Какво означава „NVM“ и как го използвате?

Вероятно сте виждали съкращението NVM в текст и преди. Ето какво означава този често срещан разговорен интернет жаргон и как да го използвате правилно.

Какво означава

За разлика от повечето съкратени жаргонни термини в интернет, NVM не е акроним. По-скоро това е съкратена версия на „няма значение“. Също така понякога ще го виждате като „NVMD“ или „NM“.

Няма значение, може да бъде съкратено както с главни (NVM), така и с малки букви (nvm), но последното е много по-често срещано. Често ще го виждате онлайн, в приложения за съобщения, чат стаи или текстови съобщения, когато някой иска всички останали в разговора да пренебрегнат последното им съобщение.

Произходът на NVM

NVM се използва от най-ранните онлайн чат стаи. Често се използваше, защото хората често трябваше да пишат бързо и ефективно. Много платформи за съобщения, като SMS, също имаха строги ограничения за знаци, така че беше необходимо да се съкращават по-дълги фрази.

  Как да забележите преследвач във вашия квартал и какво да правите с него

Най-горният запис за включен NVM Жаргонен речник датира от 2003 г. (въпреки че е много по-стара) и се определя просто като „няма значение“. Оттогава той получи широко разпространение в целия интернет, в социалните медии и приложенията за съобщения.

Използване на NVM в чатове и текстове

Най-честата употреба на NVM е да помолите някого да пренебрегне последното изпратено от вас съобщение. Това често се случва, когато поискате помощ. Кажете, че се опитвате да решите трудна математическа задача и се свържете с някого за помощ. След това кажете, че успявате да разрешите проблема сами. Ако изпратите „nvm“ до човека, с когото сте се свързали за помощ, това уведомява този човек, че може да игнорира предишното ви съобщение.

По същия начин, ако пазарувате за артикул, може да изпратите съобщение до магазин, за да видите дали е наличен. Въпреки това, ако след това получите артикула като подарък, можете да изпратите съобщение: „Nvm, току-що го получих като подарък!“ Тогава продавачът ще знае, че няма нужда да се връща с вас.

  Как да добавяте и персонализирате джаджи на началния екран на iPad

Можете също да използвате nvm, когато промените мнението си за нещо. Например можете да изпратите съобщение на приятел за съвет коя риза да купя. Въпреки това, ако решите да вземете нещо съвсем друго, може да изпратите текст: „Nvm! Вместо това имам пуловер.

Необичайни употреби на NVM

NVM също понякога се използва по пасивно-агресивен или саркастичен начин. Когато някой не отваря вашите съобщения, може да кажете nvm, за да привлечете вниманието му или да го накарате да се почувства виновен, че не е отговорил.

Може също да използвате NVM, ако случайно изпратите съобщение до грешен човек. Въпреки че това може да е неудобно (особено ако е прочетено), просто „nvm, грешен номер“ или „nvm, предназначен да го изпрати на някой друг“ трябва да го поправи.

Много хора също ще използват NVM, когато човекът, с когото говорят, не разбира въпроса им. Ето един пример:

Лице A: Гледахте ли новия епизод?
Лице Б: Какво? Излезе ли нов епизод?
Лице A: LOL, nvm.

  Как да използвате виртуални настолни компютри на Chrome OS

Друга употреба на NVM е, когато задавате въпроси или отправяте заявки в социалните медии. Например, да кажем, че питате последователите си за предложения кой филм да гледате. След това имате внезапна промяна на плановете и решавате да не гледате филм все пак. Може да публикувате нещо от рода на „nvm, изглежда, че все пак няма да гледам филм“.

Как да използвате NVM

Тъй като NVM означава „няма значение“, можете да го използвате в същите ситуации, в които бихте използвали тази фраза. Вероятно би било най-добре да го използвате само в случайни разговори.

По-долу са още няколко примера за NVM в действие:

Nvm, оправих го.
Nvm, не е нужно да носите никаква храна. Имах доста доставени.
Съжалявам, nvm, исках да изпратя този мем на Дан.
NVM, напълно забравих какво щях да питам.

Искате ли да научите повече за писането като дигитален роден? Вижте какво означават TLDR и OTOH.

x