Какво да правите, когато батерията ви е включена, а не се зарежда

Когато задържите курсора на мишката върху иконата на батерията в системната област, тя ви показва текущото състояние на зареждане на батерията. Ако вашият лаптоп е включен, малък съвет ще ви каже колко е зареден като процент. Ако батерията ви е напълно заредена, съветът на инструмента ще каже точно това. В случай, че не сте свързани към източник на захранване, съветът на инструмента ще ви каже колко заряд е останал. Той ще ви каже колко часа ще издържи батерията и какъв процент от нея е останал. Това се случва, когато имате здрава батерия. Ако започнете да виждате съвета за инструмента „Включен, не се зарежда“, това е причина за безпокойство.

Съобщението „Включено, не се зарежда“ е направо; батерията ви не се зарежда. Не посланието е това, което е трудно да се разбере. Причината за това е проблемът. В повечето случаи това е хардуерен проблем, въпреки че може да е свързан и с драйвери.

Проблем със софтуера

Ограничения на водача

Може би сте чували, че батериите преминават през цикли на зареждане. Един цикъл на зареждане е, че батерията се зарежда напълно и след това се разрежда. Колкото повече цикли на зареждане преминава една батерия, толкова по-нисък става нейният живот. Това е неизбежно. Точно както не можете да спрете стареенето на човек, батерията ви в крайна сметка ще остарее и ще умре.

  Как да споделяте снимки и видеоклипове от вашия iPhone

За да забавят процеса обаче, някои драйвери ограничават зареждането отвъд определена точка. Ако видите съобщението Включен, не се зарежда, след като батерията ви достигне 95% заряд, това може да е ограничение на драйвера. Проверете дали батерията все още се зарежда, ако е на 50% заряд. Ако е така, батерията ви е в добро здраве.

Актуализация на BIOS

Това е малко неясна причина, но остарял BIOS може да е причината за проблема. Проверете дали е налична нова версия на вашия BIOS и я актуализирайте.

Батерия за метод на управление, съвместим с Microsoft ACPI

Това е драйвер, който Windows инсталира на вашия лаптоп, за да управлява вашата батерия и входяща мощност. Работи добре в по-голямата си част, но също така може да причини проблеми. Опитайте да деинсталирате този драйвер и проверете дали батерията ви започва да се зарежда. Ако не, вероятно имате проблем с хардуера. Изтеглете отново драйвера и преминете към следващия раздел.

Хардуерен проблем

Дефектно захранване

Дефектно захранване или несъвместимо захранване ще попречи на батерията ви да се зареди. Проверете следното;

  Как да създадете електронни таблици за разходи и доходи в Microsoft Excel

Захранването е правилно включено. Захранващият контакт или удължителният кабел, който използвате, не е дефектен. Опитайте да смените гнездото, към което е включен лаптопът. Уверете се, че използвате постоянен ток, а не с батерия, т.е. UPS за захранване на вашия лаптоп.
Захранването трябва да е оригиналното, което се доставя с вашия лаптоп. Някои производители не позволяват на захранващите устройства на трети страни да работят с техния хардуер. Също така, всички захранвания не са създадени еднакви, защото всички лаптопи нямат еднакви изисквания за захранване. Ако използвате захранването на лаптоп на HP от нисък клас с лаптоп на HP от висок клас, вероятно ще срещнете проблеми.
Изключете всичко, включете го отново и вижте дали проблемът изчезва.
Опитайте с друго захранване. Уверете се, че захранването, което използвате, е съвместимо по отношение на производителя и изхода и вижте дали ще зареди батерията ви.

Мъртва или умираща батерия

Батериите умират и това е тъжното и окончателно заключение, до което трябва да стигнете, ако съобщението за включен, а не за зареждане не изчезне. Това не трябва да е така, ако имате нов лаптоп, но ако вашият лаптоп е на повече от 5 години, помислете за смяна на батерията.

Батериите на лаптопа издържат по-кратък период от време с напредване на възрастта. Последният етап е когато спрат да се зареждат. Ако всичко друго не помогне, е време да смените батерията. Може да искате да вземете лаптопа си за бърза проверка и да видите дали има проблем с хардуера, но отново 5-годишна батерия е към края на живота си.

  Как временно да деактивирате известията във Firefox

Батериите обаче не са скъпи. Единственият ви проблем е да намерите правилния за вашия лаптоп.

Понякога се зарежда

Съобщението „Включен, не се зарежда“ изчезва от време на време. Това може да е индикация за батерия, която е към края на живота си или за неизправно захранване. Ако периодично виждате съобщението, че е включено, но не се зарежда, тогава е време да проверите здравето на батерията си. Опитайте да смените захранващия блок. Проактивно се справете с този проблем, защото батерията може да изчезне внезапно и да загубите данни, ако не сте свързани към източник на захранване.

x