Как да гледате YouTube на работния плот на Linux с FreeTube

FreeTube е самостоятелен клиент на YouTube за Linux, Mac и Windows. Концепцията на FreeTube е да предоставя на потребителите съдържанието на YouTube, което те обичат, но без любопитните очи на Google, които ги гледат и запазват данни. В това ръководство ще ви покажем как можете да инсталирате FreeTube на вашия компютър с Linux. Ще разгледаме и как да използваме приложението.

Инсталиране на FreeTube на Linux

FreeTube е достъпен за потребители на Linux на Ubuntu, Debian, Fedora, OpenSUSE, Arch Linux AUR и други. За да инсталирате тази програма на вашия компютър с Linux, започнете с отваряне на терминален прозорец.

Можете да отворите терминален прозорец на работния плот на Linux, като натиснете Ctrl + Alt + T на клавиатурата. Друга възможност е да потърсите „Терминал“ в менюто на приложението, за да го отворите. След като прозорецът на терминала е отворен и готов за използване, следвайте инструкциите за инсталиране, описани по-долу.

Ubuntu

В Ubuntu ще трябва да инсталирате FreeTube, като използвате файл с пакет DEB за изтегляне. За да го получите, използвайте следната команда за изтегляне на wget по-долу. Тази команда ще постави DEB пакета във вашата домашна директория.

wget https://github.com/FreeTubeApp/FreeTube/releases/download/v0.14.0-beta/freetube_0.14.0_amd64.deb

След като изтеглите DEB пакетния файл на вашия компютър, инсталирането на FreeTube може да започне. Като използвате командата apt install по-долу, настройте приложението на Ubuntu.

sudo apt install ./freetube_0.14.0_amd64.deb

Debian

Потребителите на Debian, както и потребителите на Ubuntu, могат да инсталират FreeTube в своята система само като изтеглят официалния DEB пакет. За да се сдобиете с пакета FreeTube DEB, използвайте следната команда wget по-долу.

wget https://github.com/FreeTubeApp/FreeTube/releases/download/v0.14.0-beta/freetube_0.14.0_amd64.deb

След като изтеглите DEB пакета във вашата домашна папка на Debian, инсталирането на FreeTube може да започне. Използвайки командата dpkg по-долу, инсталирайте пакета.

sudo dpkg -i freetube_0.14.0_amd64.deb

И накрая, след като FreeTube бъде инсталиран, ще трябва да коригирате всички проблеми със зависимостта, които може да са възникнали по време на инсталационния процес. За да направите това, използвайте командата apt-get install -f.

sudo apt-get install -f

Arch Linux

FreeTube е достъпен за потребителите на Arch Linux чрез Arch Linux AUR. За да го накарате да работи във вашата Arch система, започнете с инсталирането на помощния инструмент Trizen AUR. Тази програма ще направи инсталирането на AUR приложения много по-управляемо.

sudo pacman -S git base-devel

git clone https://aur.archlinux.org/trizen.git

cd trizen/

makepkg -sri

След като настроите помощника Trizen AUR на вашата система Arch Linux, можете да инсталирате приложението FreeTube, като използвате следната команда trizen -S.

trizen -S freetube-bin

Fedora

Ако използвате Fedora Linux, ще можете да получите най-новата версия на FreeTube, работеща на вашия компютър, като използвате официалния RPM пакетен файл. За да се сдобиете с този RPM пакет, използвайте командата за изтегляне wget по-долу.

wget https://github.com/FreeTubeApp/FreeTube/releases/download/v0.14.0-beta/freetube_0.14.0_amd64.rpm

След като изтеглите пакета FreeTube RPM във Fedora, инсталирайте приложението, като използвате командата dnf install.

sudo dnf install freetube_0.14.0_amd64.rpm

OpenSUSE

В OpenSUSE Linux ще можете да накарате програмата FreeTube да работи, като изтеглите и инсталирате пакета RPM, наличен на техния уебсайт. Използвайки командата wget по-долу, изтеглете пакета.

wget https://github.com/FreeTubeApp/FreeTube/releases/download/v0.14.0-beta/freetube_0.14.0_amd64.rpm

След като изтеглите пакета RPM на вашия компютър, ще можете да инсталирате FreeTube на вашия OpenSUSE Linux компютър, като използвате командата zypper install.

sudo zypper install freetube_0.14.0_amd64.rpm

Използване на FreeTube на Linux

За да използвате FreeTube на Linux, започнете с стартиране на приложението на работния плот. За да стартирате приложението, потърсете „FreeTube“ в менюто на приложението и кликнете върху него. Когато приложението е отворено, следвайте инструкциите стъпка по стъпка по-долу.

  Как да инсталирате софтуер с помощта на Git на Linux

Стъпка 1: Намерете полето „Търсене/Отиди към URL“ и щракнете върху него с мишката. След като изберете този бутон, въведете какво искате да гледате в YouTube.

Стъпка 2: След като въведете това, което искате да гледате в YouTube, в полето „Търсене/Отиди към URL“, натиснете клавиша Enter на клавиатурата, за да видите резултатите от търсенето. Друга възможност е да кликнете върху иконата със стрелка в полето за търсене.

Стъпка 3: Разгледайте резултатите от търсенето, за да намерите видеоклипа, който искате да гледате. Когато намерите видеоклипа, който искате да гледате в приложението FreeTube, щракнете върху него с мишката.

  Как да инсталирате Java на Linux

Стъпка 4: Когато изберете видеоклип в резултатите от търсенето, FreeTube ще зареди видеоклипа от YouTube в приложението и ще го покаже. От тук щракнете върху бутона за възпроизвеждане в центъра на видеоклипа, за да го гледате във FreeTube.

Абониране за канали

Възможно е да проследявате абонаментите си за YouTube във FreeTube, без да е необходимо да се регистрирате за YouTube. Ето как да се абонирате за канали. Първо намерете полето за търсене „Търсене/Отиди към URL“ и щракнете върху него с мишката.

  Как да играете Stick Fight: The Game на Linux

След като влезете в полето за търсене, въведете името на канала в YouTube, за който искате да се абонирате, и натиснете клавиша Enter на клавиатурата. След това прегледайте резултатите от търсенето на канала и кликнете върху него, за да получите достъп до него.

Когато влезете в канала, кликнете върху бутона „Абониране“. След като изберете този бутон, каналът ще бъде добавен към зоната за „абонаменти“ на FreeTube.

x