Как да активирате поддръжката на прозорците за плочки в KDE Plasma 5

KDE Plasma 5 има един от най-добрите мениджъри на прозорци в Linux. Той е силно адаптивен, конфигурируем и модифициран. Благодарение на това колко лесно е да модифицирате мениджъра на прозорци на KDE, потребителите могат да добавят функции към него. Една функция, която много потребители на Plasma обичат, е разширението Tiling Window. С него е възможно да добавите поддръжка на прозорци за плочки към KDE Plasma, подобно на i3 или AwesomeWM).

В този урок ще разгледаме как да накараме разширението за плочки на Kwin да работи. Ние също така ще разгледаме как да го използвате и да го конфигурираме според вашите специфични нужди!

Актуализирайте KDE Plasma 5

Разширението на прозореца за облицовка на Kwin работи с повечето модерни версии на KDE Plasma 5. Въпреки това е страхотна идея да получите най-новата версия на Plasma на вашия Linux работен плот, преди да продължите. По този начин ще можете да изпитате всички нови функции, които мениджърът на прозорци може да предложи.

Ubuntu

Използвате ли Ubuntu за нуждите на вашия десктоп KDE Plasma? В по-голямата си част ще се насладите на сравнително новите версии на KDE Plasma. Като се има предвид това, това не е абсолютно най-новото, поради начина, по който Ubuntu работи. За да получите по-нова версия на KDE Plasma, помислете за преминаване към KDE Neon. Все още ще можете да се наслаждавате на Ubuntu, тъй като той го използва като основа, докато се наслаждавате на по-свежа версия на KDE.

  Най-ценните компании в света

За да получите KDE Neon, посетете официалния уебсайт. В момента Neon използва Ubuntu 18.04 като своя база.

Debian

Потребителите на Debian в стабилния клон могат да инсталират KDE Plasma, въпреки че е много остарял. Въпреки че не е задължително да имате най-новата версия на Plasma, за да се насладите на този скрипт, добра идея е да надстроите версията си. Чрез актуализиране на вашата версия на Debian, вие ще получите достъп до по-добра производителност и функции, както и по-добра съвместимост с разширението Tiling Window, което разглеждаме в този урок.

За да надстроите вашата версия на Debian, следвайте нашия урок тук!

Arch Linux

Потребителите на Arch Linux живеят на ръба на кръвта. В резултат на това те получават достъп до най-новата версия на KDE Plasma веднага.

За да сте сигурни, че вашият работен плот е напълно актуален, отворете терминал и стартирайте системна актуализация.

sudo pacman -Syyuu

Fedora

Потребителите на Fedora, като потребителите на Arch Linux, винаги получават най-новия софтуер веднага. За да сте сигурни, че вашият десктоп Fedora KDE Plasma е най-добрият, стартирайте системна актуализация в терминала:

sudo dnf update -y

OpenSUSE

Много потребители на OpenSUSE са на LEAP: стабилната версия на операционната система. Целият софтуер на LEAP е стабилен, но малко остарял.
За да сте сигурни, че вашата версия на KDE Plasma е по-нова, помислете за преминаване към Tumbleweed. като алтернатива, настройте едно от хранилищата на трети страни на SUSE което дава по-бързи актуализации.

  Blogtrottr превръща RSS емисиите в имейл писма с новини с филтри за истории

Генеричен Linux

Трябва да получите по-нова версия на KDE Plasma и да не използвате версия на Linux в този списък? Помислете за преминаване към KDE Neon! Това е една от първите дистрибуции на Linux, която предоставя абсолютната най-нова версия на KDE Plasma и използва Ubuntu, която е най-популярната операционна система Linux на пазара днес.

Не ви се иска да преминете към Neon, за да получите по-нова версия на KDE Plasma 5? Няма проблем! Просто стартирайте системна актуализация и се уверете, че вашата версия на KDE Plasma е поне версия 5.10, за да се насладите на повечето от новите функции.

Инсталирайте разширението на прозореца за облицовка

Разширението за плочки Kwin се хоства на GitHub. За да го инсталирате, ще ви е необходим пакетът Git на вашия компютър с Linux. Отворете терминал и следвайте инструкциите по-долу, за да накарате Git да работи на вашата операционна система.

Ubuntu

sudo apt install git

Debian

sudo apt-get install git

Arch Linux

sudo pacman -S git

Fedora

sudo dnf install git

OpenSUSE

sudo zypper install git

Когато Git работи, инсталацията може да започне. Започнете, като вземете кодовите файлове на скрипта Kwin Tiling от страницата на GitHub на разработчика.

git clone https://github.com/faho/kwin-tiling.git

Преместете терминалната сесия в новата папка с квин-плочки с командата CD.

cd kwin-tiling

Инсталирайте разширението Kwin Tiling на вашия компютър с:

plasmapkg2 --type kwinscript -i .

Активирайте разширението на прозореца за облицовка

Сега, когато разширението Kwin Tiling е настроено на вашата Linux система, е време да го включите. За да включите разширението, отидете на стартовия панел на приложенията KDE, потърсете „Kwin Scripts“ и го отворете.

  Как да намерите изгубен iPhone, iPad или Apple Watch със Siri

В областта на скриптовете на Kwin потърсете „Разширение за плочки“ и поставете отметка в квадратчето до него. След това изберете бутона „Приложи“, за да го включите.

Трябва да изключите разширението за облицовка? Повторете процеса по-горе, махнете отметката от квадратчето и щракнете върху „Приложи“.

Използване на разширението на прозореца за облицовка

Разширението Kwin Tiling е освежаващо лесно за използване и повечето облицовки се извършват автоматично. Докато отваряте различни програми, Kwin трябва автоматично да ги подрежда и организира.

За да промените оформлението на плочките, задръжте клавиша Windows и натиснете клавиша PG UP или PG DN на клавиатурата.

x