Какво е изтичане на памет и как се случва?

Ключови изводи

 • Изтичане на памет възниква, когато приложение не успее да върне разпределената памет, постепенно консумира повече памет и потенциално причинява срив на системата.
 • Можете да откриете изтичане на памет, като наблюдавате използването на RAM на вашата система и идентифицирате всяко приложение или процес, които постоянно консумират повече памет.
 • Един от най-добрите начини за коригиране и защита срещу грешки при изтичане на памет е да поддържате операционната си система и приложенията и програмите, които използвате, актуални.

Без значение колко бърз, блестящ или актуален е вашият компютър, проблеми като изтичане на памет все още могат да ви засегнат.

Но какво точно е връзка с памет и как се случва?

Какво е изтичане на памет?

Компютърната памет, известна като памет с произволен достъп (RAM), временно съхранява информация, свързана с операционната система, програмите и услугите, изпълнявани на вашия компютър. RAM се използва, защото е бърза – по-бърза дори от SSD – и е полезна за съхраняване на често достъпни данни.

Приложенията използват паметта според изискванията, като съхраняват информация, свързана с операции, следващото ви действие, често искани данни и т.н. Когато дадено приложение спре да използва разпределената памет, това означава, че паметта вече е свободна. Въпреки това, ако програмата продължи да работи без връщане на разпределената памет, тя постепенно ще консумира все повече и повече налична памет, все още без да връща нищо от нея, което в крайна сметка ще доведе до срив на системата.

Как да откриете изтичане на памет

Когато системата претърпи недостиг на памет, най-вероятно ще получите предупредително съобщение на екрана, което гласи: „Компютърът ви няма достатъчно памет“. Това е подобно съобщение във всички основни операционни системи и след като го видите, вероятно ще забележите, че производителността ви се влошава и системата започва да работи неправилно.

  Колко пъти LastPass е бил хакван и все още ли е безопасно да се използва?

Най-лесният начин да проверите за изтичане на памет е като погледнете използването на RAM на вашата система. Ако видите приложение или процес, които постоянно консумират все повече и повече памет, това е сигурен знак, че има проблем, който може да е изтичане на памет. Например на изображението по-долу Google Chrome използва голямо количество памет, но имам пет отворени прозореца на Chrome с около 20 отворени раздела и инсталирани 32 GB RAM. Така че, въпреки че цифрата е висока, това всъщност не е проблем. Сега, ако погледна списъка с процеси и открия, че Spotify използва подобно количество RAM, това би означавало проблем и потенциален проблем с изтичане на памет.

Как да проверите използването на RAM в Windows

 • Щракнете с десния бутон върху лентата на задачите и изберете Диспечер на задачите.
 • В раздела Процеси сортирайте колоната Памет, така че най-големите стойности да са най-отгоре.
 • Преценете дали приложенията в горната част използват правилното количество памет.
 • За да затворите процес, щракнете с десния бутон върху него и изберете Край на задачата.

  Как да проверите използването на RAM на macOS

 • Насочете се към Приложения > Помощни програми, след което отворете Монитор на активността.
 • Изберете раздела Памет в горната част на прозореца на монитора на активността.
 • Сортирайте колоната Памет, така че най-големите стойности да са най-отгоре.
 • Сега изберете приложението или процеса, който искате да прекратите, след което изберете бутона Stop.
 • След това macOS ви дава две опции: Изход или Принудително излизане. Последният незабавно ще се опита да прекрати процеса и да премахне всички незапазени данни.

  Как да проверите използването на RAM на Linux с помощта на системен монитор

  Тъй като има различни версии на системния монитор за всяка работна среда на Linux, стъпките, които следвате, може да се различават. Обикновено ще въведете системен монитор в стартовото меню, еквивалент на стартовото меню или инструмент за системно търсене и ще изберете най-доброто съвпадение.

  След като системният монитор се отвори, сортирайте раздела или колоната Памет, така че най-големите стойности да са в горната част, и определете дали някои приложения или процеси използват прекомерна памет. Има и Linux команди за проверка на изправността на системата, които могат да покажат използването на RAM.

    Как да скриете съдържанието на известия на заключен iPhone като iPhone X

  Последиците от изтичане на памет

  Последиците и проблемите от изтичане на памет зависят от използването на клиентски или сървърни приложения.

  Клиентски приложения (настолни компютри и мобилни телефони)

  За тях последствията от изтичане на памет не са много сериозни, тъй като разпределената памет се освобождава, когато приложението бъде прекратено. Така че няма нестабилност на системата. Някои проблеми, възникнали при прекомерно използване на паметта, могат да бъдат:

  • Вашата система може да започне да се забавя.
  • Приложенията на вашия компютър може да се затворят внезапно.
  • Кодът на приложението на компютъра, разпределящ паметта, може да се срине и да причини грешки.

  В по-сериозни случаи обаче изтичането на памет може да създаде възможност за атаки с инжектиране на код, което може да доведе до загуба на данни и други проблеми със сигурността.

  Сървърни приложения

  Проблемът с изтичането на памет се влошава в този случай, тъй като сървърите обикновено работят дълго време без рестартиране. Проблемите тук са същите като тези при десктоп приложенията. Паметта се изразходва в продължение на дни, седмици и месеци и производителността на сървъра се влошава. Започват да се появяват грешки, което в крайна сметка кара сървъра да спре да работи.

  Подобно на клиентските приложения, дългогодишно изтичане на памет може да създаде възможност за нападателите да се възползват от атака с инжектиране на код, компрометирайки данни.

  Как да предотвратите изтичане на памет

  Що се отнася до кодирането, повечето езици за програмиране имат функции за подпомагане на разработчиците с автоматично управление на паметта, като например събирач на отпадъци, който помага да се освободи памет, която не се използва. Има различни видове събирачи на боклук и разбирането как функционира събирачът на боклука на вашето приложение е важна стъпка за предотвратяване на изтичане на памет.

  Друг метод за предотвратяване на изтичане на памет е да напишете код, който се освобождава от ненужни ресурси. Трябва да напишете специфичен код, показващ на приложението, че работата на ресурса е приключила и няма повече използване на паметта. Уверете се, че циклите се изпълняват напълно, за да избегнете изтичане на памет.

    Как да форматирате автоматично дума или фраза в MS Word

  Въпреки това, ако не кодирате и просто изпитвате изтичане на памет на домашния си компютър, рестартирането на вашата система ще коригира изтичането на памет и потенциално ще предотврати повторното му възникване, ако е временен бъг. Трябва също така да актуализирате операционната система, която използвате, независимо дали Windows, macOS или Linux. Изтичане на памет, предизвикано от грешен код или друга грешка, вероятно ще бъде отстранено чрез актуализация, независимо дали на операционната система или на въпросната програма. Винаги е важно да поддържате машината си актуална!

  По-рано описахме как да забележите и коригирате изтичане на памет за Windows, macOS и Linux. Има обаче някои допълнителни методи, които можете да опитате да коригирате изтичане на памет в Windows.

  Монитор на ресурси на Windows

  Windows Resource Monitor също може да ви помогне да разберете проблема с изтичането на памет, като предоставя данни в реално време за вашите системни ресурси.

  NAR от Гавин

 • Въведете Resource Monitor в лентата за търсене на менюто „Старт“ и изберете най-доброто съвпадение.
 • Изберете раздела Памет.
 • Сортирайте раздела Commit, за да покажете най-големите стойности.
 • Както и преди, ще трябва да разберете дали някое от вашите приложения използва твърде много памет.

  Как да деактивирате програми, работещи при стартиране

  Понякога програма, работеща при стартиране, може да причини изтичане на памет. За да се справите с този проблем, деактивирайте приложението, за да сте сигурни, че няма да създава повече проблеми, когато стартирате системата си.

 • Натиснете Ctrl + Shift + Esc, за да отворите диспечера на задачите, след което отворете раздела Стартиране.
 • Намерете програмата, която искате да спрете да стартирате при стартиране.
 • Щракнете с десния бутон и изберете Деактивиране.
 • Имайте предвид, че въпреки че това ще спре всякакви проблеми с изтичане на памет, свързани със стартиране, проблемът с изтичане на памет може да продължи, ако отворите програмата по-късно. Ако случаят е такъв, предлагаме да деинсталирате програмата.

  Намалете изтичането на памет и помогнете на вашия компютър да работи по-добре

  Изтичането на памет може да бъде разочароващо и ще забави значително компютъра ви, като в крайна сметка ще доведе до срив. Те могат да варират от разочароващи до опасни и да доведат до сериозни проблеми със стабилността на системата.

  Не забравяйте, че една от най-добрите опции за отстраняване на проблеми с изтичане на памет е да актуализирате вашата система и приложенията, които използвате, тъй като изтичането на памет може да произтича от някакъв вид грешка.

  x