Какво е Intel Core Ultra? Новата схема за именуване на Intel е обяснена

Ключови изводи

  • Intel смени своята емблематична марка „i“ с „Core Ultra“, започвайки със своите процесори Meteor Lake от 14-то поколение.
  • Core Ultra CPU имат Intel NPU за поддръжка на AI и разполагат с нови дизайни на чиплети.
  • Ключовите надстройки на Intel Core Ultra включват повишаване на производителността, интегриране на AI, поддръжка на DDR-5 RAM и по-добре интегрирана графика.

Ако някога сте купували Intel CPU, ще сте запознати с емблематичните „i“ и „Core“ марки на компанията. Те са опора на компютърния хардуер в продължение на десетилетия, но с пускането на процесорите Meteor Lake от 14-то поколение на Intel всичко се промени.

Вече вашият процесор няма да бъде украсен с „i“, което е формирало основна част от идентичността на Intel толкова дълго време. Вместо това Intel изостави „i“ в полза на нова схема за брандиране: Core Ultra.

И така, какво е Core Ultra и наистина ли има значение какво захранва вашия компютър?

Какво е Intel Core Ultra?

Core Ultra е новата схема за именуване на Intel за нейните първокласни процесори, като се започне с 14-то поколение чипове Meteor Lake за лаптопи. Брандирането Intel Core Ultra ще пристигне на настолните процесори с 15-то поколение процесори Arrow Lake, за които се спекулира, че ще бъдат пуснати в края на 2024 г.

  Световният часовник е приложение за визуално отчитане на времето с инструмент за ден/нощ [Mac]

Сега да се върнем към марката Core Ultra. Intel премахна своето емблематично „i“ от своите конвенции за именуване, което означава, че следващия път, когато вземете нов лаптоп, вашият процесор няма да бъде Intel Core i3, i5, i7 или i9. Вместо това вашият нов лаптоп (или настолен компютър в бъдеще) ще разполага с Intel Core 5, Core 7 или Core 9, или Intel Core Ultra 5, Core Ultra 7 или Core Ultra 9.

Въпреки това, Intel Core Ultra има повече от това, което се вижда на пръв поглед, особено под капака на процесора – което също е една от основните разлики между Intel Core Ultra и обикновен процесор Intel Core.

Каква е разликата между Intel Core Ultra и Intel Core?

Не само имената са различни. Intel Core Ultra и Intel Core разграничават процесорите със или без Intel NPU (невронен процесор), предназначени да „отключат силата на AI, да създават потапящи графични изживявания и да позволяват високопроизводителна обработка с ниска мощност“. Дигитални тенденции смята, че „основната марка е запазена за „наследени“ архитектури,“ въпреки че ще имаме по-ясна информация за това, когато пуснем процесорите от 15-то поколение на Intel.

Intel

Чиповете Core Ultra на Intel ще се доставят с интегриран AI Boost двигател, предназначен да помогне за поемане на напрежението от базираните на AI работни процеси, теоретично освобождавайки процесора за други дейности и обща производителност на системата. Централните процесори Ultra Core използват новия чиплет дизайн на Intel, интегриращ CPU, интегриран графичен процесор Intel Arc и NPU в един дизайн на SoC. Това не е първият дизайн на чиплет на Intel, но е първият, който използва производствения процес Intel 4 (който всъщност е 7nm процес, а не 4nm, както може да очаквате). Комбинацията ще осигури някои сериозни подобрения на производителността за потребителите на лаптопи с Intel Ultra Core, имайте предвид.

  Коригирайте Kodi не може да се свърже с мрежов сървър

Не се задоволява с изпускането на „i“, Intel също прави повече настройки навсякъде. Списъците със спецификации за чип Intel Ultra Core са най-малкото задълбочени, като сега включват конкретни записи за P-core и E-core честоти, LPE ядра (ядра с ниска енергийна ефективност – за мобилни чипове), невронни изчислителни машини, графична честота, Xe ядра, изпълнителни единици и др. Допълнителната информация винаги е добре дошла, но може да направи малко объркващо да разберете какъв чип Intel Core Ultra да купите. Intel обаче също е помислил за това и също премахва поколението на процесора от своята конвенция за именуване. Само за да се уверите, че е много неясно, когато избирате между различен хардуер.

Intel

Така че, вместо всеки процесор да включва поколението в името, като 14-то поколение Intel Core i7-14700K, процесорите Core Ultra на Intel изпускат поколението. Отново, това в момента се фокусира върху мобилни процесори, но сега ще имате избор между Intel Core Ultra 7 165H или Intel Core Ultra 7U (с H и U, показващи потреблението на мощност на процесора, като чиповете от U-серията са ултра мощни ефикасно – това не се е променило!). Не всичко обаче е загубено. Intel всъщност просто рестартира брандирането си за поколение. Първото поколение чипове Intel Core Ultra е известно като Series 1, а следващото поколение – например Intel Core Ultra 7 265H – ще бъде Series 2 и първата цифра ще продължи да тиктака нагоре.

  10 удобни инструмента за конвертиране на JSON в Excel

Дали вторите две цифри означават нещо конкретно също не е известно, освен да означават относителната производителност на процесора сред неговото поколение.

Струва ли си да надстроите до Intel Core Ultra?

Извън новата и донякъде объркваща номенклатура на процесорите, на пазара вече има множество лаптопи Intel Ultra Core. Intel официално пусна Core Ultra на CES 2024, където също бяха представени куп нови лаптопи, което означава, че можете да се възползвате напълно от новата процесорна технология, вдъхновена от AI.

Но както е, надграждането до Intel Core Ultra си заслужава поради редица причини. Първо, гореспоменатите интеграции на AI, заедно с новия дизайн на чиплета. Ще получите подобрение на производителността точно там, да не говорим за подобрението от производствения процес на Intel 4. След това има поддръжка за DDR-5 RAM, PCIe 5.0 и много по-добре интегрирана графика (Intel Ultra Core използва същите Xe ядра като графичните процесори Arc на Intel) и е ясно, че лаптопите, използващи Intel Core Ultra, предоставят прилична опция за надграждане – ако сте на пазара за надграждане.