Как да затворите отворени прозорци на iPhone 11

Мобилните операционни системи бяха разработени след като настолните компютри станаха масови. Дотогава повечето потребители са научили определени концепции, например отваряне и затваряне на приложения, които са често срещани в настолна операционна система. Същите тези действия не е задължително да се превеждат по същия начин на мобилна ОС.

iphone

Затворете отворените прозорци на iPhone 11

На мобилни операционни системи приложенията работят в собствен „прозорец“, но ОС не ги представя като прозорец. Приложението е собствен контейнер. С приложения като Chrome можете да отворите няколко раздела, но всички те се отварят в приложението Chrome, а не в различни прозорци. Дори разделите в режим „инкогнито“ в Chrome за iOS се отварят в рамките на едно и също приложение, а не като отделен прозорец.

  Как да заснемате закъснение с вашия DSLR или безогледален фотоапарат

Как да затворите отворени прозорци на iPhone 11

Можете да отворите приложение на iPhone 11 и по тази логика е разумно, че трябва да можете да го затворите. Това е малко близо до това, което можете да направите. Когато превключите от едно приложение към друго, другото приложение влиза в състояние донякъде спряно. То ще продължи да се актуализира, ако това е приложението, но ще работи на заден план.

За да „затворите“ това отворено приложение, трябва да го излезете. На iPhone 11 можете да излезете или затворите приложение;

  Как да защитите своя Synology NAS от Ransomware

Плъзнете нагоре и задръжте началната лента.
Ще влезете в режим на многозадачност.
Плъзнете през отворените приложения, докато намерите приложението, което искате да затворите.
Плъзнете нагоре по прозореца на приложението, за да го излезете/затворите.

Забележка: Този метод работи на всички модели iPhone, които нямат бутон за начало. За модели iPhone с бутон Home ще трябва бързо да натиснете бутона Home два пъти, за да влезете в режим на многозадачност. Този метод работи и на iPadOS.

Какво се случва, когато затворя приложение на iPhone 11

Когато затворите прозорец на приложение на iPhone, приложението;

Ще остане влязъл, освен ако няма функция за сигурност, която излиза от потребителя, например приложения за банкиране или плащане.
Ще продължите да получавате известия от приложението.
Няма да загубите никакви „незапазени“ данни, например, ако композирате или редактирате файл в Numbers или Excel.
Приложението ще презареди и опресни данните, когато го отворите следващия път, например приложението Facebook опреснява канала, ако излезете и го отворите отново.
Приложението може да спре да синхронизира данни. зависи от типа на приложението. Google Maps и YouTube може да спрат изтеглянето, но Google Drive и Dropbox ще продължат да качват файлове.

  Как да извлечете максимума от лентата с отметки на Chrome

Заключение

Мобилните операционни системи не са проектирани да работят по същия начин, както настолните операционни системи. Разликата не е само козметична. Това е фундаментална разлика в начина, по който се изпълняват приложенията и процесите. Ако използвате мобилно устройство за няколко дни, бързо ще научите разликата между двете и защо по принцип не можете да затворите прозорци на мобилна ОС.