Какво е прокси сървър?

Ключови изводи

  • Прокси сървърите действат като посредник между вас и уебсайтовете, които посещавате, като подобряват поверителността ви.
  • Можете да използвате прокси сървъри за ограничен достъп до уебсайтове и наблюдение на работното място.
  • Не забравяйте, че прокси сървърите не могат да скрият хронологията на сърфиране, да предпазват от интернет доставчици или да криптират данни. За по-добра поверителност използвайте VPN.

Хората използват прокси сървъри, за да подобрят поверителността си, докато сърфират в интернет. Но какво е прокси сървър и как хората го използват, за да сърфират в мрежата и да защитят поверителността си?

Какво е прокси сървър?

Прокси сървърът действа като посредник, който стои между вас и уебсайта, който искате да посетите. Вместо да посещавате уебсайта директно, казвате на прокси сървъра да се свърже с него вместо вас. Прокси сървърът се свързва с него, получава данните от него и след това ви ги предава обратно.

Това е като да наемете пратеник, който да достави поща на някого. Ако не искате вашият получател да знае, че писмото е от вас, можете да го дадете на трета страна, която да го достави от ваше име. По този начин можете да получите изпратеното съобщение и да не се притеснявате да разкриете кой сте.

За какво се използва прокси сървър?

Прокси сървърите са полезни, но защо хората ги използват?

Използване на прокси сървър на лично ниво

Уебсайтовете могат да разберат откъде се свързвате, като гледат вашия IP адрес. Ако уебсайт е поставил държавата ви в черния списък и се опитате да се свържете с него, той ще идентифицира от коя държава сте свързани чрез вашия IP адрес и ще ви откаже достъп.

  Идентифицирайте USB 3.0 и портовете за зареждане, като погледнете символите до тях

Прокси сървърите са отлична опция за хора, които искат да посещават уебсайтове с ограничения в държавата, обикновено поради споразумения за права. Например, можете да гледате телевизионни предавания на BBC iPlayer, като използвате прокси сървър, разположен в Обединеното кралство и се свързвате с iPlayer чрез него.

Когато iPlayer проверява вашето географско местоположение, той вижда IP адреса на прокси сървъра вместо вашия собствен. Той разпознава прокси сървъра като базиран във Великобритания източник и позволява на сървъра достъп до неговите данни. Тези данни се предават на вас, което ви позволява да гледате Doctor Who, независимо къде се намирате.

Използване на прокси сървър на бизнес ниво

Поради своята природа на „посредник“, прокси сървърите могат също да наблюдават връзките, излизащи към интернет. В резултат на това позволява на фирмите да наблюдават използването на мрежата на служителите, за да се уверят, че не злоупотребяват с интернет.

Всеки път, когато работник иска да посети уебсайт, той преминава през прокси сървъра, който проверява дали всичко е наред. Ако се установи, че служителят преглежда сайт в черен списък, прокси сървърът пренасочва потребителя към уеб страница, като го информира, че няма достъп до нея.

Какво не могат да направят прокси сървърите

Кредит за изображение: Pixabay

Прокси сървърите са полезни, но не са идеално решение за всички ваши нужди. Има някои неща, които прокси сървърите не могат да правят, които трябва да имате предвид.

Прокси сървърите не могат да скрият историята ви на сърфиране

Прокси сървърите засягат само връзката, на която сте; следователно не променя нищо на вашия компютър или браузър. Докато прокси сървърите са страхотни в скриването на самоличността ви от уебсайтове, те не крият историята ви на сърфиране в браузъра ви.

  Как да използвате карта за подарък в Grubhub

Всеки уебсайт, който посещавате, все още ще се регистрира в хронологията ви на сърфиране, така че не забравяйте да използвате функцията за частно сърфиране на вашия браузър, ако искате да направите тайно пазаруване на подаръци.

Прокси сървърите не могат да защитят вашите данни от вашия интернет доставчик

За разлика от VPN услугата, прокси сървърът не крие вашите навици на сърфиране от вашия доставчик на интернет услуги (ISP). Въпреки че сайтовете, които посещавате, няма да могат да ви идентифицират, вашите данни трябва да преминат през вашия интернет доставчик, за да достигнат до прокси сървъра. В резултат на това прокси сървърите са лош избор, ако искате поверителност от любопитни ISP.

Ако искате да направите това, по-добре е с VPN. VPN създават „тунел“ между вас и сървърите на VPN, което спира вашия интернет доставчик да надникне в данните ви. Също така е чудесно за защита на вашите връзки от шпиониране като цяло. Например, ако използвате незащитена Wi-Fi връзка и не искате хората да надничат в това, което правите.

Прокси сървърите не могат да шифроват данните, които изпращате и получавате

Тъй като нищо не се променя между вашия компютър и прокси сървъра, така че всички данни, изпратени до прокси сървъра, не преминават през никакво допълнително криптиране, за разлика от VPN. Следователно прокси сървърите не са решение за защита на вашите данни от любопитни очи през незащитени връзки.

Вижте нашето сравнение на проксита и VPN за повече информация относно разликите.

За съжаление използването на публичен прокси сървър носи своите рискове. Тези рискове могат да засегнат поверителността ви или компютърната ви сигурност.

За първото, хвърлете ума си назад, когато обсъждахме бизнес употребите на прокси сървъри. Споменахме, че собственикът на сървъра може да наблюдава връзките и данните, преминаващи през сървъра. По същия начин някой, който притежава публичен прокси сървър, може да види данни за връзка, което може да го направи риск за поверителността.

  10 най-добри създатели на лозунги за генериране на закачливи текстове за вашия бизнес

Освен това безплатните прокси сървъри изискват много реклама, за да поддържат нещата. Обикновено доставчиците на безплатни прокси сървъри не желаят да причиняват вреда на своите потребители, но някои рекламодатели ще използват реклами, които водят до зловреден софтуер, трик, известен като „злонамерена реклама“. Ако доставчикът на безплатен прокси сървър не проверява рекламите си правилно, в крайна сметка може да получите нещо неприятно от рекламите, които ви показват.

Най-добрият начин да предотвратите това е да използвате частна прокси услуга или да създадете свой собствен онлайн прокси сървър. Веднъж настроен, можете да сърфирате в мрежата без страх от шпиониране или лоша реклама.

За щастие, настройването и използването на прокси сървър е законно, стига да сте извън Китай, Иран, Северна Корея и други ограничителни страни.

Къде да намеря прокси сървър?

След като знаете за прокси сървърите, къде можете да намерите някои добри прокси сървъри, които да използвате? Както може да очаквате, има купища сайтове за прокси сървъри, но ето пет от най-добрите сайтове за прокси сървъри, които можете да започнете да използвате веднага:

  • KProxy: Безплатен, удобен за потребителя прокси сайт, който не изисква инсталация, с опция за платен план за премахване на реклами и подобряване на услугата.
  • Whoer.Net: Предлага уеб прокси и VPN услуга, която изисква инструменти за изтегляне за IP и DNS промени, с наличен платен абонамент за пълна функционалност.
  • HMA: По-рано популярен безплатен прокси, сега предлага и VPN, като се фокусира върху подобряването на поверителността, предлагайки разширение за уеб прокси и 30-дневна гаранция за връщане на парите за своя VPN.
  • Зите: Интелигентно решение за прокси и уеб скрапинг за фирми, което изисква API интеграция и предлага планове, започващи от $29/мес.
  • GeoSurf: Предоставя над 3,5 милиона жилищни IP адреси за предприятията, за да заобиколят гео ограниченията, с планове, започващи от $300 на месец.
  • Въпреки че не са идеалното решение за всички ваши проблеми с поверителността, прокси сървърите могат да бъдат чудесна помощ, ако искате да изпълнявате прости задачи. Има дори безплатни сървъри, които можете да използвате; въпреки това трябва да действате предпазливо и да сте сигурни, че не се свързвате със злонамерен.