Запознайте се с тези жаргони, преди да правите нещо крипто

Криптовалутата има много термини, специфични за нишата. Но няма да е нужно да се занимавате с Google толкова много, след като прегледате това лесно смилаемо ръководство.

Крипто е объркващо за новото. Въпреки че професионалистите може да не са съгласни, попитайте ги за първия им ден в офиса и повечето ще се замислят.

Така че помислете за тези няколко бързи байта, за да започнете своето крипто пътуване.

Без повече шум, нека да започнем.

Блокчейн

Блокчейните са дигитално разпределени регистри, които водят записи за всеки запис (транзакция), специфичен за тях. Блокчейн технологията е в основата на криптовалутите и има много блокчейни, свързани с конкретни проекти.

Трябва да се отбележи, че крипто е само едно приложение и може да има безброй повече, използвайки неговата неизменност и прозрачност.

Криптовалута

Криптовалутите (известни още като крипто) са компютърни валути. Най-старият от тях е биткойн. Но има хиляди от тях, всяка с различна стойност и граници на предлагане.

Трябва да се отбележи, че именно този недостиг помага на цената им да се движи нагоре, заедно с други основни фактори като пазарното им приемане.

Те често се рекламират като алтернативи на фиатните валути. Ограничената им практическа употреба обаче ги прави инвестиционни възможности в най-добрия случай. Тяхната стойност не се основава на нищо конкретно, а само на публични спекулации.

Копаене (и залагане)

Централизирани органи като правителствата регулират фиатните валути. За крипто тази работа са миньорите и залагащите. Те поемат задачата да валидират транзакциите в съответните блокчейни.

Това рисковано приключение изисква значителни инвестиции, включително прилична настройка на хардуер и софтуер. В допълнение, професионалните познания са задължителни, за да започнете с крипто копаене или залагане.

Те обаче извличат отлични награди, най-вече в същия криптоактив, който копаят или залагат.

Алткойн

Altcoin е съкращение от Alternative Coin. Този термин, алткойн, се използва за всички други монети, различни от могъщия биткойн. Индикацията е ясна, че никоя монета не е толкова важна, колкото първата криптовалута.

От момента на писане това не е напълно невярно. Когато се съди по пазарна капитализация, биткойнът е по-голям от другите девет топ монети взети заедно.

Въпреки това, някои отиват в дълги и наричат ​​всички останали Shitcoins, унизителна версия на Altcoins.

Биткойн Максималист

Биткойн максималистите споделят общо убеждение за превъзходството на биткойн над алткойните. Те всъщност не подкрепят създаването на други монети и продължават да твърдят, че само биткойнът държи ключа към децентрализираното финансиране.

В допълнение, те посочват, че дължината на всяка блокчейн мрежа е нейната основна сила, където биткойнът лесно печели над другите.

Въпреки това, други криптовалути се появиха, за да се справят с недостатъците на биткойн мрежата, като например огромния въглероден отпечатък от копаене на биткойни. Според данни от 2021 г. биткойн мрежата отделя същото количество въглероден диоксид – 37 мегатона годишно – в атмосферата като цяла Нова Зеландия.

Така че само бъдещето има съдбата на биткойн максимализма. И ще бъде интересно да видим дали биткойн наистина прави други криптовалути безполезни и се превръща в бъдещето на всички децентрализирани транзакции.

  Монитор на производителността на мрежата SolarWinds срещу PRTG

BTFD

Най-големият недостатък на крипто е неговата волатилност. Стойността им често се колебае, което ги кара да танцуват рутинно през върхове и спадове.

BTFD, Buy The F##king Dip, е опасният начин на действие за безгрижния крипто инвеститор. Става въпрос за купуване всеки път, когато крипто плъзга. Единствената цел е да се увеличи максимално крипто сумата за дадена сума с надеждата да имате доходоносни печалби в бъдеще.

Децентрализирани приложения (DApps)

DApps са като нормалните приложения, но децентрализирани, свободни от централен регулаторен орган. Те използват блокчейн технология, за да функционират и съхраняват данни.

Нормалният потребител може да не забележи разлика в интерфейса; това е основният код, който остава отворен за потребителите. В допълнение, те се управляват от интелигентни договори и всяка промяна в протоколите на приложението налага потребителски консенсус.

Например, Decentraland е DAapp, което е метавселена за изследване на виртуални светове.

Децентрализирани финанси (DeFi)

DeFi е опит да се замени сегашната централизирана финансова система.

Без посредници, потребителите ще контролират активите си, като ги използват по свое желание, без големи такси за транзакции и намаляване на времето за обработка.

Това също премахва необходимостта от одобрения от банки или правителства. Осъществено от блокчейн, всяка транзакция ще бъде постоянна с DeFi услугите, достъпни само с интернет връзка.

Освен това DeFi работи без лична идентификация. Най-лесното и най-старото приложение на DeFi е биткойн. Позволява ви да контролирате средствата си, което ви прави единственият орган без посредник.

Цифров Fiat (известен още като CBDC)

Цифровите валути на централната банка (CBDC) или Digital Fiat са виртуални версии на поддържани от правителството пари.

Концепцията е да има алтернативна финансова система без недостатъците, с които се доставят криптовалутите. Те могат да се съхраняват в публични или частни блокчейни. Като алтернатива, CBDC може да използва сигурността на публичните блокови вериги и контрола на частните блокови вериги чрез внедряване на хибридни вериги.

Ключовата разлика между крипто и дигиталния фиат ще остане променливостта и удобството на използване. Докато биткойн (и други криптовалути) звучи толкова футуристично, използването му като обикновена валута все още не е там.

Въпреки това действителното прилагане на CBDC в мащаб на цялата страна тепърва ще се материализира никъде. И се подозира, че има своя справедлив дял от проблеми, като киберпрестъпления.

вилица

Форките са надстройки на блокчейн протоколи. Те могат да бъдат по-меки (меки вилки) и пак да са обратно съвместими. Или новите правила могат да бъдат строги, което да доведе до хард форк, разделящ мрежата от тази точка нататък.

Например биткойн общността беше разделена относно ограничението за размера на блока, което грубо се отнася до скоростта на проверка на транзакцията. Това доведе до хардфорк, водещ до създаването на Bitcoin Cash през август 2017 г., което увеличи размера на блока до 8MB от първоначалния 1MB.

За разлика от това, SegWit беше мек биткойн форк, който позволяваше по-бърза проверка на транзакция, като същевременно запазваше оригиналния размер на блока. И очевидно не създаде още една верига.

Въпреки това, след известно време биткойн общността отново беше в конфликт. Някои разработчици искаха да намалят трудността при копаене, за да обезсърчат използването на персонализиран хардуер като ASIC миньорите. Това доведе до Bitcoin Gold, което промени алгоритъма за хеширане в полза на обикновените копачи с ежедневни графични карти.

Генезис Блок

Genesis Block е първият по рода си блок във всяка блокчейн мрежа. Наричан още Блок 0, това е единственият блок в цялата мрежа, който не се отнася за нито един предишен блок.

  Какво е Crunchyroll и какво аниме предлага?

В допълнение, това се създава единствено от разработчика без никаква децентрализирана мрежа.

Разполовяване

Халвирането е периодично намаляване на наградите за копаене.

Например, наградите за копаене на биткойн се намаляват наполовина на всеки 210 000 блока. През 2009 г. наградата за копаене на един блок беше 50 BTC. В момента, след три халвинг събития, тя в момента възлиза на 6,25 BTC. Следващото подобно събитие е планирано някъде през 2024 г., което ще намали тази стойност до 3,125 BTC.

Единствената цел на преполовяването е да повиши стойността на монетата чрез предизвикване на изкуствена дефлация.

Скорост на хеширане

Скоростите на хеширане директно съответстват на способността на миньора да създава нови блокове.

Изискванията за скорост на хеширане се коригират според наличността на изчислителна мощност. По-малко копачи с ниско изчисление в мрежа намаляват нивото на трудност, за да продължат да добавят блокове със същото темпо. По същия начин, по-висока трудност при копаене се нуждае от по-голям хешрейт за добавяне на блока за същия период от време.

Това време варира между мрежите. Например Bitcoin добавя блок на всеки 10 минути, докато Litecoin прави това за 2,5 минути.

По-голямата трудност на мрежата също означава стабилна мрежа, което затруднява лошите играчи да играят фал. Скоростта на хеширане се обозначава в изчисления, извършвани за секунда, като 5 Th/s означава пет трилиона изчисления за секунда.

HODL

HODL е грешно изписаната версия на HOLD, което не е друг акроним, а просто означава задържане и избягване на продажба, когато цените започнат да падат.

Някои също казват HODL, когато всъщност имат предвид Hold On for Dear Life, което технически го прави акроним.

Това започна на 18 декември 2013 г. във форума на bitcointalk. Един обезумял инвеститор с името „GameKyuubi“ озаглави коментара си ХОДЯ.

Чрез HODL потребителят се опита да направи разлика между слабите ръце, които продават с начални признаци на плъзгане, и умните, способни да определят точно пазарната цена. Между тях се намира нормален търговец, който просто HODLs.

Кредити за изображения

Впоследствие той се превърна в най-известния мем в крипто вселената и мантра за крипто инвеститорите просто да HODL по време на спадове, надявайки се, че техните крипто ще видят безпрецедентни върхове.

Първоначално предлагане на монети (ICO)

ICO е начин за набиране на средства за нови криптовалути, който е много подобен на първичното публично предлагане (IPO), но не е регулиран.

По време на ICO, крипто фирма предлага своите собствени токени на въвеждаща цена и споменава процедурата за покупка. Това обикновено включва изпращане на фиат или друга забележителна крипто до портфейла на компанията и получаване на новия токен във вашия крипто портфейл.

Липсата на регулация прави ICO рисковано предложение, като най-голямата измама (Bitconnect) до момента възлиза на 3,45 милиарда долара.

Незаменяеми токени (NFT)

NFT са отличителни цифрови токени, показващи собственост върху активи, реални или виртуални, в блокчейна.

Например, човек може да изсече NFT от първата в историята реч на Барак Обама. Други могат да правят копия и да ги разпространяват. Въпреки това, NFT, представляващ собствеността върху оригиналния публичен адрес, ще бъде оценен над всяко копие.

По същия начин може да има NFT за ретро артикул, който се продава. Това ще гарантира разграничението и ще запази историята на прехвърлянето на този актив, когато той смени собственика си.

  Стартирайте приложения в изглед на разделен екран и превключвайте от страничната лента

По същия начин недвижимите имоти могат да бъдат превърнати в незаменими токени, за да се проследи историята на собствеността и да се избегнат измами.

Изпомпване и изхвърляне

Pump-and-Dump (известен още като Rug Pull) е обмислен начин за включване на влиятелни лица в социалните медии, за да подмамят обикновените хора да НАПОМПАТ крипто (или акции), докато измамниците незабавно ИЗХВЪРЛЯТ, за да печелят от върховете.

Това показва, че лошите актьори и влиятелните хора печелят много пари, докато широката публика ги губи. Pump and Dump обикновено се възползва от страха на хората да не пропуснат следващото голямо нещо.

Класически пример е EthereumMax крипто измама, който беше рекламиран от известните личности Ким Кардашиян и Флойд Мейуедър. Социалните медии и промоциите в реалния живот водят до моментен скок в цената, само за да паднат и да загубят 97% от парите на инвеститорите.

Rekt

Rekt е жаргон, произлизащ от думата Wrecked. Това означава, че инвестиция е напълно лоша, правейки човека зад него разбит, или Rekt.

Фраза за семена

Начална фраза (известна още като фраза за възстановяване, мнемонична фраза или резервна фраза) е компютърно генериран низ от 12 или 24 думи в определен ред, използван за възстановяване на крипто портфейл.

Пример за начална фраза от 12 думи:

пеликан говеда пиша гараж количка пламък хоби предположение адрес лагер пшеница време

Въпреки че всеки може да създаде тези фрази, не се препоръчва да го правите ръчно. Само машинно създадените фрази имат необходимата произволност и трудност, което ги прави подходящи като мярка за сигурност.

Трябва да ги пазите в тайна, тъй като всеки, който има вашата начална фраза, по същество притежава вашия портфейл и средствата в него.

стейбълкойн

Стабилните монети са енергонезависими криптовалути, които се основават предимно на физически активи от реалния свят, като фиатни валути, благородни метали и т.н. Освен това, някои са подкрепени от други криптовалути (напр. Dai) или компютърни алгоритми (напр. LUNA), за да поддържат разумна крива на цената във времето.

В случай на крипто обвързани стабилни монети, огромно количество крипто резерв се съхранява като обезпечение за издаване на малка сума стабилни монети, за да се избегне волатилност.

Алгоритмичните стабилни монети (известни още като стабилни монети без обезпечение) се управляват от интелигентни договори за интелигентно управление на доставките, за да се поддържа стабилността на основния актив.

Крипто кит

Crypto Whale (или Whale) са субектите, достатъчно големи, за да завъртят пазарите чрез едностранна покупка или разпродажба.

Те обикновено са най-големите притежатели на крипто, което може да създаде проблеми като недостатъчна ликвидност и колебания в цените за малките инвеститори.

Заключение

Това беше нашият скромен опит да покрием някои от най-често използваните крипто термини за начинаещи.

Все пак има много повече, отколкото бихме могли да включим в една статия. Но ние се надяваме, че тези първи условия ще бъдат напълно достатъчни, за да стартирате вашето крипто пътуване.

x