Как да извършите обратно превъртане на Windows 10

Може да имате уникално предпочитание, когато става въпрос за посоки за превъртане, независимо дали използвате мишката или тъчпада. Някои хора предпочитат страницата да се превърта в същата посока, в която движат пръста си върху тъчпада. Някои хора правят това по обърнат начин. Това се нарича обратно превъртане. Активирането на обратно превъртане на Windows 10 на тракпада на вашия лаптоп е лесно, тъй като Windows предлага тази персонализация по подразбиране. В някои случаи тракпадът ви превърта по грешен начин поради много причини. Този проблем е поправим. Ако се чудите как да активирате обратното превъртане на Windows 10, следвайте стъпките, изброени в тази статия.

Как да извършите обратно превъртане на Windows 10

По-долу сме показали как да извършите обратно превъртане както на тъчпада, така и на мишката.

Метод 1: На тъчпада

Windows 10 поддържа обратно превъртане на избрани компютри, които се доставят с прецизен тъчпад. Ако тази опция не е налична, можете да промените посоката на превъртане на Windows 10, като използвате софтуера на производителя за периферното устройство. Следвайте инструкциите по-долу за обратно превъртане на Windows 10 на тъчпада.

1. Натиснете едновременно клавишите Windows + I, за да отворите Настройки.

2. Сега щракнете върху Устройства, както е показано.

3. Превъртете надолу левия панел и изберете опцията Тъчпад.

4. Отидете до секцията Превъртане и мащабиране в десния панел и изберете Движението надолу превърта надолу, както е показано.

5. След като изпълните тези стъпки, страниците ще се превъртат в посока надолу, когато превъртате нагоре на тъчпада. Ето как променяте посоката на превъртане в Windows 10 с помощта на тъчпада.

Метод 2: На мишката

Ако използвате мишка за навигация в страниците на Windows 10, трябва да промените някои ключове в системния регистър, за да активирате обратното превъртане на Windows 10. Тоест няма да има опция по подразбиране в настройките, но ще можете да промените поведението на превъртане, като идентифицирате VID ID на мишката си и внедрите промените в редактора на системния регистър.

ЗАБЕЛЕЖКА: Редактирането или изтриването на ключове в регистъра е рисковано, тъй като малка промяна може да причини сериозна повреда на вашия компютър. Затова се препоръчва да направите пълно архивиране на вашия компютър, преди да продължите. Ако не знаете как да направите резервно копие на вашия регистър, вижте нашето ръководство Как да архивирате и възстановите регистъра в Windows.

  Как да активирате поддръжката на Bluetooth aptX за Dell Windows 10 системи

Стъпка I: Идентифицирайте VID ID на мишката

Идентификационният идентификатор на доставчика (VID) се използва за разграничаване на устройствата едно от друго. Те са 16-цифрени номера, присвоени от USB Implementers Forum на всяка конкретна компания, където ID за идентификация на продукта (PID) се присвоява на конкретни продукти. Те са вградени в компонента и се активират, когато се включат в устройството ви. Като първа стъпка за промяна на посоката на превъртане на Windows 10, намерете VID ID на вашата мишка, както е указано по-долу. Следвайте тези стъпки, за да идентифицирате идентификационния номер на мишката.

1. Натиснете клавиша Windows и въведете Диспечер на устройства, след което щракнете върху Отвори.

2. Щракнете двукратно върху опцията Микрофон и други посочващи устройства, за да я разгънете.

3. Щракнете с десен бутон върху мишката, която е активна, и щракнете върху опцията Свойства.

4. Превключете към раздела Подробности и изберете опцията Път на екземпляр на устройство в падащото меню Свойство.

5. Запишете стойността на VID ID на мишката. В нашия пример това е: ACPIDLL09EC4&4E6962E&0.

6. След като изпълните всички гореизброени инструкции, следвайте стъпките по-долу за модифициране на регистъра, за да активирате обратното превъртане.

Стъпка II: Извършете обратно превъртане

След като намерите VID ID на вашата мишка, можете да използвате следните стъпки, за да настроите системния регистър за обратно превъртане на Windows 10.

1. Натиснете клавиша Windows и въведете regedit и щракнете върху Отваряне.

2. Отидете на следния път в редактора на системния регистър.

HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetEnumHID

3. Разширете папката с ключове, която съответства на VID ID на мишката, например ACPIDLL09EC4&4E6962E&0.

4. Разгънете наличния ключ и отворете клавиша Параметри на устройството.

5. Сега в десния панел щракнете двукратно върху FlipFlopWheel DWORD.

5. След това променете данните за стойността от 0 на 1 и щракнете върху OK.

6. Затворете редактора на системния регистър и рестартирайте компютъра.

7. Сега страницата ще се превърти нагоре, когато превъртите нагоре колелцето на мишката.

8. Ако искате да върнете промените към техните настройки по подразбиране, използвайте същите стъпки по-горе, но не забравяйте да зададете стойност от 0 до 1 в стъпка 5.

Допълнителен метод: Как да извършите обратно превъртане с макро скрипт

Има допълнителен начин да обърнете посоката на превъртане, който използва софтуер, който може да настройва макро скриптове. Най-простият метод за прилагане на това е чрез AutoHotkey. Той е удобен за потребителя и е напълно безплатен. Можете да обърнете както мишката, така и тъчпада си с този метод.

  Как да инсталирате Windows на Mac с помощта на Boot Camp [Guide]

1. Можете да изтеглите безплатния софтуер, като посетите официалния уебсайт на Autokey.

2. Тук щракнете върху бутона Изтегляне. Изчакайте изтеглянето да завърши и стартирайте инсталационния файл от Моите изтегляния, за да го инсталирате на Windows 10.

3. Щракнете с десния бутон върху работния плот и изберете Нов > Текстов документ. Това създава нов текстов документ.

Забележка: Не е необходимо да давате име на файла точно сега.

4. Отворете новия текстов документ и поставете следните команди.

WheelUp::
Send {WheelDown}
Return
WheelDown::
Send {WheelUp}
Return

5. Сега запазете модификациите и променете разширението като .ahk от .txt. Сега ще получите подкана, показваща, че вашият файл може да е неизползваем. Нямате нищо против, продължете, като щракнете върху OK.

ЗАБЕЛЕЖКА: Ако не можете да видите това разширение, отворете прозорец на File Explorer. След това превключете към раздела Изглед и изберете квадратчето, което е до Разширения на името на файла.

6. Веднага след като натиснете бутона OK, трябва да видите иконата на текстовия файл да се трансформира в друг формат. Ако това се случи, Windows го разпознава като файл AutoHotkey. Приложете бързия клавиш, като щракнете двукратно върху него и обърнете превъртането на мишката.

7. Ако искате да деактивирате бързия клавиш и предпочитате начина по подразбиране за превъртане, отворете диспечера на задачите, като го потърсите в лентата за търсене на Windows. Кликнете върху Отвори, за да го стартирате.

8. Сега превключете към раздела Процеси и потърсете AutoHotkey, който понякога ще бъде под фоновите процеси или приложения.

9. След това щракнете върху Край на задачата за връщане към настройките по подразбиране. Този метод е прост и ефективен, ако искате да промените посоката на превъртане на Windows 10 с помощта на приложения на трети страни.

Надяваме се, че това ръководство ще бъде полезно за коригиране на превъртането на мишката в грешната посока и сте научили как работи обратното превъртане на Windows 10 на вашето устройство. Чувствайте се свободни да се свържете с нас с вашите запитвания и предложения чрез секцията за коментари по-долу. Уведомете ни коя тема искате да проучим следващата.

Професионален съвет: Как да поправите обърната мишка

Стъпките за коригиране на обърната мишка са напълно различни в Windows и Mac. Ако имате Mac, процесът е лесен и ето как да го направите.

Вариант I: На Mac

Поправете обърната мишка в Mac.

1. Щракнете върху иконата на Apple, за да отидете в главните настройки.

2. Отидете на Системни предпочитания и след това щракнете върху Мишка.

  Как да активирате и деактивирате фокусирана входяща кутия в приложението Mail в Windows 10

3. Сега премахнете отметката от квадратчето до опцията Scroll Direction: Natural.

Вариант II: В Windows

Тук по-долу са стъпките, за да го направите в Windows.

1. Отидете на Диспечер на устройства и след това на Мишки и други посочващи устройства.

2. Щракнете с десния бутон на мишката и изберете Properties.

3. Отидете в раздела Подробности и изберете Път на екземпляр на устройство в менюто Свойства.

4. Запишете си текста в полето Стойност.

5. Отидете в Registry Manager и след това отидете на следния път.

HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetEnumHID

6. Потърсете папката с име, което съответства на текста в полето Стойност и след това я отворете.

7. Щракнете върху Параметри на устройството и отидете на свойството FlipFlopWheel. Променете стойността в полето Стойност. Тоест, ако стойността е 1, променете я на 0 и ако стойността е 0, променете я на 1.

8. Щракнете върху OK.

Ето отговорите на някои от често задаваните въпроси, които са свързани с обратното превъртане на Windows 10 (тъчпад и мишка).

Често задавани въпроси (ЧЗВ)

Q1. Как обръщате колело за превъртане в Minecraft?

Отг. Обикновено посоката на превъртане на мишката в Minecraft е същата, каквато сте въвели чрез настройките на вашия компютър. Ако обаче мишката ви превърта в грешната посока, можете да го промените в настройките на играта. Отидете в настройките на контролите и щракнете върху опцията Invert Mouse Off, която променя посоката на превъртане.

Q2. Можете ли да обърнете посоката на превъртане?

Отг. Да, можете да обърнете посоката на превъртане на мишката или тъчпада. Някои хора предпочитат страницата да се превърта в същата посока, в която движат пръста си върху тъчпада. Някои хора правят това по обърнат начин. Това се нарича обратно превъртане.

Q3. Защо мишката ми превърта в грешната посока?

Отг. Понякога причината за това може да е проста. Ако около колелото за превъртане има прах, мишката може да се върти в грешна посока. Друга често срещана причина е старата батерия. В повечето случаи проблемът е в драйвера на мишката. Можете да го актуализирате в Windows, като отворите Device Manager и щракнете с десния бутон върху мишката, която е под опцията Mouse and Other Pointing Devices и оттам изберете Update Driver.

***

Методите за коригиране на проблема с неактуализацията на Nexus Mod Manager са обсъдени в тази статия. Надяваме се, че ще намерите тази статия за полезна. Моля, изпратете вашите предложения и запитвания в секцията за коментари по обсъжданата тема.