Какво представлява стандартът за сигурност WPA3 WiFi?

Вашият рутер идва със слой сигурност, който поддържа мрежата в безопасност. За обикновения човек тази сигурност е паролата, която трябва да въведе, за да се свърже с мрежата, но е много по-сложно от това, ако погледнете под капака. Паролата е част от протокола за сигурност, който рутерът използва, за да защити вашата мрежа и връзката ви и вашият рутер не е единственият, който използва протокол за сигурност.

Вашите устройства, независимо дали става въпрос за вашия телефон или компютър, също използват протокол за сигурност, за да защитят вашата онлайн активност, както и вашите устройства от хакери. В момента всички устройства и рутери използват протокола за сигурност WPA2, но това ще се промени през следващите няколко години. Следващият стандарт за WiFi сигурност, разработен от WiFi Alliance, е готов за сертифициране. Наречен WPA3, този нов протокол за сигурност е създаден, за да се справи с недостатъците на WPA2 и да отговори на нуждите от сигурност на нарастващите IoT устройства.

WPA3 WiFi стандарт за сигурност

Стандартът за сигурност WPA3 WiFi е наследник на WPA2. В момента той е само в етап на сертифициране и все още не можете да намерите устройство, което да го поддържа. След като се пусне обаче, той ще направи WiFi, особено обществения WiFi, по-сигурен. Освен това ще запуши дупки в сигурността, създадени от IoT устройства във вашата мрежа, ще направи хакването на вашата мрежа много по-трудно и ще криптира данните ви по-добре.

  Как да промените политиката за изпълнение на PowerShell

Защита срещу атаки с груба сила

WPA3 предлага защита срещу атаки с груба сила. Понастоящем протоколът WPA2 позволява на хакерите основно да бомбардират вашата мрежа с опит след опит за отгатване на паролата. В много случаи те успяват с чиста сила и обем опити, но също и като разчитат на интелигентни догадки и лоши конвенции за задаване на пароли, следвани от потребителите. С WPA3 този метод вече няма да работи, защото паролите се удостоверяват по различен начин. Всеки опит за парола принуждава устройството да комуникира с мрежата. Устройствата ще се удостоверяват по различен начин в сравнение с начина, по който го направиха в WPA2, което прави атаката с груба сила много по-малко ефективна.

WiFi Easy Connect

Едно от основните неща, към които е насочен този нов протокол, е сигурността за IoT. WPA2 никога не е трябвало да се справя с устройства, които нямат подходящ контролен панел за свързване към мрежи. По това време не много хора може би са си представяли, че хладилникът или термостатът им се свързват с интернет, или тяхната WiFi мрежа, но така стоят нещата днес. За да улесни свързването на тези устройства към вашата мрежа, WPA3 има WiFi лесно свързване, при което надеждно устройство, което вече е свързано към вашата мрежа, като вашия телефон, ще сканира QR код на вашия рутер и устройството, с което искате да се свържете. Вашият телефон ще действа като посредник за свързване на устройството към вашата мрежа. Easy Connect е по избор, така че макар да е страхотно ново допълнение, потребителите ще трябва съзнателно да търсят и купуват устройства, които го поддържат, ако искат да го използват.

  Как да принудите вашия Apple Watch да се синхронизира с вашия iPhone

Криптиране на данни на обществен WiFi

Не е тайна, че общественият WiFi никога не се счита за безопасен. Дори за частни WiFi мрежи, експертите по сигурността препоръчват използването на VPN, за да запазите данните си в безопасност. С WPA3 вече не е нужно да се притеснявате, че общественият WiFi е опасен. Ако и рутерът, и вашето устройство поддържат този протокол, вашите данни в мрежата ще бъдат криптирани.

Въздействие върху устройствата

Устройствата, както рутери, така и мрежови карти, използвани в телефони и компютри, ще трябва да бъдат актуализирани до този стандарт. В някои случаи съществуващите рутери и устройства ще могат да преминат към WPA3 с актуализация на фърмуера или драйвера, но в повечето случаи искате да закупите нов хардуер. Това означава закупуване на нов телефон, нов компютър и нов рутер. Може да звучи скъпо, но новият протокол ще стане обичаен през следващите няколко години и повечето хора вероятно ще си купят ново устройство. По-старите устройства, които могат да поддържат само WPA2, все още ще могат да се свързват с рутер, който поддържа WPA3, така че няма да се събудите един ден с устройство, което не може да се свърже с интернет.

  Как да проверите дали вашият iPhone е ремонтиран

В момента няма устройства, които да отговарят на WPA3. Сертификатите за него бяха обявени едва преди няколко дни и ще отнеме разумно време, за да се сертифицират производителите на устройства. Само времето ще покаже кои съществуващи устройства могат да бъдат актуализирани и кои се нуждаят от ъпгрейд.

x