Всички начини, по които вашето местоположение може да бъде проследено на iPhone

Вашият iPhone може да бъде конфигуриран да споделя вашето местоположение в реално време с всеки човек. Освен това маркира местоположението ви в снимките, които правите, и много приложения молят за достъп до местоположението. Ето как да поемете контрола.

Намери айфонът ми

Функцията Find My iPhone ви позволява да проследявате вашия iPhone, ако го загубите. Всеки с достъп до вашия Apple ID акаунт може да получи достъп до тази функция, така че е важно да създадете уникална парола и да гарантирате, че други хора нямат достъп до вашия акаунт.

Ако сте настроили Family Sharing, членовете на вашето семейство също могат да проследяват местоположението на вашия iPhone с настройките по подразбиране. За да проследи вашия iPhone, някой ще трябва да използва или приложението „Find My“ за iPhone, iPad и Mac или инструмента „Find My“ на Apple iCloud.com.

За да контролирате Find My iPhone, отворете приложението Настройки, докоснете името си в горната част на екрана с настройки и докоснете „Find My“. Можете да контролирате дали Find My iPhone е активиран от тук и също така да изберете дали вашето местоположение да се споделя с членовете на семейството, показани тук.

Споделяне на местоположения с хора

Можете също да изберете да споделите местоположението си с други хора, които не са във вашата семейна група. Например приятелите могат да споделят местоположенията си помежду си, за да могат по-лесно да се срещнат. Тази функция се наричаше „Намери моите приятели“, но сега споделянето на местоположението на семейството и приятелите е включено в приложението Find My.

  Как да се свържете с набиране за среща с Microsoft Teams Conference ID

За да проверите дали сте споделили местоположението на вашия iPhone с някого, отворете приложението „Find My“ на вашия iPhone. Докоснете иконата „Хора“ в долната част на прозореца и погледнете хората в списъка. Членовете на вашето семейство ще се показват тук, както и всеки, с когото сте споделили местоположението си.

За да премахнете човек от този списък, плъзнете наляво върху него и докоснете червената икона на кошче за боклук.

Приложения, до които сте дали достъп до местоположение

Приложенията, на които сте дали достъп до местоположението, също могат да имат достъп до вашето местоположение. За да видите кои приложения имат достъп до вашето местоположение, отидете на Настройки > Поверителност > Услуги за местоположение.

Превъртете списъка тук, за да видите кои приложения имат достъп до вашето местоположение. Приложение, което „Винаги“ има достъп до местоположението ви, може да има достъп до него дори на заден план, докато приложенията, настроени на „Докато използвате“, могат да имат достъп до местоположението ви само докато ги използвате. Можете също така да принудите приложението да ви пита всеки път, когато иска достъп до местоположението.

Има основателни причини някои приложения винаги да имат достъп до вашето местоположение – например приложение за времето може да предоставя актуално време въз основа на текущото ви местоположение – но трябва да внимавате на кои приложения давате достъп до местоположението си.

  Как да добавите средства към вашия Apple ID

За да промените разрешенията за местоположение на приложението, докоснете го в списъка тук и изберете нова опция: Никога, Питай следващия път, Докато използвате приложението или Винаги.

Снимки с данни за местоположение

Много хора не знаят това, но вашите снимки могат да разкрият местоположението ви.

Ето как работи: Когато направите снимка, камерата ви автоматично добавя географски данни към снимката. Така че, когато гледате снимките си в бъдеще, можете да видите къде сте направили снимка.

Някои услуги автоматично изтриват тези данни за местоположение от снимка, когато я качите. Не всички обаче го правят – и ако изпратите снимка директно на някого чрез SMS, имейл или друг метод, този човек вероятно може да види данните за местоположението във вашата снимка и да определи къде е направена тази снимка.

Можете да спрете камерата на iPhone да запазва информация за местоположението в снимките, които правите. Можете също така просто да премахнете данните за местоположението, докато споделяте снимка. От приложението Снимки докоснете бутона Споделяне, докоснете „Опции“ в горната част на екрана за споделяне и деактивирайте опцията „Местоположение“.

Bluetooth проследяващи маяци

Близките Bluetooth маяци също могат да се използват за проследяване, докато се движите. Например, те могат да се използват за проследяване на движенията на купувачите в търговски център, като се събират много данни за насочване на реклами. Помислете внимателно, преди да дадете достъп до Bluetooth на приложения, които го изискват, тъй като тези приложения могат да го използват за проследяване на местоположението на телефона ви, когато сте близо до такива маяци.

  Как да използвате баланса на бялото в Google Photos

Можете да проверите кои приложения вече имат достъп до Bluetooth радиото на телефона ви, като се насочите към Настройки > Поверителност > Bluetooth.

Клетъчни кули

Вашият мобилен оператор може да определи приблизителното ви местоположение. Това работи чрез триангулация – чрез измерване на относителната сила на сигнала на вашия телефон към три различни клетъчни кули, вашият оператор може да има доста добра представа за това къде се намира вашият телефон спрямо всички преминаващи кули. Всъщност е подобно на това как работи GPS. Ако използвате телефон и имате клетъчна връзка, няма начин да избегнете това.

Установено е, че клетъчните оператори продават тези данни за местоположението на сенчести компании на трети страни, но обещаха да спрат.

През 2020 г. FCC предложи глоба на AT&T, Spring, Verizon и T-Mobile повече от 200 милиона долара за продажба на местоположенията на своите клиенти.

x