Защо някои уебсайтове блокират VPN?

Един от единствените начини да защитите правото си на поверителност и информация онлайн е да използвате VPN. Някои уебсайтове нарушават тези права, като блокират VPN, но го правят по добра причина.

Големите имена, които са известни с черен списък с VPN, са Netflix, Hulu, Amazon и BBC. Трудно е да се разбере колко точно уебсайта блокират достъпа до VPN, но номерът може да бъде вътре хилядите. Повечето от тези сайтове не са активно във война с VPN, но успяват пасивно да добавят в черен списък много VPN IP адреси с течение на времето.

Напомни ми, какво е VPN?

Преди да влезете в това, ще искате да знаете какви са IP адресите и как работят VPN. Ще бъдем кратки. Когато се свързвате с интернет чрез рутер, получавате IP адрес. Този адрес по същество идентифицира вашия компютър или рутер, така че уебсайтовете да знаят откъде се свързвате и да могат да изпращат трафик обратно към вас. IP адресът, който ви е назначен у дома, е различен от IP адреса, който ви е назначен в кафене.

Когато използвате VPN (виртуална частна мрежа), вие ефективно тунелирате цялата си онлайн активност през отдалечен сървър. Вашият доставчик на услуги не може да види какво правите онлайн, защото трафикът е криптиран и преминава през отдалечен сървър. Уебсайтовете не могат да видят действителния ви IP адрес; те могат да видят само IP адреса на сървъра, който маскира вашата активност. Така че, ако вашият VPN насочва дейността ви през сървър, който е в различен щат или държава, уебсайтовете смятат, че се свързвате от посочения щат или държава.

Блокирането на VPN е лесно

Обичайно е уебсайтовете да намират и проследяват потребителите въз основа на техните IP адреси. IP проследяването е лесен начин за повишаване на сигурността на акаунта, създаване на целеви реклами и показване на потребителите различно съдържание в зависимост от страната, в която живеят. Тази практика на IP проследяване е една от основните причини хората да използват VPN услуги, но това е и причината, поради която блокирането на VPN достъп до уебсайт е толкова лесно.

  Как правилно да форматирате код в OneNote

VPN услуга притежава ограничен брой IP адреси. И тъй като повечето VPN сървъри използват IPv4 (ан остарял протокол за IP адрес), трудно е да се генерират уникални IP адреси и група абонати често споделят едни и същи IP адреси в продължение на месеци или години наведнъж. Уебсайтовете, които искат да поставят в черния списък VPN, просто трябва да използват услуги като ipinfo за блокиране на IP адреси, които са били използвани от множество различни потребители.

Има два други начина, по които уебсайтовете могат да поставят в черен списък VPN, но тези методи не са толкова често срещани, колкото блокирането на IP. Един метод, наречен блокиране на портове, изисква уебсайтовете да разберат изходните портове, които VPN използват за всичките си IP адреси. Блокирането на портове е лесно и ефективно, защото повечето VPN мрежи използват 1194 OpenVPN порт. Друг метод, наречен инспекция на дълбоки пакети, проверява метаданните на потребителите за криптографски подписи. Тези подписи са като пръстови отпечатъци на VPN услуги и скриването им е трудно.

Договори принуждават стрийминг сайтове да забранят VPN

Отново най-известните черни списъци на VPN са Netflix, Amazon, Hulu и BBC. Всички тези уебсайтове предават медии и всички те поставят в черния списък VPN, за да спазват регионални договори с лицензиращи компании.

Когато стрийминг услугите искат да добавят телевизионно предаване или филм към своята библиотека, те трябва да подпишат договор с лицензиращата компания, която притежава посоченото програмиране. Светът на стрийминг услугите е невероятно конкурентен в момента и компаниите за лицензиране могат да спечелят стотици милиони долари, като предоставят популярни предавания на най-високата цена.

Но лицензионните договори, които стрийминг услугите подписват, обикновено са регионални, а не глобални. Ето защо Netflix и Hulu предлагат различни програми за различните окръзи. Услугите за поточно предаване подписват регионални договори, тъй като популярността (и следователно стойността) на предаванията и филмите се различава в различните региони. Безопасно е да се предположи, че културно-специфичните програми, като корейските драми, струват повече в някои региони, отколкото в други. Следователно, Netflix не трябва да плаща много, за да осигури американски лиценз за корейска драма, защото K-драмите не са много печеливши извън Корея.

Но ако корейците започнат да използват VPN услуги, за да гледат любимите си предавания в американския Netflix, тогава стойността на корейското програмиране ще падне значително. Лицензиращите компании няма да могат да убедят корейските стрийминг услуги, че тези предавания са на стойност договори за милиони долари, защото американският Netflix вече получава целия корейски трафик за тези предавания на много по-ниска цена.

  Защо не трябва да се доверите на безплатни VPN

Лицензиращите компании и телевизионните мрежи не искат стойността на техните предавания да намалява по очевидни причини. Така че те вграждат клаузи в своите договори, които принуждават стрийминг услугите да осигуряват съдържание по региони. Услугите за поточно предаване нямат друг избор, освен да поставят в черен списък VPN. Разбира се, ние нямаме достъп до нито едно от тези правни споразумения. Но ако изглеждат нещо като договори, които Apple подписва, тогава лицензиращите компании имат право да изтеглят програмиране в момент, ако стрийминг услугите не могат да защитят стойността на споменатото програмиране. О, и биха могли да съдят.

Уебсайтовете искат да сведат до минимум спама и измамите

Най-легитимната причина, поради която уебсайтът да блокира достъпа до VPN, е да смекчи незаконното или досадно поведение. Проблемът с тази техника е, че тя наказва повече невинни хора, отколкото престъпниците.

Paypal е получил a много flack за черни списъци на VPN, но за да бъдем честни, те го правят по добра причина. IP адресите са форма на идентичност и престъпниците, които използват VPN, за да маскират своя IP адрес, обикновено са трудни за проследяване. Да не говорим, че Paypal е банка и компанията трябва да спазва регионалните данъчни кодекси и законите за парите.

Някои уебсайтове, като IRS.gov или Craigslist, не винаги работят, когато използвате VPN услуга. Тези уебсайтове обаче не изпълняват черни списъци, които са насочени конкретно към VPN IP адреси; те обикновено работят и допринасят за публични черни списъци които маркират IP адреси, свързани със спам и подозрителна дейност.

Но как тези IP адреси се озовават в тези публични черни списъци? Е, нека се преструваме, че вършите работа по сигурността на акаунта в IRS.gov и забелязвате нещо странно. Сто различни хора са влезли от един и същ IP адрес. Макар че това може да е знак, че хората използват VPN услуга по време на данъчно облагане, това също може да е знак, че някой див хакер е успял да компрометира сто различни акаунта. Поставянето на този IP адрес в черен списък вероятно е добра идея, дори ако може да наруши правото на поверителност на хората.

  Защо трябва да отложите надстройките на macOS

Обществените Wi-Fi мрежи блокират VPN

Винаги трябва да използвате VPN, докато сте свързани с обществена мрежа. Очевидно Макдоналдс не трябва да знае какво правите в интернет, но техните любопитни очи не са основният проблем. Публичните мрежи не са защитени (все още). Те са лесни за хакване и някой, който хакне публична мрежа, може да събере абсурдно количество чувствителна информация за кратък период от време.

Ето защо поставянето в черния списък на VPN от обществените Wi-Fi мрежи е толкова разочароващо. Хората се оплакват, че много обществени Wi-Fi мрежи, особено тези, които се предоставят от Comcast и AT&T, блокирайте изцяло VPN достъпа. Те вероятно правят това, за да ви предпазят от пиратство на файлове или гледане на порно в тяхната мрежа, но може да правят това, за да гарантират, че могат да събират и продават вашия уеб трафик.

Как да заобиколите черните списъци

По-голямата част от потребителите на VPN не са измамници или пирати. Те са обикновени хора, които са загрижени за неприкосновеността на личния живот, или хора, които изпитват нужда да избягват геозаключено съдържание и правителствена цензура. Когато фирмите решат да поставят в черния списък VPN услуги, това не е просто незначително досада; това също е отричане на правото ви на поверителност и информация.

Има някои начини да заобиколите тези черни списъци, но нещата се променят всеки ден, така че бъдете готови да търсите нови решения, тъй като старите методи стават ненадеждни.

Ето няколко начина да заобиколите черните списъци:

Използвайте само първокласни VPN услуги и избягвайте всичко, което е твърде хубаво, за да е истина.
Изберете по-бавно, по-сигурен VPN протокол.
Вземете частен VPN IP адрес.
Повечето VPN използват порт 1194, който е лесен за откриване. Опитайте да превключите своя VPN порт на 2018, 41185, 433 или 80.
Ако вашата VPN услуга предлага обфусцирани сървъри, използвайте ги.
Ако вашата VPN услуга предлага SSH, SSL или TLS тунели, изпробвайте ги. Те са бавни, но сигурни.
Опитайте да използвате браузъра Tor.

Разбира се, най-добрият начин да се гарантира, че тези черни списъци са неуспешни, е да продължите да се борите срещу тях. Дайте да се разбере на бизнеса, че вашите права струват нещо, и не се страхувайте да оставите парите си да говорят.

Източници: VPNMentor, VPNUniversity