Как да активирате подкана за запазване на изтегляне в Microsoft Edge на Windows 10

Windows 10 наистина иска да направи Microsoft Edge браузър по подразбиране за всички и се опитва всичко възможно, за да се случи това, независимо дали потребителите го искат или не. Браузърът не е лош, но определено е в процес на разработка с няколко функции, като добавките са основната, но тепърва ще се появяват в стабилните компилации на Windows 10. Той също така има странности, една от които е, че браузърът не ви пита дали искате да запишете или стартирате файл, когато щракнете върху бутона „Изтегляне“. Изтеглянето просто започва и можете само да го отмените или поставите на пауза. Ако искате да запишете файл на друго място, т.е. не в папката за изтегляне по подразбиране, тогава ще трябва да го преместите по-късно, след като файлът бъде изтеглен. Ако искате Edge да ви подкани преди да започне изтеглянето и да попита дали да запишете файл и къде да го запишете, можете да го накарате да го направи с малка промяна в системния регистър на Windows.

  Как да активирате динамично заключване в Windows 10

По подразбиране това виждате, когато щракнете върху бутон за изтегляне в Microsoft Edge.

Отворете системния регистър на Windows. Въведете „regedit“ в лентата за търсене и го стартирайте с администраторски права. Навигирайте до следното местоположение. Ако не виждате ключа „Изтегляния“, продължете и го създайте от Редактиране>Нов>Ключ.

HKEY_CURRENT_USERSOFTWAREClassesLocal SettingsSoftwareMicrosoftWindowsCurrentVersionAppContainerStoragemicrosoft.microsoftedge_8wekyb3d8bbweMicrosoftEdgeDownload

Вътре в този ключ създайте нов запис в DWORD от Редактиране>Ново>DWORD (32-битова) стойност и го наименувайте ‘EnableSavePrompt’. Задайте стойността му на ‘1’.

Затворете системния регистър и се върнете към Edge. Започнете изтегляне и в долната част ще видите следната подкана. Докато не отговорите на тази подкана, изтеглянето няма да започне.

  Как да включите/изключите Bluetooth при заключване/отключване на Windows 10

Подканата изглежда позната, защото е абсолютно същата, която се появява в Internet Explorer 11, когато щракнете върху бутон за изтегляне. Edge няма настройка на потребителския интерфейс, която да го активира (все още), но възможността за показване на подканата определено е налице. Всеки път, когато почувствате, че подканата става досадна, просто нулирайте стойността на записа DWORD, който току-що сте направили, на „o“ и той ще спре да се показва.

x