Каква е сделката с Google Home и Nest? Има ли разлика?

В света на интелигентния дом има две марки, за които чувате много: Google Home и Nest. И двете всъщност са собственост на Google, но начинът, по който компанията използва тези имена, доведе до известно объркване.

Кратка история на Nest Labs

Nest Labs избухна на сцената през 2011 г., когато представи Nest Learning Thermostat. Това беше революционно устройство и за първи път някой наистина се вълнува от термостатите. Оригиналният термостат Nest беше движеща сила в бързото развитие на интелигентния дом.

Първо поколение Nest Learning Thermostat.

Няколко години по-късно компанията се разклони с детекторите за дим и въглероден окис Nest Protect. През 2014 г. Nest беше придобити от Google. Тогава компанията работи независимо от Google като дъщерно дружество на Alphabet, Inc.

Малко след това Nest направи собствено придобиване: Dropcam. След това компанията добави охранителни камери към нарастващия си набор от продукти за интелигентен дом.

  Как да спрете автоматичното превключване на AirPods между iPhone и iPad

Nest остана отделен от Google до 2018 г., когато най-накрая се сля с хардуерното подразделение на Google. Целта на сливането беше по-тясна интеграция с устройствата за смарт дом на Google и Google Assistant.

И тук нещата започнаха да се объркват.

Промяна на името

Докато Nest пускаше свои собствени маркови устройства, Google пусна интелигентни високоговорители и дисплеи в своята линия Google Home. Оригиналният високоговорител на Google Home стартира през 2016 г., последван от мега-популярния Google Home Mini.

Реклама за Google Home Hub с думата

След сливането на Google и Nest, Google преименува Google Home Hub в Google Nest Hub. Той също така обяви, че Google Nest ще бъде новата марка за продуктите за интелигентен дом. Още ли сте объркани? Влошава се.

Оригиналният високоговорител на Google Home също стартира с преименуване. Приложението Google Cast, което беше спътник за устройствата Chromecast, беше преименувано Google Home. Това име се запази, въпреки че физическите устройства вече не са брандирани като такива.

Заедно, но разделени

Google се опитва да обедини двете марки под една визия за домашни продукти, но компанията все още има няколко степени на разделяне. Например, nest.com все още работи, за да могат клиентите да взаимодействат със охранителни камери и термостати. Въпреки това, клиентите, които искат да закупят хардуер, се пренасочват към Google Store.

  6 най-добри инструменти за информация за сигурност и управление на събития (SIEM), които си струва да проверите през 2020 г

Още по-объркващи са мобилните приложения Nest. Все още трябва да използвате Приложение Nest за да настроите термостат или камера Nest. Високоговорителите Nest и интелигентните дисплеи обаче изискват да използвате приложението Google Home.

В

Google се опитва да звучи така, сякаш това е едно голямо семейство продукти, но на практика не е така. Просто няма много смисъл, че не можете да използвате приложението Nest, за да настроите Google Nest Hub, или че вашият термостат Google Nest използва различно приложение от високоговорителя Google Nest.

Какво означава всичко това?

Ако погледнете покрай имената, тези продукти все още очевидно са в две различни кошчета. Всичко, което трябва да направите, е да погледнете лога на устройствата. Може да се продават в същата секция на Google Store, но някои имат логото на Nest, докато други имат логото на Google.

  Как да изтеглите IPA файл на вашия компютър или Mac

Ще отнеме известно време, за да изчистим тази бъркотия с марката. В крайна сметка старите продукти на Nest (термостати, камери и т.н.) ще бъдат заменени от по-нови модели с лого на Google. Клиентите също няма да имат нужда от приложението Nest.

Дотогава обаче тези продукти очевидно съществуват на две различни платформи, въпреки опитите на Google да ги смеси с промяна на името.

Разбира се, това не беше първият път, когато Google взе объркващо решение за именуване и вероятно няма да е последният.

x