Какво е свързване на канали?

Компютърът може да се свърже само с една Ethernet мрежа в даден момент. По същия начин той може да се свърже само с една WiFi мрежа. Ако разполагате както с WiFi мрежа, така и с Ethernet мрежа, ще трябва да изберете между двете коя искате да използвате. Същото важи и ако имате няколко налични безжични и кабелни мрежи; можете да изберете само един, с който да се свържете.

Ако вашата мрежа поддържа множество предавания, обикновено можете да получите по-висока скорост от връзката с метод, наречен свързване на канали.

свързване на канали

Свързване на канали

Свързването на канала може да се извърши с Ethernet връзки или с WiFi връзки. Каналите, по които мрежата предава, обикновено 2,5 Ghz канали, от две различни мрежи са свързани. Потребителят все още се свързва с една мрежа, но със свързани канали, потребителят получава по-бърза връзка.

  Най-добрите алтернативи за мащабиране за видео чат

Свързването на канала не може да се извърши от компютър. Няма значение дали използвате Windows система или Mac. Свързването на канала зависи от фактори, които нямат нищо общо с компютъра и всичко общо със структурата на вашата мрежа.

Поддържани рутери/модеми

За да канализирате връзката, вашият рутер/модем трябва да поддържа множество връзки за качване и изтегляне, идващи от една връзка. За да разберете дали е така, потърсете неговите спецификации онлайн. Ако вашият рутер не поддържа свързване на канали, ще трябва да го замените с такъв, който го поддържа.

  Как да изберем най-доброто

Поддържан мрежов кабел

Вашият интернет доставчик също трябва да поддържа свързване на канали; това означава, че трябва да може да ви предостави множество връзки за качване и изтегляне през една връзка. Повечето доставчици на интернет услуги могат да предоставят множество връзки, но ще таксуват повече за това.

Съвместимост на мрежа и модем

В допълнение към това, че мрежата и модемът поддържат свързване на канали на индивидуално ниво, конфигурациите, които имат, трябва да са съвместими една с друга. Ако искате да знаете изискванията за свързване на канали за вашия интернет доставчик, попитайте ги за това. Те ще ви кажат броя на каналите за изтегляне и качване, които поддържа и предоставя във вашата връзка.

  Как да настроите уеб сървър на Apache с Webmin на Ubuntu Server

След това трябва да проверите дали вашият рутер поддържа тези канали.

Предимство на свързването на канали

Мрежовата връзка може да получава и предава данни през различни мрежи. Повечето потребители се придържат към 2.4Ghz мрежа. Каналите могат да бъдат претоварени в пиковите часове и тук идва свързването на каналите. Това позволява на потребителите едновременно да предават данни по всички налични канали вместо по един. Това ви дава по-бърза връзка или стабилна и постоянна скорост на връзката по време на пиковите часове.

Имам ли нужда от свързване на канали?

Свързването на канали не е нещо, което абсолютно трябва да имате. Крайните потребители могат да се справят с бърза интернет връзка обаче, ако планирате да консумирате HD или 4K медия, като тази от Comcast или Xfinity, имате нужда от свързване на канали.