Какво е Markdown и как го използвате?

, и много други. Компютрите нямат проблеми с четенето им, защото просто следват синтаксиса (правилата на HTML) и прилагат форматирането, което съответства на таговете.

Таговете обаче затрудняват хората да четат HTML и да разберат как ще изглежда текстът, след като компютърът го изобрази. Не е много „удобен за потребителя“ за хора, които нямат много опит да го четат.

Markdown, от друга страна, означава „да бъде толкова лесен за четене и за писане, колкото е възможно” Джон Грубер и Аарон Шварц обясняват защо са създали Markdown през 2004 г. и предоставят ръководство за синтаксиса на Уебсайт на Грубер.

Накратко, Markdown улеснява форматирането на текст за уеб страници, защото неговите тагове са по-прости от HTML и автоматично се преобразуват в HTML. Това означава, че не е нужно да знаете HTML, за да напишете нещо за уеб страница, защото Markdown превежда вашите тагове в HTML вместо вас.

  Как да получите всичките си Amazon пакети в един и същи ден

Той не обхваща всички възможни HTML тагове, а по-скоро най-често срещаните опции за форматиране.

Как използвате Markdown?

За да използвате Markdown, просто прилагате прости тагове към текста си. Например, за да форматирате текст в курсив, поставяте долни черти около него така: _това е текст в курсив_.

Ето някои други примери за форматиране на Markdown от ръководство за синтаксис:

Заглавия

# Това е H1

## Това е H2

###### Това е H6

Bullet точки

* Червен
* Зелено
* Син

Номерирани списъци

1. Птица
2. Макхейл
3. Енория

Ударение (курсив)

*текст*
_текст_

Markdown преобразува както *text*, така и _text_ в HTML или маркер, който на теория може да се тълкува по много начини. Например, можете да създадете приложение, което интерпретира маркирайте като мигащ червен текст. На практика обаче почти всяко приложение (включително всеки уеб браузър) го интерпретира като курсив текст.

Силно (удебелено)

  Как да деблокирате обаждания в Messenger в ОАЕ и Дубай

**текст**
__текст__

Markdown преобразува както **текст**, така и __text__ в HTML маркер, който обикновено се показва като удебелен текст. С други думи, за допълнително подчертаване използвайте двойни символи * или _.

Има и варианти на Markdown – като напр CommonMark и Марка с аромат на GitHub (GFM) – но всички те са базирани на оригиналната спецификация на Markdown. Вариантите обикновено просто разширяват стандарта чрез добавяне на етикети за форматиране, които оригиналният Markdown не покрива.

След като форматирате текста си, приложението трябва да го преобразува в HTML, което обикновено се прави автоматично. Например файловете README в GitHub използват Markdown и стига да имат файлово разширение .MD, GitHub автоматично ги преобразува в правилните HTML тагове, когато бъдат публикувани.

  Как да изпращате аудио съобщения с помощта на Siri на iPhone

Така че в повечето случаи няма да ви се налага да правите това сами, но ако го направите, има Инструмент за маркиране на разположение.

Къде можете да използвате Markdown?

Както споменахме по-горе, можете да използвате Markdown на GitHub, но също и на Reddit, StackOverflow и други уебсайтове. Ако някога сте форматирали текст в съобщения в WhatsApp или разговори в Slack, вече сте го използвали, защото тези приложения използват (много малък) подмножество от маркери Markdown за форматиране на текст.

Ако искате да научите Markdown, вижте оригинала Ръководство за синтаксис на Markdown или трета страна учебен сайт. Лесно е за научаване и ще направи вашите README файлове и коментарите на Reddit или StackOverflow по-лесни за четене от другите.