Какво е UML диаграма и как да създадете такава [7 Tools]?

Представянето на идеи във визуален формат е ефективен начин да накарате хората да разберат какво искате да предадете. А UML диаграмите ви предлагат възможностите да направите точно това.

Ето защо UML диаграмите са включени в много обучение по код и софтуерна документация. Въпреки че изграждането им може да отнеме доста време, резултатите улесняват разработчиците да разберат бързо софтуера, без да губят време в чести срещи.

Да предположим, че вашият бизнес се върти около разработката и дизайна на софтуер. В този случай UML диаграмите могат да бъдат от голяма помощ за вашия екип, за да документирате идеите визуално и да направите процеса на разработка малко по-прост.

Но какво точно представляват тези UML диаграми?

В тази статия ще обсъдя UML диаграми, как могат да ви помогнат, тяхната употреба и някои инструменти за лесно създаване на тези диаграми.

Готов?

Да влизаме!

Какво е UML диаграма?

Диаграмите на Unified Modeling Language (UML) представляват дизайна, архитектурата и внедряването на сложни софтуерни системи.

UML диаграмите използват концепцията за UML – език с общо предназначение, разработка и моделиране в софтуерното инженерство, предназначен да предложи по-добър начин за визуализиране на системния дизайн. Той е разработен около 1994 г. в Rational Software в опит да стандартизира процеса на проектиране на софтуер.

UML се свързва с обектно-ориентиран дизайн и анализ. Той използва OOP концепции като клас, обекти, наследяване, абстракция, капсулиране на данни и полиморфизъм.

Видове UML диаграми

UML диаграмите се категоризират в две основни групи – структурни и поведенчески диаграми.

Структурни диаграми

Структурните диаграми показват архитектурните и статичните части на системите. Казано на лаик, те показват различни обекти, класове, пакети, компоненти и други в софтуера и техните взаимоотношения. Типовете UML диаграми под структурни диаграми са:

 • Класова диаграма
 • Диаграми на компоненти
 • Диаграми на обекти
 • Композитни структурни диаграми
 • Диаграми на разгръщане
 • Профилни диаграми
 • Диаграми на пакети

Диаграми на поведение

Диаграмите на поведение показват динамичните части на системата или начина, по който софтуерът реагира на конкретен вход. Това се използва за визуализиране на това как една система взаимодейства и се държи с потребители, други обекти и системи и вътре в себе си. Видовете му са:

 • Диаграма на дейността
 • Времева диаграма
 • Диаграма на държавната машина
 • Диаграма на взаимодействие
 • Диаграма на случаите на използване
 • Диаграма за преглед на взаимодействието
 • Диаграма на последователността
 • Комуникационни диаграми

Как помага?

Докато пишете код, е трудно да проследявате йерархии и връзки в рамките на софтуера с хиляди редове код. UML диаграмите разделят софтуера на различни компоненти и подкомпоненти.

Също така UML диаграмите бяха въведени, когато имаше много проблеми около процеса на разработка на софтуер, документацията, дизайна и анализа. За тази цел бизнес професионалистите намираха начин да решат този проблем с простота – UML.

UML доведе до променящи играта подходи и експерименти за опростяване на тези проблемни задачи. В допълнение, има повишено търсене на висококачествен софтуер с намалено време за пускане на пазара и разходи с помощта на техники за автоматизация.

Тези техники включват визуално програмиране, шаблони, рамки и компонентна технология. UML предлага решение за всички тези проблеми. Ползите, които предоставя са:

 • Предлага на потребителите изразителен, готов за използване език за визуално моделиране за обмен и разработване на смислени модели
 • Осигурете независимост от специфичните процеси на разработка и езици за програмиране
 • Той дава механизми за специализация и разширяване за разширяване на ключовите концепции.
 • Насърчава използването на обектно-ориентирани инструменти
 • Формира основата за изучаване на езика за моделиране
 • Поддържа концепции за разработка на софтуер на високо ниво, включително сътрудничество, компоненти, модели и рамки.

Къде се използва?

UML диаграмите се използват за много цели:

 • В сложни приложения, които се нуждаят от сътрудничество и ефективно планиране от различни екипи и изискват директен начин на комуникация,
 • Подпомагане на непрограмисти да разберат основните изисквания, процеси и функционалности на софтуера
 • Да позволи на екипите да визуализират взаимодействията на потребителите, статичната структура и процесите ефективно с диаграми и да спестят време.
 • Софтуерна документация, така че хората лесно да разберат всичко за системата.
  Поправете. Няма достатъчно място за съхранение за обработка на тази команда

И така, това беше всичко за UML диаграми. Сега, ако сте достатъчно мотивирани да ги използвате за вашия софтуер, време е да разберете КАК да го направите ефективно за по-малко време. Използвайте силата на автоматизацията и технологията, за да намалите времето за създаване на UML диаграми, което преди отнемаше огромно време.

Въпреки това има много налични инструменти за UML диаграми, които можете да използвате за ефективно проектиране на софтуерни процеси, идеи, документация и т.н.

И така, нека да разгледаме някои от най-добрите инструменти за UML диаграми, които можете да обмислите, за да създадете примерни диаграми и да улесните процеса на разработка на софтуер.

Moqups

UML шаблони за диаграми от Moqups са полезни, когато създавате нов софтуер, като предоставяте поддръжка в целия път на разработка. Те също така ви помагат да останете организирани и винаги информирани, като същевременно поддържат всички в течение на общите цели.

Докато работите с тези шаблони, Moqups ви позволява да използвате специален набор от шаблони, за да предложите изключителна поддръжка на UML диаграми. Така че, разгледайте тези шаблони, намерете този, който отговаря на вашите изисквания, и започнете да създавате иновативно решение.

Получавате шаблони за диаграми на класове, диаграми на последователности и диаграми на случаи на използване. Освен това имате достъп до различни конектори за UML диаграми, за да направите вашите диаграми по-ефективни и удобни за работа. Moqups осигурява онлайн сътрудничество за улесняване на работата в реално време с членовете на вашия екип, независимо от местоположението.

Премахнете силозите от вашите блок-схеми и диаграми; свържете ги бързо с други цифрови активи като диаграми, макети, графики и телени рамки в рамките на един проект Moqups. Вашият екип може лесно да създава своите работни натоварвания и да тече заедно с проекта, като премахва бариерите, свързани с приложения с едно предназначение.

Lucidchart

Когато става дума за проектиране, Lucidchart е популярно име дори за създаване на UML диаграми. Това е визуално работно пространство, съчетаващо визуализация на данни, диаграми и сътрудничество за ускоряване на разбирането и насърчаване на иновациите.

Lucidchart се използва от технически специалисти и разработчици за създаване на диаграма и навигиране на изходния код, демонстриране на основни задачи и потоци и планиране на нови функционалности и характеристики в рамките на системата.

Можете също така да визуализирате бъдещето и настоящето състояние на вашия продукт с помощта на UML графика и да гарантирате, че вашата Agile среда е продуктивна за учени по данни, инженери, разработчици на софтуер и други технически специалисти.

Техният редактор за маркиране на последователности и инструмент за създаване на UML диаграми правят по-лесно и по-бързо изучаването на сложността на кода чрез автоматизиране на генерирането на диаграма на клас. Можете да създавате диаграми на последователности и да ги персонализирате онлайн с лекота.

Когато въведете вашето маркиране в изскачащия диалогов прозорец, Lucidchart автоматично ще създаде диаграма на последователност, следвайки стандартите на PlantUML. Или можете също да изберете UML шаблон и да го персонализирате чрез бързо пренареждане на форми и символи, за да отразите системната структура, която искате да изобразите с инструмента за UML модел.

Като активирате тяхната библиотека с UML форми, можете да получите незабавен достъп до UML форми от индустриален клас. Lucidchart никога не ограничава или ограничава вашите идеи, за разлика от други UML инструменти. Независимо дали искате да изградите диаграми на UML компонент, обект, внедряване, клас или пакет, плъзнете и пуснете избраните от вас фигури върху платното без ограничения на пространството.

Инструментът също така ви позволява да показвате външни взаимодействия чрез позициониране на първични и вторични обекти върху платното като данни или клиенти и след това да начертаете няколко свързващи линии за всеки случай на употреба. Можете също да създадете документация, за да поддържате устойчивостта и здравето на вашия софтуер.

  8 най-добри блокчейн платформи за изграждане на модерни финансови приложения

Lucidchart помага за ускоряване на процеса на включване, насърчава ефективната комуникация на идеи и намалява честите срещи. Той улеснява документирането и дизайна, като същевременно подобрява начина, по който преглеждате, събирате и прилагате обратна връзка от потребители и заинтересовани страни.

Със сътрудничество в реално време можете да прецизирате UML диаграми с колеги онлайн, независимо дали използват компютър, Linux или Mac. Този инструмент за създаване на UML диаграми улеснява споделянето на вашите UML диаграми и персонализирането на техните разрешения за споделяне, така че да можете да каните хора да прегледат диаграмите.

Можете да споделите документа чрез URL или имейл или да ги експортирате в Jira, Slack, Microsoft Teams или Confluence. Възползвайте се от силата на режима на презентация, за да представите вашите диаграми или да включите фокусирани секции за подробен поглед върху системата.

Създателски

Създателски е отличен инструмент за създаване на UML диаграми и лесна съвместна работа върху тях. Този инструмент спечели доверието на над 5 милиона души и хиляди екипи от Amazon, NASA, PayPal, eBay и други.

Визуализирайте вашите UML диаграми с минимални усилия и се възползвайте от работата в реално време с документите с помощта на Creately. Помага ви да получавате незабавна обратна връзка от вашите клиенти и екипи и да проследявате промените отвсякъде.

Използвайте интелигентни конектори и форми, създайте контекстни ленти с инструменти и изпълнявайте други разширени функции, за да рисувате лесно UML диаграми. Creately може да се интегрира с множество инструменти, които вече използвате, като Slack, Google Drive, Zapier и др.

Можете да преглеждате хиляди висококачествени и безплатни шаблони, начертани професионално за няколко случая на употреба и сценарии. Те са полезни за маркетингови екипи, ИТ екипи, софтуерни екипи, образователни екипи, HR екипи и други.

Имате достъп до шаблони за блок-схеми за лансиране на продукти, блок-схеми за вземане на решения, процеси на работен процес и др. Creately е съвместим с десктоп (Linux, Windows и macOS), мобилни устройства (iOS и Android), браузъри (Chrome, Internet Explorer, Opera, Mozilla Firefox и др.) и JIRA, Confluence, G Suite и Chrome Web Store .

Скицник

Онлайн UML инструментът на Скицник ви помага да създавате проекти без усилие и да си сътрудничите чрез диаграми на класове, диаграми на случаи на използване, диаграми на последователности и др. Можете да създавате UML диаграми отвсякъде.

Независимо дали искате да създадете UML диаграми за софтуерна документация, картографиране на функции от високо ниво или други цели, Sketchboard работи като бриз. Този софтуер за диаграми на UML архитектура ви позволява да увеличите ефективността и креативността на вашия екип.

Опитни софтуерни инженери са проектирали този инструмент, като са взели предвид сигурността и поверителността като негови основни принципи. Предоставя ви неограничено платно за създаване на произволен брой диаграми, които харесвате.

Споделянето на вашите UML диаграми не е трудно със Sketchboard. Можете лесно да ги експортирате като PDF, PNG, SVG и JPEG. Можете също да интегрирате Sktechboard с GitHub, Google Drive и Slack, за да разработите диаграми на последователности, диаграми на класове и други.

Улеснете създаването на UML архитектурни диаграми и използвайте неговите функции за сътрудничество, за да бъдете на една и съща страница с останалите членове на екипа. Можете също така да получавате и изпращате обратна връзка удобно и да подобрявате качеството и скоростта на вашия процес на разработка.

Използвайте диаграми на случаи на използване, за да изготвите системните услуги, като ви дава възможност да завършите основните функционалности, преди да подобрите дизайна си. Също така е ефективно да се създават диаграми на класове, за да се осигури базова линия за повече структурни диаграми. Можете също така да създавате диаграми на машина за състояния, за да документирате промените в състоянието на даден обект в различни събития.

Smartdraw

Мощният, но лесен инструмент за диаграми на Smartdraw е предназначен да улесни работата ви. Неговият интелигентен механизъм за форматиране ви позволява да създавате и редактирате вашите диаграми без проблеми и се предлага с автоматични интервали, цветови схеми, оразмеряване и подравняване, за да придадете на дизайна си професионален завършек.

  Как да добавите формулата на CAGR към електронните таблици на Google Sheets

Smartdraw има широка колекция от 4500+ шаблона и 34k+ символа, от които можете да избирате и да ги внедрявате във вашите диаграми. Получавате висококачествени чертежи като CAD проекти със стандартни мащаби.

Използвайте VisualScript SDK, за да създадете персонализирани разширения или използвайте техните вградени разширения за бърз дизайн. Помага ви да си сътрудничите с екипа си с лекота, за да споделяте визуализации, идеи, обратна връзка и т.н., за да ускорите процеса на разработка.

Smartdraw идва с администриране на корпоративно ниво и позволява осигуряване на 1000 потребители чрез SSO. Можете да интегрирате Smartdraw безпроблемно с инструмент като MS Office, AWS, Jira, Trello, Confluence, приложения на Google и др. Освен това работи с Visio, така че можете да експортирате и импортирате диаграми без проблеми.

yUML

yUML е друг полезен инструмент, който можете да обмислите, за да рисувате UML диаграми и да ги споделяте с вашите форуми, програми за проследяване на проблеми и уикита. Използва се от хиляди автори, разработчици и архитекти, дори от професионалисти от гиганти като Twitter, AWS и други.

Инструментът ви помага да ускорите създаването на диаграма, като просто напишете текста, без да губите часове в разхвърляни оформления. Тъй като yUML е базиран на текст, можете лесно да създавате диаграми от вашия код във вашите CI скриптове.

Поискайте изображения програмно, като използвате команди PUT или GET. Доставчиците на инструменти използват това, за да разширят yUML към скриптове, уикита и блогове. Създавайте различни UML диаграми, които могат ефективно да комуникират вашите идеи, без да превръщат UML техническите характеристики в пречка за вас.

yUML също се грижи за сигурността, за да запази вашите данни безопасни и поверителни чрез SSL. Той дава възможност на регистрираните потребители да управляват директно диаграми в тяхното персонализирано пространство от имена. Можете също да предоставите постоянни връзки към вашите диаграми, така че дори ако промените диаграмата, URL адресът остава същият.

Visio

на Microsoft Visio е популярен и лесен за използване инструмент, който ви помага да правите UML диаграми, да решавате проблеми и системи за документи. Инсталирайте това приложение на вашия работен плот или го отворете директно в мрежата.

Те предоставят много предварително изградени форми и шаблони за създаване на усъвършенствани UML диаграми, за да комуникирате вашата визия, като същевременно отговаряте на индустриалните стандарти като UML 2.5.

Направете съавтор на вашите диаграми, като ги споделите с вашите екипи, за да получавате обратна връзка и коментари в реално време за тях. Демонстрирайте връзки между различни елементи на модела чрез добавяне и модифициране на различни типове връзки като асоциация, зависимост и състав.

В най-новата версия на Visio получавате подобрени шаблони, включително клас, дейност, последователност, случаи на употреба, комуникация, база данни, внедряване и държавна машина.

Можете да купете Visio Professional от тук.

Заключение

UML диаграмите ефективно комуникират вашите идеи, процеси, функционалности и други аспекти на вашите софтуерни системи. Дори и без език за програмиране, можете да разгледате UML диаграми и да разберете какво се опитва да предаде разработчикът.

Затова изберете инструмент за създаване на UML диаграми, за да създадете дизайна, който може да изрази вашата иновация и да изведе процеса на разработка на софтуер на следващото ниво с лекота и бързина.

x