Какво е прекъсване на часовника?

Потребителите на настолни компютри трябва да са добре запознати с прекъсванията, които често се срещат в системите. Прекъсването обикновено предупреждава CPU или процесор за състояние с висок приоритет, което изисква прекъсване на кода, който процесорът изпълнява. Това води до това, че процесорът спира текущите дейности и първо се занимава със събитието с висока стойност. Накратко, прекъсванията са комуникация между софтуера и хардуера с процесора на системата. Ако сте някой, който се занимава със същата ситуация и се чудите какво е прекъсване на часовника, тогава сте на правилното място. Предлагаме ви идеално ръководство, което ще ви помогне да разберете времето за прекъсване на процесора и ефектите му върху вашата система. И така, нека първо започнем да знаем за прекъсването на часовника.

Какво е прекъсване на часовника?

Прекъсванията на часовника са известни също като прекъсвания на времето, които се случват често в OS системи, за да поддържат превантивна многозадачност. Прекъсването на часовника обикновено се задейства от външен компонент, който изпраща сигнал към процесора след фиксиран интервал от време. Това води до прекъсване на системата и временно деактивиране на задачата, която изпълнява, вместо да изпълнява услуга, която е необходима за обработка на този фиксиран интервал. След като приключи, процесорът се връща към задачата, която е изпълнявал преди прекъсването. Понякога, когато приложение работи във фонов режим и не получава достатъчно време за завършване, това води до претоварване на процесора. Всеки път, когато се задейства нова стъпка за изпълнение, докато предишната се изпълнява; води до претоварване. Ако случайно се сблъскате със системни прекъсвания, които поемат над 20% от използването на процесора и причиняват претоварване, това сочи към грешка в хардуера на вашата система, която трябва да бъде коригирана.

Как да коригирате времето за прекъсване на процесора Претоварване на процесора

По-долу са дадените методи за същото, които ще ви помогнат при проблеми с прекъсването:

  3 фини промени, направени от Google в Chrome в последните актуализации

Метод 1: Основни методи за отстраняване на неизправности

Ето няколко основни метода, които да следвате, за да коригирате проблема.

1А. Рестартирайте компютъра

Първият и основен метод, който трябва да следвате, ако страдате от проблем с претоварване поради време на прекъсване, е да рестартирате устройството си. Времето за прекъсване на процесора е времето, прекарано от процесора в получаване и обслужване на хардуерните прекъсвания. През повечето време прекъсването на часовника се случва на всеки 10 милисекунди. Следователно рестартирането на компютъра помага за даване на нов старт на системата и за изключване на нежелани програми, работещи във фонов режим, които причиняват претоварването.

1Б. Проверете Отворени програми

Програмите, работещи във фонов режим, трябва да бъдат проверени за използването на процесора им в системата. Ако дадена програма стои зад причината за високото натоварване на процесора, можете да я затворите, за да се справите с проблема с претоварването на системата.

1. Натиснете едновременно клавишите Ctrl +Shift + Esc, за да отворите диспечера на задачите.

2. Щракнете с десния бутон върху програмата с най-високо използване на процесора в раздела Процеси и щракнете върху Край на задачата.

3. Можете да стартирате задачата отново, когато използването на процесора се подобри.

Метод 2: Актуализирайте драйвери на устройства

Остарелите драйвери също могат да натоварят процесора, причинявайки проблема с претоварването на процесора. Следователно актуализирайте всички драйвери, включително драйвери за дискове, драйвери за GPU, аудио драйвери и други. Можете да прочетете нашите ръководства за Как да актуализирате драйвери на мрежов адаптер в Windows 10, 4 начина за актуализиране на графични драйвери в Windows 10 и Как да актуализирате драйвери на устройства в Windows 10, за да актуализирате нови версии за всички драйвери.

Метод 3: Деактивирайте външните устройства

Друг метод, който може да ви помогне при проблеми с високо натоварване на процесора, е деактивирането на външни устройства. USB хардуерът може да причинява проблеми на вашата система, следователно в Device Manager на вашата система деактивирайте всички устройства, свързани към вашия компютър.

1. Натиснете клавиша Windows, въведете Диспечер на устройства и щракнете върху Отвори.

2. Щракнете двукратно върху контролери за универсална серийна шина, за да разгънете драйверите.

3. Щракнете с десния бутон върху устройството и изберете Деактивиране на устройството.

  Как да правите добри RAW снимки

4. Повторете процеса за всички външни устройства и след като бъдат деактивирани, времето за прекъсване на процесора трябва да се подобри.

Метод 4: Деактивирайте звуковите ефекти

Звуковите ефекти и музиката, които се възпроизвеждат на компютъра, също могат да доведат до време за прекъсване на процесора, което води до прекъсване на часовника при високо натоварване на процесора. Следователно деактивирането на подобряването на звука може да бъде полезно с помощта на следните стъпки:

1. Натиснете клавиша Windows, въведете Настройки на звука и щракнете върху Отвори.

2. Щракнете върху Звуков контролен панел под Свързани настройки.

3. Щракнете върху устройството в раздела Възпроизвеждане и изберете Свойства.

4. Поставете отметка в квадратчето за Деактивиране на всички звукови ефекти в раздела Подобряване и щракнете върху OK.

Метод 5: Променете плана за захранване

Друг фактор, който влияе върху производителността на процесора на вашата система, са настройките на мощността. Не само за настолни компютри, но и за лаптопи. Настройките за ниска мощност на вашата система могат да бъдат причина за претоварването на процесора. Прочетете нашето ръководство за това как да промените плана за захранване на Windows 10.

Метод 6: Актуализирайте Windows

Софтуерът, който използвате, може да е стар. В такъв случай използването на процесора обикновено е много високо, което може да бъде вредно. Така че актуализирането на софтуера с най-новата версия може да разреши проблема с претоварването. Можете да проверите нашето ръководство за това как да изтеглите и инсталирате последната актуализация на Windows 10 за повече.

Метод 7: Актуализирайте настройките на BIOS

Ако нито една от опциите не ви е помогнала да отговорите на вашите съмнения относно това какво е прекъсване на часовника и как да го поправите, причинявайки високо натоварване на процесора, тогава настройките на BIOS могат да ви помогнат в това. Това е напреднала стъпка и актуализирането на BIOS ще ви помогне да коригирате проблема с високата употреба. Прочетете повече за и научете какво е BIOS и как да актуализирате BIOS в нашето ръководство.

Метод 8: Извършете възстановяване на системата

Ако нито един от методите не ви е донесъл положителни резултати за подобряване на производителността на вашия процесор, тогава трябва да опитате да стартирате възстановяване на системата на вашата система. Възстановяването на системата е чудесно за преодоляване на неочаквани грешки, които вашият работен плот може да срещне, особено свързани с използването на процесора. Прочетете нашето ръководство за това как да използвате възстановяването на системата в Windows 10, за да го внедрите правилно във вашата система.

  Как да използвате чат на редактора в Google Документи

Метод 9: Преинсталирайте Windows

Преинсталирането на Windows е последната възможност за проблеми с натоварването на процесора, с които се сблъсквате поради прекъсване на часовника. Ако използването на вашия процесор се увеличи, може да се наложи нова инсталация на Windows, за да разреши проблема. Прочетете нашето ръководство за това как да направите чиста инсталация на Windows 10, за да научите повече за това.

Забележка: Архивирайте всички файлове и програми, преди да опитате този метод.

Често задавани въпроси (ЧЗВ)

Q1. Кои програми водят до високо натоварване на процесора?

Отг. Много програми могат да доведат до високо натоварване на процесора на вашата система. Зависи от програмите, които използвате, като цяло, програми като софтуер за редактиране на видео и снимки, софтуер за кодиране или декодиране, тежки игри, видео конвертори, отворени браузъри с отворени множество раздели и програми за запис на DVD могат да причинят претоварване на процесора.

Q2. Лошо ли е претоварването на процесора?

Отг. Претоварване на процесора може да възникне във всяка система поради програми с висока употреба; това е доста често срещано, но ако вашият процесор е постоянно на висока производителност, това може да е причина за безпокойство. Обикновено води до прегряване или износване на системата и нейния хардуер. Освен това може да доведе до неочакван срив на системата ви или замръзване по средата.

Q3. Как мога да увелича максимално производителността на процесора?

Отг. Производителността на процесора може да се подобри чрез добавяне на повече RAM към компютъра, деинсталиране на ненужния софтуер, затваряне на множество програми, работещи във фонов режим, и използване на почистване на диска.

Q4. Как ще разбера дали процесорът ми е претоварен поради прекъсване на часовника?

Отг. Можете да знаете за претоварването на процесора от диспечера на задачите във вашата система. Отворете диспечера на задачите и проверете кои програми натоварват процесора най-много.

Q5. Какъв е процентът на нормално използване на процесора?

Отг. Нормалният процент на използване на процесора е 10% или по-малко в случай на неактивна работеща система.

***

Надяваме се, че нашето ръководство ви е помогнало да разберете какво е прекъсване на часовника и как да коригирате високото използване на процесора, което причинява. Кажете ни кой от методите ви е помогнал най-много при справянето с този проблем. Ако имате допълнителни въпроси или предложения, моля, оставете ги в секцията за коментари.