашия високоговорител работят правилно. Тези проби не е необходимо да се изтеглят и могат да се възпроизвеждат незабавно. Можете да проведете изчерпателен тест, като следвате това видео на Dolby Atmos Sound Test. Освен това, ако искате да научите повече за подобряването на вашето игрово и стрийминг изживяване, следвайте дадените връзки, за да подобрите Dolby звуците.

ЗАБЕЛЕЖКА: Качеството на звука, което е споменато по-горе, зависи от декодера. YouTube и повечето услуги за споделяне на видео не поддържат DTS или Dolby Digital. Ако вашият високоговорител е в състояние да извежда Dolby Digital или DTS, трябва да тествате с DVD или други носители, които са кодирани и поддържат тези аудио формати.

Тук по-долу са някои от местата, където можете да изтеглите тестовете за заобиколен тип 5.1.

***

Надяваме се, че това ръководство е било полезно и можете да извършите тест за съраунд звук 5.1 на вашето устройство с Windows 10. Чувствайте се свободни да се свържете с нас с вашите запитвания и предложения чрез секцията за коментари по-долу.