Защо 2020 г. е идеалното време за преразглеждане на IRC

В наши дни не чувате много за Internet Relay Chat (IRC), защото социалните медии и Slack откраднаха част от гръмотевиците му. Въпреки това, далеч не е мъртъв! Всъщност 2020 г. може да е най-доброто време да се присъедините (или да се присъедините отново) към революцията за текстови чатове.

IRC все още работи 32 години по-късно

IRC е стандартен интернет протокол, който позволява на хората да стартират свои собствени текстови чат сървъри със собствена селекция от канали, организирани по теми (например канал, наречен #music за разговори за музика). Без централизирана власт за това кой може да хоства сървър, хората са свободни да сменят сървъри по желание или дори започват свои собствени.

  Как бързо и лесно да копирате форматиране в Google Документи

IRC стартира във Финландия през 1988 г и скоро се превърна в международна интернет сензация. Това позволи на хора от цял ​​свят да споделят исторически новини, намерете романтика или говорете на почти всяка тема с ентусиасти с единомислие в реално време.

Днес все още има над 2000 IRC сървъра и почти 500 IRC мрежи (групи от свързани сървъри), работещи по целия свят. Въпреки това, броят на хората, които ги използват, е намалял драстично (някои казват 60 процента) от своя пик около 2003-05.

  Как да добавяте, персонализирате и използвате джаджи на Mac

Тези числа обаче могат да бъдат измамни. Пиковата употреба на IRC също съвпадна с пиковото използване на мрежата за търговия с пиратски софтуер („warez“), така че не всички от тези хора са използвали IRC за чат на първо място.

Все пак много хора са изоставили IRC от началото на 2000-те поради нарастването на безбройните конкуриращи се онлайн социални пространства. Уеб форуми, незабавни съобщения (като AIM), социални медии, SMS текстови съобщения, съвместни услуги (като Slack и Discord) и дори 3D светове и игри (като Second Life и Minecraft) са допринесли за нарастването на популярността на IRC.

  Как да използвате функцията ГОДИНА в Microsoft Excel

Въпреки че населението на IRC е само малка част от това, което беше преди, основна група хора, които просто искат основен текстов чат, все още чатят и до днес.

Свободата на класическия интернет чат

През 1993г. Ню Йоркър публикувани