Как да добавя хранилища на трети страни и RPM във Fedora

Използването на Fedora означава да приемете, че софтуерът на трети страни в Linux, който използвате ежедневно, никога няма да бъде включен по подразбиране. Това е неудобно, но не е краят на света. Това е така, защото има някои страхотни услуги и ресурси, които да помогнат на потребителите да добавят хранилища на трети страни и RPM във Fedora, за да получат това, от което се нуждаят.

Първата услуга, която ще разгледаме, е Fedora Copr. Copr е нова технология, но откакто се появи, потребителите се обръщат към нея, за да намерят софтуер, който обикновено не е включен във Fedora. Системата Copr може да се разглежда като “PPA” система на Fedora или версия на Redhat на услугата Open SUSE Build. Причината? Потребителите и разработчиците могат лесно да използват Copr и да създават персонализирани софтуерни хранилища, за да разпространяват лесно софтуер до потребителите на Fedora.

Това е най-добрият ресурс за софтуер на трети страни. Ето как да го използвате. За да започнете, отворете терминал. Терминалът е единственият начин да направите това, тъй като Copr включва взаимодействие с мениджъра на пакети DNF (терминална програма).

В този пример ще използваме Steam. Steam е собствен софтуер и в резултат на това Redhat (хората зад Fedora) отказват да го доставят в своите софтуерни хранилища. Един добър начин бързо да поправите това е като го поставите на Copr. Потърсете и намерете Steam чрез лентата за търсене.

  Как да активирате тъмен режим на вашия iPhone и iPad

Изберете резултат, който изглежда полезен. Имайте предвид, че има много дублирани репозитории на Copr за Steam. Най-добрият начин да изберете е да прочетете всяка страница и да определите коя е най-активната. В този случай най-активното репо Copr за Steam е: alunux / linux-steam-integration

Отидете на страницата и прочетете инструкциите. Поддръжниците на репозитории обикновено са достатъчно любезни да ви кажат какво точно трябва да знаете. В този случай парното репо Alunux изисква първо да активирате репото negative17:

sudo u -c 'dnf config-manager --add-repo=https://negativo17.org/repos/fedora-steam.repo'

След това активирайте самото репо Copr.

su -c 'dnf copr enable alunux/linux-steam-integration'

След това просто инсталирайте Steam като всеки друг софтуер във Fedora. Това е възможно по два начина. Първият от които включва търсене на софтуер на Gnome за „Steam“ и щракване върху бутона за инсталиране. Алтернативно:

sudo dnf install steam

Може да искате и интеграция на Steam Linux:

su -c 'dnf install linux-steam-integration'

RPMFusion

Друг начин за сериозно подобряване на софтуерните източници на Fedora е чрез активиране на RPMFusion. Това е добре позната услуга, която е специализирана в добавянето на софтуер на трети страни (помислете за собствени драйвери на Nvidia и други несвободни инструменти като Skype, Discord и т.н.).

Ако не искате да се забърквате с Copr (или не можете да намерите нещо там), добър начин е да добавите това към вашата система. Най-хубавото е, че RPM Fusion съществува от години и винаги е актуален. Когато се появи нова версия на Fedora, RPM Fusion ще работи с нея. Ето как да го стартирате.

  Как да слушате Apple Music на вашия работен плот

Текущата версия на Fedora към момента на писане на това е 26. Ако четете това в бъдеще, отидете тук за да изтеглите пакетите, които не са безплатни.

За версия 26 отворете терминал и:

sudo dnf install https://download1.rpmfusion.org/nonfree/fedora/rpmfusion-nonfree-release-26.noarch.rpm -y

Когато този пакет завърши инсталирането, отидете на софтуера Gnome. Ще забележите, че има много повече наличен софтуер. Като алтернатива отворете терминал и направете:

dnf search programname

RPM Pbone

Друг добър RPM ресурс е RPM Pbone. Това е търсачка, която търси в интернет (с помощта на термини за търсене) RPM пакети. Това е доста ясен уебсайт. Въпреки това, потребителите трябва да знаят, че други дистрибуции на Linux използват формата на пакета Redhat RPM и в резултат на това може да намерите пакети от OpenSUSE, CentOS и др.

Тъй като тези пакетни формати са сходни, не би трябвало да е трудно да инсталирате OpenSUSE пакет във Fedora.

Pkgs.org и услугата за изграждане на OpenSUSE

Освен RPM Pbone, има и други RPM хранилища. главно, Pkgs.org и услугата SUSE Build. Като потребители на Fedora, Pkgs.org е може би най-доброто място за начало. Той активно търси в много Linux дистрибуции (включително Fedoras) за RPM и други пакети.

  Как да създавате, преглеждате и редактирате отметки в Google Chrome

Защо бихте искали да използвате Pkgs.org? Е, ако сте на нова версия на Fedora, някои програми, включени в по-ранни версии, може да не са там. Този уебсайт ще ви позволи да го получите. Освен това той търси на много различни места за софтуера, от който се нуждаете, така че само с тази една услуга всъщност търсите няколко местоположения.

Вторият ресурс е OBS. OBS е основно за потребители на SUSE, но работи добре с Fedora. Това се дължи на две причини:

OBS поддържа Suse, който използва RPM файлове. Fedora също използва RPM, така че потребителите могат лесно да инсталират Suse RPM в своята настройка на Fedora (въпреки че не се препоръчва).
Тъй като Fedora и Suse споделят пакетен формат, Fedora обикновено се поддържа последователно в OBS. Когато търсят програми в сайта, потребителите ще видят бутон за изтегляне на Fedora.

Използвайте OBS тук.

Заключение

Fedora е страхотна операционна система, която винаги е на върха в света на Linux. Много нови технологии започват във Fedoraland, преди да се преместят другаде. Всичко това казано, те са известни с това, че забраняват „несвободен софтуер“. За привържениците на безплатния софтуер това е добре. Въпреки това, ако сте обикновен потребител, който иска лесно да инсталира Discord, ще прекарате лошо време. Ето защо е важно да знаете към кои ресурси потребителите на Fedora могат да се обърнат за софтуер на трети страни.