Какво е композиция във фотографията?

Фотографията не е просто техническо забавление; това е изкуство. Въпреки че е важно да разберете как да управлявате камерата си, това трябва да бъде така, че да можете да заснемате вида снимки, които искате, вместо да правите скучни, ако са технически правилни, снимки.

Ето една технически перфектна, ужасна снимка. Добре е експониран, има добри сенки и акценти, цветовете са точни и е напълно и напълно скучно.

И ето една от любимите ми снимки, които направих тази година. Заснета е със стара филмова камера, така че качеството не е перфектно. Има няколко артефакта за разработка и е малко мек. Но това е много по-интересно изображение от снимката на моя ключ за осветление.

Това е екстремен пример, но това е точка, която се отнася за всички области на фотографията. Във фотографията има нещо повече от просто техническо съвършенство. Това е нещо повече от просто заснемане на красиви места или хора и това е, което разделя изкуството от моментните снимки и добрите снимки от лошите. Думата за това нещо повече е композиция.

Композицията е начинът, по който поставяте нещата

Композицията, най-основната, е как поставяте обекта (и всичко останало) в изображението си. Макар че рядко ще можете да позиционирате физически сгради и дървета там, където искате да бъдат, вашият избор на фокусно разстояние, бленда и мястото, където стоите, драстично променят начина, по който различните неща ще изглеждат в кадъра.

  Как да заглушите всички при обаждане в Zoom

Композицията е езикът на фотографията. Как вашите обекти изглеждат един спрямо друг, всякакви допълнителни обекти и фонът комуникира много на зрителя. На снимката по-долу можете да видите как прекарах известно време в игра с различни композиции, включващи малки образувания от скали.

Най-накрая се спрях на това като най-силната композиция, защото ми хареса как балансира скалите, морето и небето. Всички други композиции поставят твърде много акцент върху едно нещо пред другите две.

На тази снимка, тъй като моделът е единственият реален обект, не исках хората на заден план да разсейват. За да се уверя, че не са, използвах широка бленда, за да получа малка дълбочина на полето, за да ги замъгля.

От друга страна, в този кадър, който е за връзката между тримата работници в ресторанта в почивка, използвах тясна дълбочина на полето, за да се уверя, че всички са на фокус.

Както можете да видите, къде поставяте различните части на вашето изображение и как те се появяват една спрямо друга, е начинът, по който предавате посланието си на зрителя. Сега не казвам, че всяка снимка се нуждае от голямо послание, променящо света. Но в най-добрия случай всяка снимка разказва история – дори и да е малка история. Най-често срещаните теми, които преминават през моите снимки са:

Хората са доста готини.
Природата е наистина красива.

Ако погледнете повечето снимки в моите уроци тук на How-To Geek, те попадат в една от тези две големи кофи. Но това, че посланието е просто, не означава, че не полагам усилия да го предам. Ето една моя снимка, която съчетава и двете.

  Как да обединявате и разединявате клетки в Microsoft Excel

Вижте как направих Уил, скиор, малък спрямо природата около него и използвах стръмността на склона, пръскането от ските му и пространството, в което трябва да се движи, за да покаже скоростта си? Това имам предвид, когато казвам, че композицията е езикът на фотографията. Решения като тези придават смисъл на снимките ви.

Съставът следва „правилата“

Добрата новина е, че макар композицията да отнема години, за да се овладее, тя е склонна да следва някои основни „правила“ – добре, наистина насоки.

Вероятно сте чували за правилото на третините и макар че е твърде опростено, за да бъде наистина полезно, има други, по-силни идеи, с които можете да си играете. Ще проучим много от тях много по-задълбочено тук в How-To Geek, но ето няколко, за да започнете.

Размерът в рамката има значение. Колкото по-голямо е нещо, толкова по-важно ще се чувства, особено когато е в контраст с нещо, което изглежда сравнително малко. Направете този кадър: като се направя малък в кадъра, това придава мащаб и на мен, и на планините.

Хората първо ще видят какво е на фокус. Въпреки че стръковете на тревата са големи и пред модела, погледите ни са привлечени от нея, защото тя е единственото нещо, което е на фокус.

  Опитвате се да намерите стар приятел? Ето 5 съвета как да го направите

Линиите, естествени или създадени от човека, са чудесен начин да насочите очите на зрителя точно там, където искате. Само вижте как всички водещи линии — маркирах ги в розово — дърпат очите ви право към модела.

Добрата снимка трябва да се чувства балансирана. Можете да постигнете това или чрез симетрия, или чрез балансиране на различни елементи един срещу друг. На тази снимка, въпреки че са драстично различни по размер в рамката, луната и скалата се компенсират добре.

Не използвайте само предния план. Използвайте също средата и фона. Придава на вашите изображения много по-голямо усещане за дълбочина.

Цветът е изключително важен. Най-ярките и наситени цветове винаги ще привличат очите ни. Различните цветове също предават различни настроения и емоции. Бледосините са спокойни, докато яркочервените могат да бъдат ядосани или енергични. Исках усещане за спокойствие в тази снимка, затова наблегнах на почти пастелните сини и златни цветове.

И това е само малка извадка от някои от начините, по които можете да използвате композицията, за да предадете различни значения. След като започнете да мислите за това, докато снимате, вие сте на път да развиете страхотно око за фотография.

Композицията е езикът, който вие, фотографът, можете да използвате, за да общувате със зрителя. Начинът, по който поставяте различните компоненти на вашето изображение един спрямо друг, е това, което придава значение на вашите снимки.