Как да деактивирате предварителното кеширане на шейдъри в Steam

Shader Pre-Caching е една от функциите в Steam, които може да сте забелязали, но има много кратко описание и не винаги е лесно за разбиране. Предварителното кеширане на шейдъри позволява на Steam да изтегли предварително компилирани GPU шейдъри, които са съвместими с вашите системни настройки, съгласно описанието на функцията. Това ускорява процеса на зареждане за Vulkan и OpenGL игри и подобрява стабилността на честотата на кадрите по време на игра. Когато е необходимо, Steam ще изтегли шейдъри от вашата система, ако тази опция е активирана. В това ръководство ще научим как да деактивираме предварителното кеширане на Steam shader. Също така ще ви дадем кратки подробности относно предварителното кеширане на шейдъри в Steam и как да изтриете кеша на шейдърите на Steam.

Как да деактивирате предварителното кеширане на шейдъри в Steam

Предварителното кеширане на шейдъри е една функция с малко или никакво описание и понякога може да бъде наистина объркващо. Като геймър разбирате колко важен е шейдърът в геймплея, но ако сте нов в игрите, първо трябва да разберете какво представлява предварителното кеширане на шейдъри, преди да деактивирате предварителното кеширане на шейдъри в Steam. Продължете да четете, за да разберете.

Какво е Shader Pre-Caching Steam?

Предварителното кеширане на шейдъри е нова функция, която позволява на потребителя да има подобрена и по-бърза игрална сесия. Той се активира първоначално и информира потребителя каква част от нашия твърд диск се използва като кеш. Steam може да изтегли предварително изградени шейдъри в зависимост от поддръжката на вашия хардуер и графичен драйвер. Това може да намали времето за зареждане и заекването в играта по време на ранните стартирания на игри, базирани на Vulkan API и OpenGL поддържан хардуер.

  10 начина за коригиране на грешки, за да играете безпроблемно Steam игри на компютър

Това също има недостатък, тъй като предварителното кеширане на шейдъри може да използва място за съхранение, което може да доведе до проблеми със съхранението, които не искаме. За да постигнем изискванията за пространство, нека научим как да деактивираме предварителното кеширане на Steam Shader.

Как да деактивирате предварителното кеширане на шейдъри

Деактивирането на предварителното кеширане на шейдъри в Steam може да бъде наистина полезно, когато имате ограничени данни или имате проблеми със съхранението. Както казахме по-рано, предварителното кеширане на шейдъри е активирано първоначално и трябва ръчно да го деактивирате. Изброихме стъпките, които ще ви помогнат да деактивирате предварителното кеширане на шейдъри. Разгледайте го.

1. Първо, отворете Пара ап.

2. Кликнете върху Steam от левия ъгъл.

3. Изберете Настройки от падащото меню.

4. В страницата с настройки изберете Shader Pre-Caching и от дясната страна махнете отметката от опцията Enable Shader Pre-Caching.

5. Щракнете върху OK, за да потвърдите деактивирането.

Безопасно ли е да изтриете кеша на Steam Shader?

Да, напълно безопасно е да изтриете кеша на Steam shader. Ако смятате, че вашият файл е твърде голям или може да е повреден, тази конкретна папка може да бъде изтрита за постоянно, след като бъде готова, но кешът на шейдъра ще се регенерира и ще се запълни отново. Продължете да четете, за да разберете как да изтриете кеша на Steam shader.

Как да изтриете кеша на Steam Shader

След като вече знаете как да деактивирате предварителното кеширане на Steam shader, може да искате да предприемете правилните стъпки, за да изчистите кеша на Steam shader. Ако намирате начини да изчистите предварителното кеширане на шейдъра в приложението Steam, тогава трябва да излезете от приложението. За да изтриете кеша на Steam shader, всичко, което трябва да направите, е да следвате дадените стъпки.

  Steam съвместим ли е с Windows 10 Creators Update?

Вариант I: От файловия мениджър

1. Отворете устройството, където е инсталирано приложението Steam.

2. Изберете и превъртете през папката Steam за steamapps.

3. Щракнете с десния бутон върху shadercache и изберете Delete.

Можете да използвате това, за да намерите и изтриете кеша на Steam shader на вашия компютър. Но това не е единственият начин да изчистите кеша на шейдъра.

Вариант II: Използване на Disk Cleanup

Представихме ви друго ръководство за изчистване на кеша на шейдъра.

1. За да започнете, въведете Почистване на диска в полето за търсене на Windows и щракнете върху отваряне.

2. Изберете устройството, което искате да почистите.

3. Щракнете върху OK, за да продължите.

4. Изберете DirectX Shader Cache.

5. Накрая щракнете върху OK, за да изтриете кеша на шейдъра.

Трябва ли да разреша фонова обработка на Vulkan Shaders?

В тази статия обсъдихме как да деактивираме предварителното кеширане на шейдъри на Steam и когато го деактивирахме, имахме друга опция да поставим отметка на Разрешаване на фонова обработка на шейдъри Vulkan. Но трябва ли да позволим фонова обработка на Vulkan Shaders?

Когато шейдърите на Vulkan са деактивирани, шейдърите се компилират по време на изпълнение, като се използва цялата мощност на компютъра, за да се направи възможно най-бързо. Това може да отнеме доста време и вашият компютър ще работи изключително горещо по време на процеса, а ние не искаме това. Така че, да, трябва да позволим Vulkan Shaders да се обработват във фонов режим.

Когато разрешите, Steam ги компилира малко по-бавно и по-нежно в момента, в който Steam стартира. Винаги можете да го изключите, ако не обичате да чакате шейдъри. Ако вашият Steam е бавен, тогава можете да прочетете нашата статия за отстраняване на Steam е бавен в Windows 10.

  Поправете произволно деинсталираната игра на Steam на Windows 10

Често задавани въпроси (ЧЗВ)

Q1. Можете ли да пропуснете шейдърите Vulkan?

Отг. Да, винаги имате избор да пропуснете шейдърите на Vulkan, но пропускането на процеса може да доведе до падане на кадри по време на игра.

Q2. Шейдърите подобряват ли производителността?

Отг. Да, шейдърите наистина подобряват производителността, тъй като използването на шейдър ви позволява да се възползвате от мощността на обработка на графичната карта и процесора, вместо да разчитате единствено на процесора.

Q3. Забавят ли се шейдърите?

Отг. Възможно е шейдърът да изостава, ако потребителят няма компютър с най-висок клас или когато модове, шейдъри, пакети с игри и други са активирани едновременно. Това може да бъде много разочароващо по време на игра.

***

Ето ги стъпките за деактивиране на предварителното кеширане на Steam Shader. Надяваме се, че тази статия е била достатъчно полезна, за да научите повече за предварителното кеширане на шейдъри в Steam и сте успели да приложите дадените стъпки. Не се притеснявайте да добавяте вашите предложения, тъй като ние обичаме да чуваме повече от вас. Чувствайте се свободни да зададете съмненията си в секцията за коментари по-долу.

x