Какво означава „IANAL“ и как го използвате?

Въпреки че не е най-често срещаното съкращение в интернет, IANAL понякога се използва в уебсайтове като Twitter, Quora и Reddit. Но какво означава IANAL и защо хората го казват?

аз не съм адвокат

IANAL е интернет инициализъм, който означава „Аз не съм адвокат“. Обикновено се използва от неюристи, които искат да изяснят, че техните правни становища не са правен съвет. Този вид разяснение е важно онлайн, както можете да се сблъскате съдебни дела или наказателно преследване за даване на правен съвет (или работа като адвокат) без a лиценз за право. (Въпреки това, рядко се случва неюристи да се сблъскат с реални последици за даване на случайни правни съвети.)

В някои случаи IANAL се използва от действителни адвокати, които искат да дадат pro-bono правни становища, без да образуват адвокат-клиент връзка. Попадането в онлайн връзка между адвокат и клиент не е просто неудобство, но може да бъде и незаконно, тъй като адвокатът може да няма юрисдикция да упражнява право извън своята държава.

  Защо приложенията за iPhone се „поставят от“ други приложения?

IANYL и TINLA

„IANYL“ е подобно. Това означава „Аз не съм твой адвокат“. Това и може да се използва от някой, който иска да изясни, че е адвокат, но не дава професионални правни съвети или не влиза в отношения адвокат-клиент с вас.

По подобен начин „TINLA“ означава „Това не е правен съвет“. Хората използват тези изрази, за да изяснят, че не дават професионални правни съвети онлайн.

Хората всъщност казват ли IANAL?

IANAL е невероятно непопулярна част от интернет жаргон. Повечето хора никога не са чували за него и няма голяма полза извън Quora или Reddit /r/юридически съвет форум. И така, защо IANAL е нещо?

Колкото и странно да звучи, IANAL съществува от края на 80-те. Това беше полупопулярна фраза в Usenet и ARPANET, двама от предците на интернет. Както се разказва, адвокатите преди интернет измислиха IANAL, за да изяснят, че въпреки че дават правни становища онлайн, те не са участвали в отношения между адвокат и клиент или са действали извън тяхната юрисдикция. (Това може също да е свободна препратка към „Не съм лекар, но играя такъв по телевизията” прото-мем.)

  Как да спрете Google Maps да събира данни за местоположение от вашия телефон

С течение на времето неюристите в Usenet и ARPANET уловиха грешката на IANAL. Това се оказа полезна фраза, докато водеше разгорещени дискусии за наемодатели, автомобилни катастрофи или политика. IANAL може да се използва при въвеждане на дискусия („IANAL, но не трябва ли хомеопатията да е незаконна?“) или докато давате мнението си по правна тема („IANAL, но трябва да съдите за клевета“).

Трудно е да се разбере как IANAL може да бъде полезен инициализъм. В крайна сметка отнема само секунда, за да напишете „Аз не съм адвокат“. Така че трябва ли изобщо да си правите труда да използвате IANAL? И ако го направите, някой ще разбере ли за какво говорите?

  Какво представлява кодът на Konami и как го използвате?

Трябва ли да използвате IANAL?

Винаги трябва да пояснявате, че не сте адвокат, докато давате правни становища онлайн. Хората могат да бъдат доста впечатляващи (или глупави) онлайн и би било жалко, ако прочетат вашите случайни мнения за развода като професионален правен съвет. В крайна сметка да се представяте погрешно като адвокат е незаконно.

Но трябва ли да кажете IANAL? Наистина ли хората ще разберат за какво говорите и ще си направят ли труда да търсят странния ви интернет жаргон в Google?

В повечето ситуации ви предлагаме да изясните неадвокатския си статус с думи всяко

x