Как да въведете нула преди число в Excel

При въвеждане на числа в Excel нулите в началото на числото се премахват. Това може да е проблем при въвеждане на телефонни номера и идентификационни номера. В тази статия ще разгледаме начините за решаване на този проблем и запазване на водещите нули.

Запазете водещата нула, докато пишете

Ако искате да сте сигурни, че водещата нула се запазва, когато пишете, въведете единична кавичка, преди да въведете числото.

Това инструктира Excel да съхранява стойността като текст, а не като число.

Когато натиснете „Enter“, за да потвърдите, в горния ляв ъгъл на клетката се показва зелен триъгълник. Excel проверява дали възнамерявате да направите това или искате да го преобразувате в число.

  Как да промените аватара на Microsoft Teams

Щракнете върху иконата на диамант, за да се покаже списък с действия. Изберете „Игнориране на грешка“, за да продължите и да съхраните номера като текст.

След това зеленият триъгълник трябва да изчезне.

Приложете форматиране, за да запазите нулата

Прилагането на форматиране на текст е бързо и лесно, докато пишете, но е още по-ефективно да го направите предварително.

Изберете диапазона от клетки, които искате да форматирате като текст. След това щракнете върху раздела „Начало“, изберете стрелката на списъка в групата Номер и изберете „Текст“.

Стойностите, които въвеждате в този форматиран диапазон, вече автоматично ще се съхраняват като текст, а водещите нули се запазват.

Използване на персонализирано форматиране, за да се запази числово

Предходните две опции са страхотни и достатъчни за повечето нужди. Но какво ще стане, ако имате нужда от него като число, защото трябва да извършите някои изчисления върху него?

  Как да изтеглите торенти на Chromebook

Например, може би имате идентификационен номер за фактури, които имате в списък. Тези идентификационни номера са с дължина точно пет знака за последователност, като 00055 и 03116.

За да извършите основни изчисления, като добавяне или изваждане на единица, за да увеличите автоматично номера на фактурата, ще ви е необходимо той да бъде съхранен като число, за да извършите такова изчисление.

Изберете диапазона от клетки, които искате да форматирате. Щракнете с десния бутон върху избрания диапазон и щракнете върху „Форматиране на клетки“.

От раздела „Номер“ изберете „По избор“ в списъка с категории и въведете 00000 в полето Тип.

Въвеждането на петте нули налага числовия формат с фиксирана дължина. Ако в клетката бъдат въведени само три числа, в началото на числото автоматично се добавят две допълнителни нули.

  Проследяване, изтриване и защита на изпратените прикачени файлове в Gmail с docTrackr

Можете да играете с персонализирано форматиране на числа, за да получите точния формат, който ви е необходим.

Способността на Excel да форматира клетки е отличен инструмент за осигуряване на последователно форматиране на телефонни номера, номера на кредитни карти и идентификационни номера – особено когато данните се въвеждат от множество хора.

x