Как да заключите иконите на работния плот на Windows

Уморихте ли се от хора, които местят иконите на работния ви плот на Windows? Залепете ги на място с това ръководство.

Ако искате да поддържате работния плот чист и подреден на вашия компютър с Windows, може да бъде разочароващо, когато някой влезе и премести иконите. В края на краищата може да отнеме много време да върнете всичко обратно, както ви харесва.

И така, ще ви покажем как да заключите иконите на работния плот, за да ги задържите на място.

Най-лесният начин да попречите на хората да местят елементи на вашия работен плот е да го направите така, че само Windows да може да ги подрежда. За да направите това, щракнете с десния бутон върху празна част от работния плот и изберете Преглед > Автоматично подреждане на икони в Windows 11 или Преглед > Автоматично организиране на икони в Windows 10.

  Какво е Windows Hello Companion устройство?

Това ще заключи елементите на работния плот на място и никой няма да може да ги премести. Когато искате да отключите иконите, просто премахнете отметката от горната опция.

Как да заключите иконите на работния плот с помощта на DeskLock

Друг начин за заключване на елементите на работния плот е да използвате преносимо приложение, създадено за тази конкретна цел. Добър пример е DeskLock и ето как можете да го използвате:

 • Изтегли DeskLock и извлечете ZIP файла на вашия компютър с Windows в папка по ваш избор.
 • Отворете извлечената папка и щракнете двукратно върху файла DeskLock.exe.
 • Кликнете върху Показване на скритите икони в системната област.
 • Щракнете с десния бутон върху иконата DeskLock и изберете Enabled. Менюто ще се затвори, но ако го отворите отново, ще видите, че има отметка от дясната страна на опцията Enabled.
 •   Поправете забавянето на Bluetooth мишката в Windows 10

  Ако се опитате да преместите иконите на работния плот сега, ще откриете, че не работи. Можете да научите как да заключите лентата на задачите в Windows, ако не искате хората да местят елементи и там.

  За да деактивирате DeskLock, просто щракнете с десния бутон върху иконата на приложението в системната област отново и изберете Enabled (отметката ще изчезне, за да покаже, че сте го деактивирали).

  Направете иконите на работния си плот неподвижни

  Когато хората местят иконите на работния ви плот наоколо, това може да обърка перфектната ви подредба. За щастие можете да ги заключите с помощта на контекстното меню или приложение като DeskLock. Сега не е нужно да се притеснявате, че ще се преместят от мястото, където сте ги поставили.

    Как да потърсите външния си IP адрес от командния ред на Windows 10