Какво представлява и какви са неговите възможности?

Облачната роботика позволява на разработчиците на хардуерни и софтуерни решения за роботика да произвеждат достъпни роботи за бизнес или домакински приложения.

Облачните изчисления се превърнаха в следващото голямо нещо в спектъра на ИТ технологиите. Целият този зловещо изглеждащ настолен софтуер вече е достъпен в облака с по-добър външен вид и потребителско изживяване.

По същия начин дизайнерите и разработчиците на роботи също решиха да преместят част от процесите на роботиката в облака, за да спестят производствените разходи по много начини.

Ако се интересувате от роботика, облачни изчисления и интернет на нещата (IoT), трябва да прочетете тази статия до края, за да научите основните познания за облачната роботика.

Облачни компютри и роботика

Надпреварата за превъзходна технологична инфраструктура за облачни изчисления започна с финансирането на проекта MAC в MIT, Масачузетс, от Националната научна фондация (NSF) и Агенцията за напреднали изследователски проекти на Министерството на отбраната на САЩ (DARPA) в САЩ през 1963 г.

Проектът трябваше да постави основите на надпревара от компютри, която ще позволи на много хора да ги използват едновременно.

По-късно разработването и публикуването на ARPANET през 1969 г. направи споделянето на ресурси и данни между компютри чрез широкообхватна мрежа помощ за напредъка на технологичното развитие на модерните облачни изчисления.

Официално модерните облачни услуги започват с пускането на софтуера Salesforce в облака през 1999 г. Оттогава има бързо развитие в тази технологична ниша с появата на облачни решения като Microsoft Azure, Google Cloud, Amazon AWS и др.

Историята и развитието на роботиката датират от 1954 г., десетилетия преди първата идея за облачни изчисления. Роботиката започна с робота Unimate, продаден на General Motors от първата в света компания за роботика Unimation.

Unimate беше хидравлична, механична ръка, която можеше да повдига и премества тежки товари, които фабричните работници не можеха да направят. Оттогава роботиката е извървяла дълъг път до тази дата и сега има обслужващи роботи, направени от компании за напреднали роботи като Robotnik, KUKA Robotics, Triowin и т.н.

Тези обслужващи роботи могат да бъдат напълно или частично автоматични и да изпълняват различни задачи по-бързо и без грешки.

Без съмнение изчислителните облаци значително помогнаха на индустрията за роботика да расте. И в наши дни експертите по роботика и облачни облаци обмислят използването на облачна роботика, за да направят роботите изключително достъпни за всякакви нужди.

Какво е облачна роботика?

Облачната роботика е мощно и успешно сливане на облачни и роботизирани технологии. Тук роботите могат да използват инфраструктурата на облачните изчисления, за да използват изчислителни ресурси като обработка на данни, данни, виртуални операционни системи, IoT, онлайн съхранение на данни и други, за да изпълняват обичайните си задачи.

С навлизането на облачната роботика, разработчиците на хардуер и софтуер за индустрията на роботиката вече не трябва да разчитат на вградените възможности на робота, който се разработва.

Индустрията на роботиката ще може да намали използването на полупроводникови чипове и електрически и електронни компоненти при производството на роботи за бизнес или домакинска употреба. Тези роботи ще станат по-малки, по-леки и по-гъвкави.

  Как мога да се откажа от Mylife.com

В облачната роботика основната идея е много подобна на използването на Adobe Express, Canva, Salesforce, Procreate, YouTube, бизнес CRM, ERP и т.н. в облака, използвайки само уеб браузър. По същия начин роботите имат достъп до данни от интернет, интранет и IoT устройства, за да изпълнят своите задачи.

Не е необходимо да идват с тежки бордови компютри и памети, за да извършват сами изчисленията. Те могат да заемат интелект от решения за изкуствен интелект (AI) и машинно обучение (ML), базирани в облак.

Възможности на облачната роботика

#1. Изнесете процеси, изискващи изчисления

Разработчикът на роботи може да се съсредоточи върху дизайна, механиката, характеристиките, гъвкавостта и надеждността, докато възлага възможностите за обработка на облачна платформа за роботика. Така повече компании могат да навлязат в бизнеса за разработване на роботи.

#2. Бързо внедряване на сервизни роботи

Бизнесът вече може да разгръща роботи на първа линия по-бързо, тъй като облачната роботика позволява повторното използване на един робот за множество задачи.

#3. Онлайн отстраняване на неизправности

С тази способност на решение за облачна роботика, бизнесът не трябва да наема вътрешен екип от техници по роботика.

Производителят може да отстранява неизправностите на роботите с помощта на облачни решения. Освен това това позволява използването на роботика на труднодостъпни места, където има интернет. Ако роботите се повредят поради някаква причина, различна от физическото унищожаване на бордовия хардуер/фърмуер, техници от производителя могат да поправят робота онлайн.

Значение на облачната роботика

Облачната роботика е необходима на момента поради следните причини:

Първо, суровините за производство на полупроводникови чипове и други деликатни електронни компоненти стават оскъдни. Ако облачната роботика може да намали изискването за хардуер извън кутията за робот, тогава облачната роботика е задължителната технология за индустрията на роботиката.

Второ, производството на самоподдържащ се робот е скъпо. Това обаче не добавя никаква стойност към глобалната верига за доставки за роботи в бизнес употреба. Бизнесът масово се нуждае от достъпни роботи, за да управлява големи складове, опаковки, производство и т.н. Те не се нуждаят от самоподдържащи се системи; те се нуждаят от гъвкавост и способност да контролират хиляди роботи от един компютър, използвайки облачна мрежа.

И накрая, с доставчиците на решения за облачна роботика, които се грижат за програмирането, машинното обучение и роботизирания интелект, производителите на роботи могат просто да се съсредоточат върху подобряването на дизайна и добавянето на повече функционалности.

Компоненти на облачната роботика

Следните са стандартните компоненти за изграждане на ефективно решение за облачна роботика:

  • Физическа и софтуерна мрежа за установяване на свързаност машина към машина или M2M и машина към облак или M2C. M2M и M2C ще помогнат на оператор на решение за облачна роботика да контролира отделни роботи и всички роботи в група.
  • Глобална база данни с цифрово съдържание, което машините могат да разберат, като изображения, текстове, числа, формули, двоични данни, видеоклипове, координати, навигационни данни, бази от знания и т.н.
  • Гигантски суперкомпютри, които могат да обработват множество входящи заявки за връзка, за да ги обслужват със статистически данни, инструкции за движение, планиране, инструкции за задачи и координация.
  • Невронен двигател програмира в рамките на роботите, за да ги направи съвместими с машинно обучение.
  • Патентован софтуер или кодове с отворен код за решения за облачна роботика.
  • GUI конзола за човешки техници, които наблюдават облачните роботи и се намесват дистанционно, когато е необходимо.

Сега нека проучим разликата между автоматизацията и облачната роботика.

Автоматизация Vs. Облачна роботика

Въпреки че автоматизацията и облачната роботика може да изглеждат подобни, съществуват някои фундаментални разлики. Те са посочени в тази таблица:

  Кой е Джак Дорси?

Характеристики AutomationCloud RoboticsDefinitionAutomation е замяната на хората с машини за ефективно решаване на повтарящи се и ръчни задачиCloud robotics е рамка за свързване на роботи с облака и предоставяне на тези машини с данни и инструкции от облакаScopeAutomation може да бъде навсякъде, като във виртуалния свят или реалния worldCloud роботиката е предимно в реалния свят PurposeAutomation чисто организира и рационализира скучните повтарящи се задачи Въпреки че роботите са ефикасни при решаването на повтарящи се задачи, те също са полезни за справяне с деликатни задачи, както и задачи, които изискват огромна сила. Изискването на хардуера Автоматизацията може или не може да изисква хардуер. Например автоматизацията, извършена със Zapier, IFTTT и Power Automate, автоматизира дигитални задачи. Роботиката в облака конкретно говори за роботи за физически услуги и те винаги изискват хардуер

Предимства на облачната роботика

Намерете някои практически предимства на облачната роботика по-долу:

#1. Съвместно развитие

Няколко разработчици на софтуер и производители на хардуер за индустрията на роботиката могат удобно да формират консорциуми за бързо разработване и внедряване на обслужващи роботи.

Производителите на хардуер могат да работят върху физическите елементи, докато разработчиците на софтуер могат да работят върху облачната част на роботите.

Различните страни могат да създадат своя собствена система за приходи и да си осигурят достъп, за да създават роботи заедно, но да печелят със заслужена скорост.

#2. Разработване на решения и аутсорсинг

Компаниите, които са добри в проектирането, формоването и производството на хардуер, могат да навлязат в индустрията на роботиката, без да навлизат дълбоко в разработката на софтуер или фърмуер.

Те могат да получат необходимата облачна инфраструктура от аутсорсинг агенции, да инсталират инструментите на роботи и да ги свържат с интернет за разузнаване на данни по време на операции на първа линия.

#3. Направете роботите евтини и достъпни

Когато роботите имат достъп до данните и инструкциите, от които се нуждаят, от облачен компютър, те не трябва да съдържат разширени изчислителни ресурси на борда.

Ще бъде достатъчен минимален компютър, който може да анализира облачни данни и да инструктира бордовите изпълнителни механизми и сензори да изпълняват задачите си. Така роботите ще съдържат по-малко хардуер и цената също ще бъде по-ниска.

#4. Ловкост в роботите

Ранните роботи изглеждаха ужасно и масивни. Тъй като те трябваше да поберат много машини на шасито си. В наши дни, с облачната роботика, роботите стават малки, гъвкави и привлекателни.

#5. Рециклиране

Бизнесът не трябва да купува специализирани роботи за различни цели. Те могат да получат универсални обслужващи роботи, които могат да бъдат модифицирани с помощта на облачни решения, за да отговарят на специфични изисквания за автоматизирани процеси.

Разбира се, производствената линия също трябва да бъде проектирана по съответния начин. Всяко изискване за нов хардуер в робот няма да послужи за целите на рециклирането на роботи само с помощта на облачни инфраструктури. Техниците трябва да имат достъп до робота и да променят неговите физически компоненти.

Предизвикателствата на облачната роботика

Тъй като облачната роботика все още е в начален етап на развитие, очевидно е, че нишата ще се бори с предизвикателства и пречки.

Намерете по-долу някои често срещани проблеми с облачната роботика, които можете да решите, за да създадете и пуснете на пазара нови решения, които могат да ви спечелят цяло състояние:

#1. Достъпност на мрежата

Присъщият проблем на интернет мрежата е недостигът на честотна лента, когато много устройства се опитват да получат достъп до един и същ ресурс в облака.

  Решения за оптимизиране на разходите в облака за AWS, Azure, GCP и други…

Следователно роботите за обслужване с активирана облачна роботика могат да станат неработещи, ако мрежовата инфраструктура се повреди по време на поддръжка и планирани престои.

#2. Edge Analytics

Проповедниците на облачната роботика са намерили безотказно решение за базирани на облак роботи с развитието на крайния анализ. Смята се, че периферната изчислителна система може да предостави на роботите локализирани данни, от които се нуждаят, за да функционират, когато облачната мрежа не е достъпна.

Това обаче отново би увеличило зависимостта от повече хардуер. Облачната роботика беше въведена, за да се намали използването на локален хардуер и да се увеличи използването на мрежова интелигентност, доставяна чрез интранет или интернет.

#3. Облачна сигурност

Най-тревожното предизвикателство на облачната сигурност е мрежовата сигурност. Разбираемо е, че всичко в мрежата може да бъде хакнато. Следователно решенията за облачна роботика ще попаднат под тежки цели на фишинг, хакерство, социално инженерство и т.н.

Ако хакерите не могат да влязат в облачната конзола, която контролира хиляди роботи, те могат да превърнат цялата мрежа в мишена на атака за отказ на услуга (DoS атака).

#4. Скоростта на роботите

Облачно базираните роботи могат да имат различна гъвкавост в едно и също устройство при различни условия. Например, когато облачната мрежа е заета, роботите може да реагират по-бавно от очакваната скорост на отговор. Напротив, същите роботи могат да предложат оптимална скорост и точност, когато облачната мрежа вече не е заета.

Следователно, производствените предприятия ще трябва да коригират автоматизирания процес според текущото ниво на латентност на отговорите на роботите в действие.

Ресурси за обучение

Облачна роботика: Пълно ръководство

Тази книга за Cloud Robotics ви помага да станете експертен разработчик на решения за базирани на облак роботи процеси.

Той също така ви напътства да разберете как да модернизирате съществуващия процес на разработка на роботи, за да отговарят на неговия аналог в облачните изчисления.

Внедряване на облачна роботика

Книгата за внедряване на облачна роботика обсъжда настоящите пречки пред внедряването на облачна роботика с пълна услуга и начините за разрешаване на подобни общи предизвикателства.

Той също така предлага методология за разработване на функционални обслужващи роботи, използващи готови роботи и модифициране на техния фърмуер с помощта на патентовани или отворени решения за облачна роботика.

Обобщавайки

Досега трябва да сте развили основна и полу-напреднала идея за облачната роботика. Накратко, това е развиваща се технология в автоматизацията на процеси.

Следователно ИТ гиганти като Microsoft, Amazon Robotics, IBM Corporation, C2RO Cloud Robotics, Hit Robot Group, V3 Smart Technologies, Intel, Google, Omron Adept Technologies, Fetch Robotics и др., вече увеличават влиянието си на пазара на облачна роботика.

Според неотдавнашен доклад на Research and Markets индустрията на облачната роботика е била индустрия с 7,52 милиарда долара. Но той ще нарасне до 23,59 милиарда долара пазар с приходи до 2026 г.

Следователно нишата ще създаде повече работни места и възможности за бизнес.

Ако сте търсещ кариера, индивидуален разработчик или бизнес, който търси да използва облачната роботика във ваша полза, за да спечели цяло състояние, трябва да се подготвите веднага.

След това можете да разгледате Роботизираната автоматизация на процесите (RPA).

x