Какво беше BeOS и защо хората го обичаха?

В средата на 90-те години на миналия век Be Inc. имаха смелостта да създаде чисто нова операционна система за персонален компютър от нулата. Той спечели признание на критиката за своите функции, които изпреварват времето си, но не успя да завладее значителен пазарен дял. Все още е култов фаворит 25 години по-късно и ето защо.

Тайната на BeOS? Ново начало и уникално усещане

BeOS е вече несъществуваща мултимедийна операционна система, която беше представена за първи път през октомври 1995 г. за компютъра BeBox на Be Inc. Движещите сили зад Be бяха Жан-Луи Гасе, бивш вицепрезидент на Apple по разработване на продукти, и Стив Сакоман, създател на Apple Нютон. С тези технически идентификационни данни, Be имаше ухото на индустрията още от самото начало.

Ранна версия на BeOS, работеща на BeBox.

BeOS беше уникален сред компютърните операционни системи от 90-те поради липсата на наследен код. До средата на 90-те Windows, Mac OS, OS/2, Solaris, Linux и дори NeXTSTEP бяха еволюционни операционни системи с поне десетилетие история. С BeOS обаче, Be се осмели да създаде изцяло нова операционна система от нулата, за да отговори на нуждите на епохата: поддръжка на мултимедия и интернет.

Разработете BeOS във връзка с персонализирана хардуерна платформа с два процесора, базирана на PowerPC наречен BeBox. За първи път пуснат на 3 октомври 1995 г., той беше оборудван да обработва цифрово аудио и видео по-умело от съвременните Mac и персонални компютри.

Оригиналният BeBox, около 1995 г.

BeBox беше странна, но желана машина. Първоначално се продаваше на дребно за около 1600 долара (2700 долара в днешни пари) и беше предназначено да се използва повече като платформа за разработка, отколкото като обикновено потребителско устройство.

  Наистина ли онлайн игрите използват много честотна лента?

Той също така послужи като важно доказателство, че мултимедийната визия на Be за настолни компютри може да работи.

Какво направи BeOS специален?

Скоро след пускането на BeOS, пресата беше скептичен към проекта, но като цяло похвали неговия изчистен и ненатоварен интерфейс. Използването на бутони на BeOS е минимално и разумно. Вместо ленти в горната част на всеки прозорец, BeOS имаше раздели за прозорци. Иконите му също бяха сладки и неусложнени.

Системата от менюта Deskbar на BeOS (приблизително еквивалентна на менюто „Старт“ на Windows и Dock на macOS) позволява компактен, но здрав интерфейс за управление на приложения и предпочитания. С версия 5 на Beos (R5) тя може също да бъде разпъната в долната част на екрана като меню „Старт“.

Мениджърът на задачите на Deskbar на BeOS 5 в действие.

За разлика от други операционни системи от онова време, BeOS поддържаше многонишкови приложения и включваше поддръжка за многопроцесорни машини от самото начало. След надстройка той включваше и многонишкова, 64-битова файлова система за журналиране, наречена BFS. Това имаше вградена база данни, предназначена да поддържа цифров мултимедиен запис и възпроизвеждане, което беше ново в средата на 90-те.

Целта беше ОС да се чувства лека и бърза (съобщава се, че зареждането на BeBox отне само за 10 секунди), като същевременно е достатъчно здрав, за да възпроизвежда няколко цифрови видео файла едновременно. Това беше доста спиращо дъха постижение за 1995 г.

BeOS също се доставя с уеб браузър и имаше подобни на UNIX елементи, включително поддръжка за интерфейс на командния ред на Bash, въпреки факта, че не беше базиран на Unix. Той също така поддържа виртуални настолни компютри за производителност, функция, която все още не е внедрена на нивата на BeOS в повечето съвременни операционни системи.

  Как да вмъкнете снимки и GIF файлове в Google Slides

Защо BeOS се провали?

Със своите високо оценени технологии и близки сблъсъци с успех, BeOS е почти учебник за болезнени технологични сценарии какво-ако. Най-известното е, че през 1996 г. Apple направи предложение за закупуване на Be и нейната интелектуална собственост с намерението да превърне BeOS в ядрото на нова Macintosh OS. Ръководителите на Be се възпротивиха на предложената цена (съобщава се, че около 120 милиона долара) и преговорите скоро спряха.

Когато Стив Джобс разбра потенциалната сделка с BeOS, той предложи NeXT и неговата операционна система, която в крайна сметка спечели. Така се роди Mac OS X на Apple, но неговият тласък може също толкова лесно да бъде BeOS, ако беше прието първоначалното предложение на Apple.

Без продажбата на Apple, Be беше оставен да се справи сам. След като продаде само около 1800 единици BeBox в продължение на две години (и без предстоящо придобиване), Be реши да разработи версии на BeOS, които да работят на Macs и хардуер за компютри с Windows. Имаше дори а Personal Edition, който може да работи в Windows.

Опаковано копие на BeOS, продадено от Gobe Software в края на 90-те.

За съжаление на Be, по това време пространството на операционната система на персоналния компютър беше силно конкурентно. Apple, Microsoft, IBM, NeXT и Linux за настолни компютри се бореха за надмощие. Подобно на OS/2, BeOS нямаше достатъчно поддръжка за приложения на трети страни, тъй като разработчиците се насочиха първо към ОС платформи с по-големи инсталационни бази.

Все пак, Бъдете сключени някои обещаващи сделки. Той преговаря с няколко производители на компютри за включване на BeOS в конфигурация с двойно зареждане с Windows. В крайна сметка единственият компютърен хардуер (различен от BeBox), който се доставя с BeOS, беше Hitachi FLORA Prius 330J линия в Япония.

  Колко хора могат да гледат Netflix наведнъж?

За съжаление, поради монополистичен натиск от Microsoft, неговата BeOS инсталация остана скрита, освен ако не беше отключен чрез тромав процес. Бъда съди Microsoft за тази практика през 2002 г, а по-късно делото беше решено извън съда.

Ретро снимка на Hitachi FLORA Prius 330J, която се доставя с BeOS.

В крайна сметка Бъдете решени да превключите предавките и да подкрепите интернет уреди. Palm, Inc. закупи Be за 11 милиона долара през 2001 г. и преустанови поддръжката за настолната версия на BeOS. До около 2006 г. BeOS живееше само като вградена операционна система в някои продукти за запис и видео редактиране на Roland и Tascam.

BeOS продължава да съществува в Haiku OS

Днес можете да изтеглите и използвате функционален модерен наследник на настолния BeOS наречен Хайку. Този безплатен проект с отворен код все още е в бета версия, но е съвместим с наследени (и нови) приложения на BeOS. Удоволствие е да експериментирате, на виртуална машина или като директна инсталация на съвместим с Windows хардуер.

Haiku OS в действие.

Лекият и ефективен интерфейс на Haiku изглежда като глътка свеж въздух в сравнение с Windows. Той също така включва модерен уеб браузър, базиран на WebKit, така че все още можете да правите много с него, въпреки че поддръжката на BeOS и Haiku приложения като цяло липсва. Разгледайте го, за да усетите вкуса на бъдещето, което би могло да бъде.

Честит рожден ден, BeOS!

x