Какво е Wave Browser? Вирус ли е?

Освен ако не сте изключение един на милион, имате инсталиран браузър на вашия компютър и смартфон. Използвате го, за да сърфирате в мрежата, да работите, да общувате с други хора и др.

Но има значителни разлики между браузърите. Някои поставят скоростта и удобството на първо място, някои са фокусирани върху поверителността, докато други могат да се използват само за специализирани задачи. А някои са потенциално злонамерени, като браузъра Wave.

Безопасен ли е Wave Browser?

На официалния уебсайт браузърът Wave се рекламира като уникална алтернатива на масовия софтуер, който гарантира „анонимност на вашите данни“ и предлага персонализирано изживяване на потребителите. „Ние не само не предаваме вашите данни на трети страни, но дори не ги съхраняваме сами“, се казва в уебсайта.

Wave е достъпен за Windows, MacOS, Android и iOS. Може да се намери в Google Play и App store, което означава, че е преминал изискванията на тези пазари по отношение на функционалност и сигурност. Нищо от това не означава, че браузърът Wave е безопасен. В същото време не е нито компютърен вирус, нито зловреден софтуер. Как е възможно?

Браузърът Wave е класифициран като потенциално нежелана програма (PUP). Както подсказва терминът, PUP не са по своята същност злонамерени в най-строгия смисъл. Те обаче могат да проявяват определени поведения, които пряко или косвено причиняват вреда: показват нежелани реклами, забавят устройството на потребителя, събират прекомерно количество данни и други подобни.

  10 причини да преминете от конзолни към компютърни игри

Ако случайно имате браузъра Wave на вашето устройство, е повече от вероятно да не сте го инсталирали умишлено – вероятно е дошъл в комплект с друг софтуер. Обикновено така се появяват тези нежелани програми на устройството. Вашият антивирусен софтуер вероятно не е успял да открие Wave, така че сте го изтеглили и инсталирали. По време на процеса на инсталиране може да ви е подмамил да поставите отметка в няколко квадратчета, които не трябва да имате, което му е позволило да импортира данни и да стане вашият браузър по подразбиране.

От друга страна, може дори да не забележите нещо подозрително веднага. В крайна сметка Wave всъщност е браузър. Всъщност той е базиран на Chromium, проектът за уеб браузър с отворен код, който служи като основа за Chrome, Microsoft Edge, Brave и няколко други подобни продукта. Но дайте му няколко минути и ще разберете, че сте бомбардирани с досадни реклами, включително изскачащи прозорци. Ще забележите също, че не ви се показват подходящи резултати от търсенето, а само реклами или връзки, които водят до уебсайтове, несвързани с въведената от вас ключова дума.

Точно защото Wave няма да покаже най-подходящите резултати от търсенето, а по-скоро ще ви отведе до уебсайтове, които плащат за реклама, има вероятност да попаднете на сенчести уеб страници, включително такива, които съдържат зловреден софтуер. С други думи, въпреки че самият Wave не е злонамерен софтуер, той може да ви пренасочи към фишинг сайтове или места, които съдържат злонамерени програми, застрашавайки вашата сигурност и поверителност.

И така, безопасен ли е браузърът Wave? Ясно е, че отговорът е не. Въпреки че може да не е вирус или зловреден софтуер, определено е програма, която не искате да имате на вашето устройство. В най-добрия случай Wave ще показва досадни реклами и ще показва неуместни резултати от търсенето, а в най-лошия ще компрометира значително вашата сигурност.

  11 най-добри инструменти за мобилно тестване, които да ви помогнат да създавате по-добри приложения

Как да премахнете браузъра Wave от вашето устройство

Ако по погрешка сте инсталирали Wave на вашия iPhone или телефон с Android, можете да го премахнете, както всяко друго приложение. На Android докоснете и задръжте приложението Wave, след това докоснете Деинсталиране и OK. Ако използвате iPhone, докоснете и задръжте иконата на браузъра Wave, докато се появи изскачащо меню, след което изберете Премахване на приложение и потвърдете.

Ако имате компютър Mac, трябва да можете да премахнете браузъра Wave след няколко минути. Щракнете върху иконата Finder и отворете Applications (горния ляв ъгъл на менюто). Щракнете с десния бутон върху браузъра Wave и изберете Преместване в кошчето. Изпразнете кошчето и стартирайте сканиране за зловреден софтуер.

В Windows процесът е малко по-сложен. Както в случая с повечето PUPs, браузърът Wave не може да бъде деинсталиран като обикновена програма. Ако се опитате да го премахнете по обикновения начин, например през контролния панел, вероятно ще се появи отново. Това означава, че трябва ръчно да изтриете всички файлове, свързани с Wave.

Как да премахнете браузъра Wave в Windows: 5 стъпки

 • Щракнете върху иконата на Windows в лентата на задачите и въведете „приложения“. Изберете Добавяне или премахване на програми или Приложения и функции (или подобно, в зависимост от вашата версия на Windows). Намерете браузъра Wave в списъка с инсталиран софтуер и щракнете върху Деинсталиране.
 • Щракнете с десния бутон върху лентата на задачите и изберете Диспечер на задачите от менюто. Чрез раздела Процеси потърсете всичко, свързано с Wave. След като намерите процес, свързан с браузъра, щракнете с десния бутон върху него и изберете Отваряне на местоположението на файла, след което изтрийте всички файлове в папката. Ако не виждате тази опция, щракнете върху Край на задачата вместо това.
 • След като приключите всички процеси, свързани с Wave, отидете до раздела Startup в диспечера на задачите. Намерете и деактивирайте всички елементи, свързани с браузъра Wave.
 • В четвъртата стъпка трябва да премахнете Wave от системния регистър на Windows. Потърсете „Редактор на системния регистър“ в лентата за търсене, след което стартирайте инструмента. Изтрийте файлове, свързани с браузъра Wave.
 • След като направите всичко по-горе, препоръчваме ви да стартирате сканиране за злонамерен софтуер, за да сте сигурни, че браузърът Wave е напълно премахнат. Изтеглете безплатен антивирусен пакет, ако вече нямате такъв.
 •   Как да изтегляте файлове от торент: Обяснено за изтегляне на торент

  Това не винаги се случва, но е възможно Wave да проникне в обикновения ви браузър, да промени настройките и да инсталира подозрителни разширения или добавки. Ако смятате, че това е така, най-добре е да рестартирате браузъра си до настройките по подразбиране. Във всеки случай трябва да помислите за преминаване към защитен и частен браузър.

  Защитете устройството си от нежелани програми

  PUP като браузъра Wave са доста често срещани. Тези програми може да не са толкова опасни, колкото другите заплахи, но те винаги са неудобство и понякога могат индиректно да компрометират вашата сигурност.

  Вземането на основни предпазни мерки трябва да е достатъчно, за да се предотврати това. Обучете се относно онлайн заплахите, изтегляйте софтуер само от проверени източници, бъдете внимателни, когато инсталирате нова програма, актуализирайте системата си и използвайте реномиран антивирусен софтуер.