Виртуализацията на работния плот, обяснена с по-прости думи

Виртуализацията на работния плот е сигурният и икономичен начин за управление на ИТ ресурсите.

Концепцията за „персонални компютри“ е нелогична на ниво предприятие.

Например, на моето домашно устройство наблюдавам, че използвам най-много RAM (70%), а останалите ресурси (CPU, SSD) са основно излишни за рутинната ми работа.

Това е моментна снимка, в която имам 18 отворени раздела в два браузъра, активен Slack и още няколко дузини фонови процеси, стандартни за всеки компютър с Windows.

Можете да видите, че повечето от хардуерните възможности не работят. Като писател ето как изглежда моето потребление на ресурси през по-голямата част от работното ми време. Единственото изключение е, когато тествам инструменти, при които тези статистики за употреба значително надхвърлят този диапазон, но това е около 30-40% от работата.

Лично аз мога да направя малко, за да избегна това разхищение на ресурси, ако не премина към облачен компютър като Shell. Като бизнес обаче имате още няколко възможности, вместо да оставяте цялата тази мощност да стои празна във всяка една от вашите машини.

Какво е виртуализация на работния плот?

Това е процедура, чрез която едно устройство виртуално се разделя между много потребители чрез софтуер. Идеята е виртуално да се раздели мощен сървър на много машини, за да се даде отдалечен достъп на крайните потребители чрез интернет връзка. С други думи, изчисленията се „поточно предават“ към клиентите на техните основни устройства, като настолни компютри, таблети или дори смартфони.

В крайните точки потребителите ще работят както на персонално разпределени устройства. Единствената промяна е, че те няма да имат пълен физически достъп до корпоративна машина. Вместо това те ще споделят ресурси с връстниците си, всеки в отделните си звена.

Броят на „парчетата“, на които сървърният хардуер може да бъде разделен, зависи от основните хардуерни възможности и изискванията на клиента.

Освен че е икономичен начин за разпределение на ресурсите, тази техника защитава поверителни фирмени данни от изтичане чрез кибер измами. Освен това служителите остават свободни да носят свои собствени устройства и да се свързват към бизнес мрежата, за да свършат работата. И накрая, виртуализацията на работния плот също спестява организацията от скъпа поддръжка и надграждане на хардуер.

  Как да изчислим времето в Google Sheets

Това разпределение на ресурси има няколко вида въз основа на това как работи за клиента и доставчика.

Видове виртуализация на работния плот

Човек може да раздели това на три категории:

  • Виртуална десктоп инфраструктура (VDI)
  • Услуги за отдалечен работен плот (RDS)
  • Десктоп като услуга (DaaS)

Нека разгледаме накратко всеки един.

Виртуална десктоп инфраструктура

Това е традиционен начин за десктоп виртуализация, при който сървърните изчисления се разклоняват на малки потоци, използвайки технологии като хипервизор. Това помага при стартирането на много виртуални машини на един физически сървър.

Въз основа на хипервайзора има два вида виртуализация, хардуерна и софтуерна. Хардуерната виртуализация се инсталира директно на сървъра и е най-добрият начин за управление на ресурсите за осигуряване на повече производителност и сигурност. Напротив, софтуерната виртуализация се намира на върха на операционната система и няма пряк контрол върху изчислителните ресурси и следователно е по-малко производителна.

Основната цел обаче остава ефективното споделяне на ресурси, като CPU, RAM, съхранение и т.н., и поддържането на множество виртуални машини (VM) според конфигурацията.

С VDI крайните потребители могат отдалечено да използват корпоративни ресурси за достъп до файлове, стартиране на приложения и услуги и т.н. от своите лични устройства (известни още като тънки клиенти), които може да нямат мощност, за да изпълнят тези натоварвания сами.

Например, VMWare Fusion позволява отдалечено доставяне на Windows опит на Mac.

VDI обикновено се предлага в два варианта: постоянни и непостоянни виртуални десктопи. Постоянното изживяване предоставя отдалечен работен плот, който остава „личен“ за потребителя при всяко влизане. Непостоянният работен плот няма да запази персонализацията след излизане и ресурсите ще се върнат в първоначалното си състояние.

Услуги за отдалечен работен плот

Услугите за отдалечен работен плот, поддържани от Microsoft, са още по-ефективна версия на виртуализацията на работния плот с възможно най-високата плътност на потребителите на сървър.

Това се постига, когато избягвате разпределянето на пълни виртуални машини на крайните потребители. Вместо това осигурете виртуален достъп до конкретни приложения, които се изпълняват от корпоративния център за данни или облак. Той е подходящ там, където клиентите имат своите първични машини и се нуждаят от поддръжка само за изпълнение на специфични приложения, тежки за ресурси и/или чувствителни към данни. Тук множество потребители споделят виртуален работен плот, работещ на отдалечен сървър.

  Как да създадете и стартирате PowerShell скриптове: Ръководство стъпка по стъпка

Това може да бъде внедрено вътрешно (Windows сървър) или в облака (Microsoft Azure, което технически е DaaS).

Тук обаче няма ясно разграничение и основните протоколи на Microsoft също позволяват споделяне на пълно „лично“ изживяване на отдалечен работен плот като VDI освен стандартната виртуализация, базирана на сесии.

Десктоп като услуга

DaaS може да бъде както VDI, така и RDS. Само че не го правите на място, а вместо това плащате абонаментна такса на облачен доставчик за управление на виртуализацията на работния плот.

Сравнявайки го с другите два, това е най-гъвкавият, мащабируем и икономичен вариант за начало. По-конкретно, това се предпочита за стартиращи фирми с малък брой ръководители. В допълнение, това е рентабилен вариант от закупуването на собствен хардуер за корпоративен сървър и внедряването на експерти за управление.

Като за начало V2 Cloud предлага VDI абонамент за малки и средни предприятия, който идва със 7-дневен безплатен пробен период.

Как работи?

Хипервизорът се използва за създаване на виртуален екземпляр, който използва сървърни ресурси. Тези виртуални машини обикновено са изолирани една от друга и от поддържащия сървър.

Тази настройка между отдалечения сървър и крайния потребител се поддържа от брокера на връзката. Тази помощна програма действа като мост между двете и управлява удостоверяването на потребителя, управлението на достъпа и т.н. На повърхностно ниво брокерът на връзката отговаря за актуализациите на екрана и предава сигнали като кликвания и натискания на клавиатурата към сървъра.

Въз основа на типа нещата може леко да се различават при VDI, RDS и DaaS. Например VDI зависи основно от хардуерната виртуализация, която се извършва на физическия хост за възможно най-добра производителност.

RDS обаче може да има различни протоколи в зависимост от това дали предпочитате отдалечен работен плот или просто искате да разширите няколко виртуални приложения. А DaaS ви дава изключителна гъвкавост при избора на възможно най-добрата настройка за вашия случай на употреба.

Въпреки това принципът зад тези приложения повече или по-малко остава същият.

  Защо изключването на устройство решава толкова много проблеми?

Предимства на виртуализацията на работния плот

Има много начини, по които човек може да се възползва от виртуализацията на работния плот, някои от които са:

✅ Цена: Това се отнася за всички. Дори за VDI настройката на локалната инфраструктура е по-рентабилна от заемането на мощни машини на всеки потребител. RDS е дори по-лесен за бюджета, тъй като отдалечен работен плот се споделя от много хора. И накрая, DaaS е най-подходящ за стартиращи фирми, за да се избегне излишната финансова тежест предварително.

Освен първоначалните разходи за хардуер, виртуализацията на работния плот е полезна за минимизиране на повтарящата се поддръжка на хардуер и софтуер. Ще има по-малко устройства, за които да се грижите, и минимален персонал, за който да плащате.

✅ Сигурност: Това е друг основен фактор при избора на десктоп виртуализация. Развиващите се киберзаплахи означават, че за всеки сисадмин става трудно да се грижи за всяко устройство в бизнес мрежата.

В този случай централната администрация помага за наблюдение на услугите и своевременно прилагане на актуализации/пачове. Освен това чувствителните данни ще останат на фирмените сървъри, а не на устройствата на служителите. Така че това няма да е екзистенциален проблем, дори ако устройството на служител бъде компрометирано.

✅ Управление: Управлението на редица устройства отнема много време. Особено навлизането и обучението на служителите са ясни с централни операции. Освен това е досадно да се планират резервни копия и възстановяване в случай на кибератака. Наличието на всичко във фирмените сървъри в тези ситуации се оказва ефективно и гъвкаво.

✅ Достъпност: Това е може би най-голямото предимство, особено когато хибридната и дистанционната работа е новото бъдеще. Виртуализацията на работния плот осигурява на служителите еднообразно компютърно изживяване, независимо от тяхното местоположение. Те могат да бъдат в офиса или у дома, но достъпът до официални данни и мощен хардуер остава безпроблемен.

Заключителни бележки

Хората правят това по целия свят и има основателни причини. Една от основните индустрии е (очевидно) ИТ, където се нуждаете от прилично мощни устройства за повечето служители.

В допълнение, кол центровете, компютърните лаборатории или всяко работно място с множество устройства могат да използват десктоп виртуализация за ефективност на разходите, гъвкавост и безпроблемно управление на ресурсите.

Въпреки това, той не се ограничава до бизнес вертикали, а ето и софтуер за виртуализация на Windows и Mac, който можете да използвате и лично.