Как бързо да търсите текст на текущата уеб страница

Намирането на нещо конкретно в дълга или сложна уеб страница може да бъде разочароващо, като намирането на игла в купа сено. За щастие има лесен начин да извършите търсене в страницата с помощта на почти универсална клавишна комбинация. Ето как.

За да търсите бързо в уеб страница („Намиране в страница“), първо отворете страницата, която искате да търсите в любимия си уеб браузър.

Натиснете Ctrl+F (на компютър с Windows, Chromebook или Linux) или Command+F (на Mac) на клавиатурата. „F“ означава „Намиране“ и работи във всеки браузър.

Ако използвате Google Chrome, в горния десен ъгъл на прозореца ще се появи балонче за търсене.

  Как да създадете персонализирани клавишни комбинации за всяко приложение за Mac

Ако използвате Microsoft Edge, в горния ляв ъгъл на прозореца ще се появи лента за търсене.

Ако използвате Mozilla Firefox, в долния ляв ъгъл на прозореца ще се появи лента за търсене.

Ако използвате Apple Safari на Mac, в горния десен ъгъл на прозореца ще се появи лента за търсене.

И да, дори в Apple Safari на iPad, лента за търсене ще се появи в долната част на екрана, ако натиснете Command+F на свързана клавиатура.

След като видите лентата за търсене, щракнете върху полето за въвеждане на текст и въведете дума или фраза. Браузърът ще маркира всички срещания на вашата заявка за търсене на страницата и можете да ги преглеждате нагоре и надолу по страницата със стрелките до лентата за търсене. Много удобно!

  Как да обедините PDF файлове на Mac

Тази клавишна комбинация работи и в други приложения

След като знаете пряк път Find, можете да го приложите към много други програми и операционни системи, а не само към уеб браузъри.

Например в Windows, Ctrl+F отваря прозорец за намиране в Notepad и фокусира върху лентата за търсене във File Explorer. Работи и в Office. На Mac можете да използвате Command+F за търсене в Finder или в приложения като Apple Music или Photos.

Опитайте го в почти всяко приложение, което използвате, и има вероятност то да го поддържа. Това е още един удобен съвет, който да държите в чантата си с универсални компютърни инструменти.

  Как да активирате мрежовия изглед на Google Meet

x