Какво е MRT.exe в Windows 10?

Windows се доставя с предварително инсталирани много програми, предназначени да подобрят потребителското изживяване. Наред с много програми за производителност, Windows съдържа някои програми специално за сигурност и защита на потребителите и техните данни. MRT.exe е една такава програма, която е включена в Windows. Въпреки че е инсталиран, за да осигури защита срещу злонамерени файлове, високото натоварване на процесора MRT.exe е проблемен страничен ефект. Ако се чудите, MRT exe какво е това? Тогава сте на правилното място. В тази статия ще ви информираме за програмата MRT exe Windows 10 и как да коригирате проблема с високото използване на процесора с инструмента за премахване на зловреден софтуер.

Какво е MRT.exe в Windows 10?

Инструментът за премахване на злонамерен софтуер (MSRT) или инструментът за премахване на Microsoft (MRT) е програма, която сканира вашия компютър на редовни интервали, за да открие и премахне всички злонамерени или вредни файлове. Може да се отвори с помощта на MRT exe Windows 10 изпълним файл.

  • Може да се използва за откриване на вируси като троянски кон и червеи
  • Той е предварително инсталиран в системата от Microsoft
  • По подразбиране се намира в C:WindowsSystem32
  • Обикновено работи във фонов режим веднъж месечно, за да сканира компютърни файлове
  • Потребителите могат ръчно да го отворят, за да извършат бързо сканиране и пълно сканиране на системата
  • Създава регистрационен отчет (.mrt журнал) за всички свои действия, т.е. всички файлове, които са били сканирани, кои файлове са били заразени и кои файлове са премахнати.
  Контролирайте Groove и приложението Филми и телевизия от системната област в Windows

Как да коригирате високото използване на процесора MRT.exe

Надяваме се, че сте получили отговора на MRT exe какво е това? Сега нека се съсредоточим върху един често срещан проблем, който възниква, когато MRT exe Windows 10 работи. Понякога консумира много мощност на процесора, причинявайки проблем с високото използване на процесора с инструмента за премахване на зловреден софтуер. Много използвани съобщават за високо натоварване на процесора за MRT.exe. Може да бъде решен чрез затваряне на MRT exe Windows 10 в диспечера на задачите. Следвайте тези стъпки, за да го направите.

1. Натиснете клавиша Windows и въведете Диспечер на задачите и щракнете върху опцията Отвори.

  Създайте такъв за Windows или Mobile

2. Превключете към раздела Подробности в диспечера на задачите.

3. Намерете MRT.exe в менюто с подробности.

4. Щракнете с десния бутон върху MRT.exe и изберете опцията Край на задачата.

Това ще спре изпълнението на MRT.exe и ще освободи ресурси на процесора.

Често задавани въпроси (ЧЗВ)

Q1. Как да стартирам MRT.exe?

Отг. Можете да намерите MRT.exe в C:WindowsSystem32 и да стартирате изпълнимия файл от там. Можете също да използвате диалоговия прозорец Изпълнение, за да го стартирате, като напишете MRT.exe в него и натиснете клавиша Enter.

Q2. Подобно ли е MRT на антивирусната програма?

Отг. Не, и двете имат различни функции. Антивирусната програма може да открие голямо разнообразие от зловреден софтуер и вируси в сравнение с MRT. Освен това MRT не може да попречи на зловреден софтуер и вируси да заразят системните файлове. Тя може само да ги открие и премахне, докато антивирусната програма може да предотврати заразяването на файлове.

Q3. Безопасно ли е да се изпълнява MRT.exe?

  Как да инсталирате карти на Minecraft UWP Windows 10 App

Отг. Да, той е разрешен от Microsoft и е създаден специално, за да бъде съвместим с Windows. В някои случаи обаче може да намерите някои файлове с име MRT.exe, които могат да бъдат вредни. Ако намерите файл с име MRT.exe извън местоположението му по подразбиране C:WindowsSystem32, сканирайте го с Windows Defender или друга антивирусна програма, за да го проверите.

Q4. Можете ли да изтриете MRT.exe?

Отг. Да, можете да го изтриете ръчно, но не е препоръчително. Изтриването на MRT.exe няма да направи значителни промени във вашия компютър, но преди да направите това, се уверете, че имате инсталирана антивирусна програма или че използвате Window Defender. В противен случай ще бъдете податливи на атаки от зловреден софтуер и вируси.

***

Надяваме се, че това ръководство е било полезно и сте успели да разберете какво е MRT exe в Windows 10 и как да коригирате проблема с високото използване на процесора MRT.exe. Ако имате някакви въпроси или предложения, не се колебайте да ги пуснете в секцията за коментари