Как да добавите предварителни настройки към Adobe Lightroom

Предварителните настройки са една от най-мощните функции на Adobe Photoshop Lightroom; с тях можете да използвате едни и същи настройки отново и отново. Най-често срещаните предварителни настройки са Разработване на предварително зададени настройки, които последователно прилагат едни и същи редакции към всяко изображение.

Освен предварително зададени настройки за разработка, Lightroom има предварителни настройки за повечето от функциите си. Например, има предварително зададени метаданни, предварителни настройки за импортиране, предварителни настройки за експортиране, набори от ключови думи, предварителни настройки за слайдшоу, водни знаци и др.

Въпреки че можете да направите свои собствени предварителни настройки, има процъфтяваща общност и пазар на предварително зададени настройки, направени от други хора. Нека да разгледаме как да ги инсталирате в Adobe Lightroom.

Защо да използвате предварително зададени настройки

Големите предимства на предварителните настройки са, че са последователни и бързи. Ако винаги правите едни и същи няколко корекции на изображение, предварително зададена настройка ви позволява да ги приложите всички с едно щракване. Това е чудесно за професионални фотографи, които трябва да обработват стотици или хиляди изображения.

  Family Guy Търсенето на неща е увлекателно, забавно и много [Game Review]

Освен това, ако тепърва започвате и не сте напълно запознати с всички инструменти за редактиране на Lightroom, предварителните настройки предлагат начин да придадете на изображението си уникален вид, докато се научавате да правите нещата сами. Грешка е да разчитате изцяло на предварително зададени настройки за разработка, но можете да ги мислите като свръхзаредени филтри на Instagram.

И накрая, някои от другите предварително зададени настройки правят по-мощните по-малко известни функции на Lightroom. Например има предварително зададени настройки, които ви позволяват да експортирате закъснения директно от Lightroom.

Как да намерите предварително зададени настройки

Въпреки че можете да направите свои собствени предварителни настройки, е много по-лесно да използвате такива, направени от други хора. Много успешни, известни фотографи харесват Трей Ратклиф и Джаред Полин продават — или предлагат безплатно — свои собствени предварителни настройки. Ако има някои фотографи, чиято работа харесвате, си струва да проверите уебсайта им, за да видите дали продават такива.

  10 най-добри инструменти и софтуер за управление на виртуализация

Можете също да намерите хиляди предварително зададени настройки на пазари като GraphicRiver. Ако има определен вид или усещане, което искате, има голям шанс някой да го продаде там.

Как да добавите предварително зададени настройки към Lightroom Classic CC

След Lightroom 7.5 Adobe промени начина, по който Lightroom обработва предварително зададени настройки. Сега, поне предварителните настройки за разработка са по-лесни от всякога за добавяне. Отворете Lightroom и се насочете към модула за разработка.

В секцията Предварителни настройки на лявата странична лента щракнете върху иконата + и след това изберете „Импортиране на предварителни настройки“.

Придвижете се до предварително зададените настройки, които искате да импортирате. За този пример използвам безплатните предварителни настройки на Трей Ратклиф.

Щракнете върху „Импортиране“ и предварителните настройки ще бъдат добавени към страничната лента под секцията „Потребителски предварителни настройки“, готови за използване.

Как да добавите други предварителни настройки към Lightroom Classic CC

За да добавите други предварително зададени настройки, процесът е малко по-различен. Демонстрирам това с Sean McCormack’s Шаблон за ускоряване на Lightroom.

  Как да накарате вашия iPhone да крещи, когато го включите

Отворете Lightroom. В Windows отидете на Редактиране > Предпочитания. На Mac отидете на Lightroom > Предпочитания.

Изберете раздела „Предварителни настройки“ и след това под Местоположение изберете „Покажи всички други предварително зададени настройки на Lightroom“.

Придвижете се до правилната папка за предварително зададената настройка, която искате да добавите. Например, тъй като добавям шаблон за слайдшоу, трябва да отворя папката Шаблони за слайдшоу.

Плъзнете и пуснете предварително зададената настройка в папката Потребителски шаблони.

Излезте и рестартирайте Lightroom и предварителната настройка ще бъде готова за използване.

Предварителните настройки са една от най-добрите функции на Lightroom. Сега знаете как да инсталирате всякакви предварителни настройки, които искате.

x