Как винаги да получавате снимката, която искате

Има няколко неща, които са по-досадни от това да се приберете вкъщи след дълъг ден на снимане, да импортирате снимките си и след това да видите, че не сте получили снимката, която сте искали. Може би сте го преекспонирали или сте пропуснали фокуса или не сте улучили композицията. Ето как да се уверите, че това няма да се повтори.

В тази статия ще използвам пейзажна фотография като пример, защото всичко се случва хубаво и бавно; или поне го прави през повечето време. Стъпките са едни и същи за други видове фотография, въпреки че може да се наложи да пропуснете пробни снимки — разликата е, че трябва да правите всичко много по-бързо.

Визуализирайте изображението

Първата стъпка за получаване на снимка, която искате, е да решите каква снимка искате да направите. Това може да звучи малко като истина, но реалността е, че повечето фотографи не прекарват достатъчно време в мислене. Лесно е да стигнете до красиво място, да започнете да снимате и да приемете, че имате добра снимка, защото всичко е красиво. Когато се приберете у дома, ще бъдете разочаровани. С изображението на екрана на компютъра ви ще забележите телефонните кабели и туристите, които не сте виждали, когато сте били там.

Вместо това намалете темпото, огледайте се и започнете да мислите какъв вид снимка искате да направите. Искате ли да заснемете вълните, разбиващи се в плажа или хубавото скално образувание? Като цяло ще се предлагат няколко различни снимки. Например направих тази снимка:

  Как да демонтирате твърди дискове в Ubuntu

И тази снимка:

Разстояние от около 20 минути. Когато слънцето беше под хоризонта, видях, че имам възможност да заснема дзен, мек черно-бял образ. Щом слънцето беше достатъчно високо, исках всички цветове. И двете снимки бяха умишлен избор въз основа на наличните по онова време.

Сега не казвам, че трябва да прекарвате часове в обмисляне на всеки възможен кадър. Просто трябва да забавите темпото и да помислите за няколко минути какво търсите. Това е един от малкото сигурни начини да правите по-добри снимки.

Помислете какво трябва да направите

След като визуализирате образа, който искате в главата си, е време да го превърнете в реалност. Трябва да измислите как да прехвърлите това, което имате във въображението си, върху картата с памет на вашия фотоапарат.

Първата стъпка е да прецените дали дори можете да получите желания изстрел. Ако нямате телеобектив, няма да можете да направите снимка отблизо на някои морски птици. Ако нямате филтри с неутрална плътност или статив, е малко вероятно да успеете да изгладите вода с кадър с дълга експозиция.

Ако приемем, че имате всичко необходимо, следващата стъпка е да си поиграете с композицията. Разхождайте се, като от време на време гледате през камерата си и опитвате различни фокусни разстояния, докато намерите силно изображение. Не забравяйте да опитате да включите както елементи на преден план, така и на фон. Ако използвате статив, сега е моментът да го настроите и да заключите всичко.

  Как да управлявате вашите настройки за поверителност на LinkedIn

След сортиране на композицията, следващата стъпка е да решите каква комбинация от настройки на експозицията да използвате. Имаме ръководства за избор на правилната скорост на затвора, избор на подходяща бленда и как да решите какво ISO да използвате, така че ги проверете, ако сте заседнали.

И накрая, почти е време да натиснете бутона на затвора. Последната стъпка е да се фокусирате върху обекта си, така че да получите приятен остър образ. Двете ви опции са или да работите с автофокуса на вашата камера, или, ако сцената е малко трудна, ръчно да фокусирате обектива си.

Направете няколко пробни снимки

След като всичко е настроено, време е да започнете да правите снимки. Не се притеснявайте да получите всичко веднага; трябва да прегледате първите си няколко снимки като пробни. Често ще забележите неща на екрана на гърба на камерата, които не сте виждали през визьора. Вашите настройки за експозиция или фокус може също да се нуждаят от някои настройки.

След като заснемете кадър или два, вижте ги на гърба на камерата. Използвайте функцията за увеличение, за да се уверите, че областите, които искате да бъдат остри и на фокус, са. Ако не са, тогава трябва или да настроите фокуса, или блендата.

  Как да получите DIY рецепти за русалка от Pascal в „Animal Crossing: New Horizons“

Освен това проверете хистограмата, за да се уверите, че не смачквате сенки или издухвате светли точки. Хистограмата и мигащите ще ви дадат много по-точна представа, отколкото просто да гледате снимката. Ако губите детайли на светли или сянка, тогава трябва или да коригирате настройките на експозицията, или да заснемете няколко кадъра с скоби, които можете да използвате за HDR композитно изображение.

Направете окончателното изображение

Сега, когато сте доста уверени, че всичко е набрано, е време да направите окончателното изображение. Натиснете бутона на затвора — или още по-добре, използвайте дистанционно освобождаване на затвора — и прегледайте снимката. Ако всичко изглежда както искате, страхотно!

Лично, дори след като получих снимката, която мисля, че искам, правя няколко безопасни снимки. Снимам няколко умишлено недоекспонирани и преекспонирани снимки, в случай че искам допълнителни детайли. Снимам и няколко алтернативни композиции, само защото мога. През повечето време използвам основната си снимка, но понякога, когато гледам всичко на по-голям екран, осъзнавам, че един от моите алтернативи е бил по-добрият кадър.

И ето го.

За да обобщим: забавете темпото, помислете и преоценете. Правете това, когато правите снимки и почти гарантирано ще се приберете вкъщи със снимките, които искате. Когато станете по-добри във фотографията, всяка стъпка ще стане втора природа и ще можете да правите всичко почти мигновено.

x