Как да запишете макрос в Excel

Макросите са поредица от записани действия, които можете да изпълните с едно щракване, което ви спестява време и усилия при повтарящи се задачи. Excel естествено поддържа макроси и можете да ги превърнете в тайно оръжие за бързо изпълнение на обикновени задачи.

Макросите на Excel са доста лесни за използване, след като ги активирате. Възможността за запис на макрос ви позволява да създадете макрос без познания по програмиране: започнете запис, изпълнете действията и спрете записа.

Нека проучим записването на макроси на Excel с подробно ръководство стъпка по стъпка.

Как да запишете макрос в Excel

Въпреки че макросите са вградени в Excel, те не са активирани по подразбиране. За да използвате макроси, ще трябва да активирате раздела Разработчик в Excel. След като активирате раздела за разработчици, записването на макрос се състои от задаване на пряк път, въвеждане на подробностите и извършване на макро действията. Ето подробно ръководство:

1. Активирайте раздела Разработчик

Разделът Разработчик е мястото, където можете да запишете своя макрос. Както споменахме по-рано, този раздел не е активиран по подразбиране.

За да го активирате, отидете на Файл > Опции > Персонализиране на лентата. В колоната Персонализиране на лентата с избрани главни раздели в падащото меню поставете отметка на Разработчик и щракнете върху OK.

Разделът Разработчик вече ще се появи в лентата. Ще остане тук за постоянно, освен ако не го деактивирате в същия прозорец.

  Как да активирате EPEL на CentOS/RHEL

2. Щракнете върху Запис на макрос

Придвижете се до раздела Разработчик, който току-що сте активирали на лентата. В групата Код щракнете върху Запис на макрос. Това ще отвори нов прозорец, където ще трябва да въведете подробностите за вашия макрос.

Като алтернатива можете да натиснете Alt + T + M + R на клавиатурата, за да изведете макрос диалоговия прозорец.

3. Въведете име на макрос

Въведете име за макроса в полето Име на макроса. Направете го конкретен, в противен случай ще имате проблеми с бързото идентифициране на това, което макросът прави в бъдеще.

Първият знак от името на макроса трябва да е буква, но следващите знаци могат да бъдат букви, цифри или долна черта. Не можете да използвате интервали и да избягвате да давате на макроса същото име като препратките към клетки.

4. Задайте клавиш за бърз достъп

Задаването на клавиш за бърз достъп ще ви позволи да стартирате макроса в Excel по всяко време, като натиснете тази комбинация. Щракнете в полето за клавишни комбинации и натиснете клавиша, който искате да използвате заедно с Ctrl.

Най-добре е да задържите Shift, докато избирате клавишната си комбинация, за да я направите част от прекия път. Вашият пряк път за макроси ще замени преките пътища на Excel по подразбиране, ако такива вече съществуват. Например, ако изберете Ctrl + A, това ще замени възможността да изберете всичко. Вместо това използвайте Ctrl + Shift + A, тъй като това не е съществуващ пряк път.

5. Изберете Къде да съхраните макроса

Използвайте падащото меню Съхраняване на макрос, за да изберете къде искате да съхраните макроса.

Наличните опции са:

  • Лична работна книга за макроси: Това ще направи макроса достъпен винаги, когато използвате Excel. Той ще съхрани макроса в скрита работна книга за макроси, наречена PERSONAL.XLBS.
  • Нова работна книга: Това ще направи макроса достъпен за всички работни книги, които създавате по време на съществуваща сесия на Excel.
  • Тази работна книга: Това ще направи макроса достъпен само в работната книга, която сте отворили.
  Какво беше BeOS и защо хората го обичаха?

6. Въведете описание

Последната стъпка в този прозорец е да въведете описание в полето. Използвайте това, за да опишете подробно какво прави макросът.

Това поле не е задължително, но е добра практика да бъде възможно най-изчерпателно, така че вие ​​и другите да можете да видите какво прави макросът в бъдеще.

7. Щракнете върху OK

Може би най-лесната стъпка от всички! Щракнете върху OK, когато сте доволни от това, което сте изпратили, за да започнете да записвате макроса.

8. Изпълнете своите макро действия

Макросът вече записва, така че изпълнете стъпките си. Това може да включва въвеждане, щракване върху клетки, прилагане на форматиране или импортиране на външни данни от уебсайтове или места като Microsoft Access.

Можете да превключите опцията Използване на относителни препратки в раздела Разработчик, за да използвате относителни препратки по време на запис. Когато тази опция е активирана, действията се записват спрямо началната клетка, което може да бъде полезно за динамични макроси.

Например, ако щракнете от клетка A1 към A3 по време на запис, стартирането на макроса от клетка J6 ще премести курсора към J8. Ако е деактивирано, курсорът ще се премести от A1 към A3.

Най-добре е да планирате предварително какви ще бъдат действията ви, за да не направите грешка. Ако се подхлъзнете, спрете записа и започнете отново. Като алтернатива можете да опитате да го поправите, като редактирате кода на приложението Visual Basic (VBA) за макроса.

  Как да промените цвета на мрежата за прозрачност на Photoshop

9. Щракнете върху Stop Recording

След като завършите макро стъпките, върнете се в раздела Разработчик, намерете групата Код и щракнете върху Спиране на записа.

Като алтернатива можете да натиснете Alt + T + M + R на клавиатурата, за да спрете записа на макроса. Вече успешно записахте своя Excel макрос!

Сега, след като се запознахте с основите, може да искате да проверите най-добрите ресурси за макроси на Excel, за да получите представа какво можете да създадете с функцията. След като го усвоите, дори ще можете да изпращате имейли от Excel или да създавате автоматичен формуляр за въвеждане на данни.

Използване на записани макроси в Excel

След като създадете своите макроси, можете да получите достъп до тях, като щракнете върху Макроси от раздела Разработчик. Можете също да натиснете Alt + F8, за да отворите този прозорец.

Тук можете да изберете своя макрос и да щракнете върху Изпълнение, за да го приложите. Можете също така да редактирате или изтривате макроси.

Може да срещнете грешката „Не може да се редактира макрос на скрита работна книга“, когато се опитвате да редактирате или изтриете макрос. Това е така, защото вашият макрос се съхранява във вашата лична работна книга с макроси, която е скрит файл PERSONAL.XLSB.

За да покажете тази работна книга, отидете в менюто Изглед и след това щракнете върху Показване в секцията Прозорец. Изберете PERSONAL.XLSB и щракнете върху OK.

Excel ще отвори работната книга PERSONAL.XLSB. Това е празна работна книга, която съхранява вашите лични макроси. Сега можете да се върнете към прозореца на макросите и да редактирате или изтриете макроса.

Извлечете максимума от Excel с макроси

Макросите на Excel предлагат преобразуващ начин за автоматизиране на повтарящи се задачи, повишавайки нивата на производителност и освобождавайки ценно време. Като следвате това ръководство, вие сте направили крачка към записване на вашите собствени макроси, предоставяйки ви инструмент за потенциално автоматизиране на ръчни процеси в Excel.

Когато станете по-компетентни, ще откриете, че макросите не само опростяват задачите ви, но и отварят врати към по-разширени функционалности. Гмурнете се по-дълбоко, практикувайте и открийте пълния потенциал на макросите на Excel, за да подобрите играта си за управление на данни!